Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Vem är hon?

Kategori: Träning

Hon är orienteraren som har vunnit såväl 10-mila som jukola och sprungit 6 VM. I somras var hon  9:a på sprinten,  8.a på långdistansen och 6:a på stafetten. Hon har även gjort ett antal riktiga multisporttävlingar med team Haglöfs.

Eva Jurenikova är kvinnan som numera skall bestämma över mig. Jag antar att jag står inför mitt livs tuffaste men roligaste utmaning!

Nu kör vi!

Kategori: Träning

Jag har tränat relativt seriöst i cirka 10 års tid. Jag har tränat på ungefär samma sätt varje år och varit ungefär lika bra varje säsong. Målsättningen har bland annat varit att få springa en SM-final. Jag har varit snubblande nära några gånger men alltid hamnat precis utanför. Jag har önskat att bli snabbare och provat lite olika vägar men i slutändan har resultaten inte kommit riktigt så som jag önskat. 

Inför ännu en vintersäsong med grundträning satte jag mig ner och funderade på vad jag ville och någonstans långt bak i huvdet gnagde en idé som inte kändes realistisk men som ändå kändes intressant. Jag var sugen på en nytändning, jag var sugen på en ny infallsvinkel. Men hur?

Det lät intressant att hitta en samaretspartner. Någon som kunde hjälpa mig med min träning. Jag har haft hjälp av några personer under årens lopp men ändå inte. I slutändan har jag själv styrt och ställt och kanske inte heller genomfört den träning som var tanken utan mer tränat på känsla. Jag har nog inte inte heller utvärderat den träning jag har genomfört på ett seriöst sätt.


Men, kan man som elitmotionär skaffa sig en tränare? Och var hittar man i så fall en sådan? Är man patetisk om man skaffar sig en tränare om man inte är så duktig? Kommer andra att tycka att det är löjligt?


Tanken var ändå väckt och jag började leta efter rätt person. Gymmets PT kändes helt fel. Jag vill ha någon som sysslar med uthållighetsträning och som åtminstonde vet vad en orienterare gör. Men det måste samtidigt vara en person som jag litar på och känner något inför. Samtidigt får det inte vara en person som är mig för nära. Det har jag provat förut och det fungerar inte riktigt. En viss distans måste hållas. Och jag vill ha någon som inte har förutfattande meningar om mig och min kapacitet.

Efter mycket funderande fanns 4 proffisionella tränare på min önskelista. En till föll bort efter ett tag på grund av att han inte hade någon kontakt med orienteringen, men hade nog kunnat funka för att utvecka min löpning. 3 kvar. Jag skrev ett mail och berättade om min bakgrund, min nvarande kapacitet och mina tankar om nästa år. Brevet låg länge i utkorgen innan jag fick iväg det. Morgonen efter hade jag fått ett långt svar från en av personerna. Svaret gjorde mig glad och nöjd. Svaret ingav förtroende och engagemang. Jag hade hittat min tränare.

Numera är det tränaren som styr min träning! (eller ja, från den 16/11 då)
 
Det känns helt fantastiskt att gå in i en ny säsong med det här i ryggen. Med ett proffs som kommer att styra min träningsvardag, som kommer att besluta vad som är bra för mig , som kommer fråga, undra och bry sig om. Som kommer att vilja att jag blir bättre!

Jag känner längre ingen oro över vad andra ska tycka. Jag käner snarare stolthet över mitt beslut. Att jag vågade investera i mig själv. Att jag vågade gå ut på en okänd väg där ingen annan har krattat. För oavsett vad som händer med min utveckling nu så har jag ju i alla fall satsat, provat och vågat. Och gör man inte det så får man ju aldrig veta. Och aldrig vinna?

Just nu är jag så uppspelt att jag vill hoppa och skrika lite, men jag ska hålla mig. Tar ut glädjen på kvällens rullskidpass.

Infriade förväntningar!

Kategori: Träning

Efterrätten var kanon, maten underbar, bastun sjukt skön och träningen rolig och jobbig. Sara hade klurat ihop ett oväntat roligt sätt att springa intervaller. Vi hade en runda på 380 meter (tack Garmin...) och var två i varje lag. Vi sprang vartannat varv men, och nu kommer finessen, när du sprang iväg fick du en fråga från högskoleprovets ordförståelse. Denna fråga skulle du öppna (små lapppar, hög fart, mörkt), hinna läsa (guppar när du springer, kan bara läsa under lamporna) och välja rätt svar (jobbigt att tänka under intervaller). Växlingen bestod av att kryssa i svaret på lagets lapp, sen fick nästa springa och jag vila. Mitt lag vann väl inte direkt, men vi kämpade väl. Och jobbigt var det.

Nu är jag inne i mina tre veckors "träna det du känner för och ta det lite lugnt". Hitills har det inneburet spinning lödag. lång tävling söndag, styrka måndag och intervaller tisdag kväll, onsdag morgon och onsdag kväll. 3 intervallpass på 25 h.Det sjuka är att ikväll känns det som att välja ur en godispåse. Ska jag välja rullskidor eller stavgång? Och styrka är jag jättesugen på. Det här blir ingen lätt vecka.

På lördag är det tävling....Fast sen ska jag vila- i New York.

bara minutrar kvar till månadens bästa träning

Kategori: Träning

En gång i månaden har vi tjejträning. Fokus på rolig träning, socialt umgänge, god mat och framförallt efterrätt! Idag är det dags igen. Idag bjuder Sara in till månadens höjdpunkt. om knappa timman ska jag bege mig. Och trotts två hårda pass på kort tid är jag positiv. Kroppen känns bra och viljan stor. Inte alls samma deg som igår.

Eufori

Kategori: Träning

Innan träningen var jag seg,less, tung i kroppen. De var mörkt, kallt och oinspirerande. 30 minuter fartlek senare var det eufori! Att man glömmer hur otroligt skönt det kan vara att springa. Fartlek var nog rätt pass för mig för dagen. Att leka med känslan mellan fort och jättefort. Att springa fort, men öka. Och känna att kroppen svarar. Det är lycka.

Spinningen imorse var rolig men lite seg. Ikväll väntar tredje passet på ett dygn..., Men en tjejträning överlever man lätt. Dessutom har fokus utlovats på efterrätt, inte träning.

Gruppträningsfilosofi

Kategori: Träning

OK. Nu är jag där och gnäller igen men HUR SVÅRT KAN DET VARA? När det gäller gruppträning har jag min bestämdaste uppfattning. Om man inte bjuder in till en nybörjarklass måste man anpassa klassen. Anpassa klassen till alla som kan tänkas komma på den! Speciellt om det är en styrkeklass. (lite svårare på typ, step, funk, dance etc)

Det betyder att såväl den mest vältränade som den minst tränade ska kunna gå hem och ha fått en bra klass. Det är en utmaning som instruktör. Men det är ju också det som är så coolt med gruppträning. Att vi kan träna sida vid sida. Detta är inte ens svårt när man har hjälpmedel typ en cykel eller en coreboll, men det kräver förståelse och planering av instruktören. Det kräver att man tänker igenom varje moment ur både den mest vältränades och den otränades synvinkel.

T.ex tycker jag det är helt idiotiskt att säga. Gör 3*20 armhävlingar och sen balanserar ni till alla är klara. Han där hemma har gjort sina armhävningar innan jag gjort 40, och då är jag näst snabbast. Det betyder att när vi (de två mest tränade) är de som tränar absolut minst. Nu löser jag det genom att ignorera instruktören men det blir sjukt många armhävlingar innan den sämsta har hunnit göra 60 st. (problemet löses t.ex enkelt genom at köra på tid istället för antal, desstom, vem kan räkna när man tar i så man kräks?) Och så där håller det på. tempot är lågt, övningarna inte alltid så utmanande. Självklart måste man välja en övning som är lagom för den stora massan, men man måste också kunna visa hur man kan utveckla övningen om man är stark.En tuffare variant på övningen finns nästan altid.

Som tur är ska jag gå corebollutbildningen i höst och då löser jag problemet som jag alltid gör....Jag gör mitt eget pass! Välkommen på ett sjukt jobbigt och utmanande corebollpass i vår.

Regn, blåst och dusch i det fria

Kategori: Träning

Det är Smålands det! På smålands känner man alltid att man lever, några timmar ute och en kyla som tar sig ända in i märgen.

Loppet då? Ja, vad ska man säga. Jag har ingen fart, jag la nog all energi på spinningen, jag tappade koncentrationen en gång och gjorde en svängom på 4 minuter. Mentalt orkade jag inte trycka på. Det blev ett lopp som jag sprang igenom med bra fart men utan tryck. Jag fick gå ut i ett stort vakum och såg egentligen aldrig några andra löpare, vilket gjorde att jag inte fick hjälp med farthållningen utan fick styra själv. 8 km i regnrusk, ensam i tuff terräng kräver mycket inspiration för att bli ett bra lopp och inte bara en dag på jobbet som det blev igår.

Nu har jag en tävling kvar. På lördag springer jag nattpatrulltävling i Gimo. Jag, Björn Lind, och några andra. (Ja, jag ska inte tävla med Björn, men han kommer att vara där och springa!) Sen väntar en vecka i New York och efter det kommer förhoppningsvis det nya roliga året starta på ett helt nytt sätt! Mentalt är jag nog redan framme vid nästa säsong. Jag längtar mer efter vinterträning än tävling. Jag vill börja träna, börja på något nytt, något bra. Om det blir som jag vill kommer inspirationen att flöda över! Åh, vad skoj det ska bli, om det nu blir......Fortsättning följer......

Äkta träningsglädje!

Kategori: Träning

Jag har också gjort 24 h. Inte spinnat alla direkt men nyss hemkommen från många timmar ute i regn och blåst känns kroppen rätt mör. Det började igår med rosabandetspinningen. Vilken glädje, vilket gäng. Att leda cykel för över 40 träningssugna som är med på alla noter, de är få förunnat och bland det häftigaste jag har gjort i träningsväg. Vilka människor, vilka kämpar. Några enstaka körde själv i 25 h, andra delade upp dygnet. Alla var lika bra! Man blir förundrad över glädjen, över sammanhållningen, över kämparglöden. Tack alla ni som var på mitt pass! Ni var helt enkelt fantastiska och gav mig en spinningupplevelse som jag sent kommer att glömma.

Direkt efter min spinning satte jag mig i bilen ner till smålands. För en ny utmaning. De´t var mörkt, kallt, blåsigt och regningt. Men det ska jag berätta om imorgon.....Nu ska jag på bio.

Nu är det dags

Kategori: Träning

Jag har liksom förträngt den här spinningen, inte tänkt på den. Men nu är det snart dags och jag börjar bli nervös. Oavsett hur det går för mig så kommer det att vara träningsglädje i salen. Det kommer att vara ett grymt dygn och jag kommer att sakna stämningen när jag åker vidare ikväll. Det är jag säker på. Nu skall jag kolla låtlistan igen- och packa klart inför helgen. Mycket kul på kort tid! Yammie!

Rullisar på kortisrundan

Kategori: Träning

Lunchträningen sovs igenom.

På kvällen körde jag han därhemma och en vän ner för backarna i Kortis och åkte hem för att ladda och vänta på att skidorna skulle bli lediga. Hade bestämt mig för att köra lite magträning hemma. Det blev det. Lite magträning alltså. 11 minuter. Sen låg jag fullt träningsklädd i soffan och väntade, blev degigare och degigare och hörde vinden vina utanför. De utlovade cirka 60 minutrarna blev fler och fler och min motivation sjönk. När de äntligen kom tillbaka efter 90 minuter var jag helt i dvala och hade ont i huvudet. Rullskidor lockade inte alls. Men jag tog mig ut och väl ute vaknade jag till lite och det var ganska roligt att åka. Det blev 4 varv på rundan hemma och 45 minuters åkning. Helt OK. Armarna fick bekänna färg i alla fall. Tror faktiskt jag har blivit lite starkare. Nu varvade jag på låga 10 minuter, förra året låg jag på 11 nånting. Är jag biff nu?

Imorgon väntar Rosa bandet. Ska bli väldigt roligt men lite nervöst att leda en klass. Tyvär missar jag nästan hela dygnet eftersom jag reser vidare mot Smålands och årets sista tävlingslopp i dagsljus. En rolig helg att se fram emot. En sista chans att prestera bra i skogen och den bör man väl ta?

Stavgångspass del 2

Kategori: Träning

Nu är vi på gång. Vasaloppssatsningen börjar ta form! Igår var det dags för andra stavgångspasset. inledde som sist med den långa backen. Denna gången 4 varv! Inte riktigt lika stumma ben som förra veckan gjorde att tiderna blev 5:38, 5.28, 5:21 och 5:21. Bra med negativ split. Sen gav vi oss iväg till en kortare backe för sprättande stavgång ca 15 sekunder, snabbt ner och så upp igen. Tanken var 10 minter men efer 5,5 minter, mjölksyra i ben, mage och armar och en alltmer bristande teknik la vi ner och avslutade med en lång backe där sprätt, löpning och stavgång blandades. Totalt 70 minuters glädje!Det är sjukt roligt att träna skidor.

Idag väntar styrka på lunchen (om jag ids...) och rullskidor/löpning ikväll.

Tidigt tidigt

Kategori: Träning

Normalt är det inga problem att träna tidigt men idag ville kroppen inte riktigt vara med. Jag är mer sovande än vaken och längtar efter sängen, men upp kom jag i alla fall och väl inne i spinningsalen taggade jag till. Trappintervaller stod på schemat och eftersom min pulsklocka har kajkat ur vet jag inte riktigt vad jag hade för puls men det var jobbigt i alla fall. Lyxade med en lång frukost med vännen som jag släpat upp mitt i natten!

Gårdagen blev inget bra alls. Jag var trött och otroligt omotiverad att träna så intervallerna uteblev och jag joggade en timma istället. Men det är OK nu. Det är ingen fara att träningen inte blir som planerat. Det är OK att jag hoppar över träningspass. Det är OK att inte vilja. För nu handlar det mest om att kraftsamla inför en ny träningsvinter. Och det händer mycket roligt på den fronten just nu. Denna vintern kommer förmodligen att bli väldigt annorlunda. Om allt löser sig som jag tänkt kan det bli en spännande vinter. Fick ett roligt mail idag som är ett steg i en stor förändring! Mer info kommer såsmåningom!

Ikväll väntar stavgångspass nummer 2. Han där hemma har planerat för kvällen. Det kommer att bli jobbigt men roligt. Sen ska jag sova. Ikväll blir det tidigt godnatt.

Igår.....

Kategori: Träning

Bad i atlanten.

Kategori: Träning

Igår badade jag benen i atlanten. Igår brännde solen på ryggen. Igår var jag tvungen att ha solglasögon för att inte behöva kisa. Idag är det 10 plusgrader och regn.

Det har varit några sköna dagar med oväntat bra väder. Kroppen längtar dock hem till normala förhållande. Tokigt mycket mat (3 rätter tll lunch och midag varje dag...) Knasiga mattider (Middag vid 22-tiden) Inte så mycket träning. (25+50 minuters jogg + en trevlig långpromenad). Vin till alla måltider. Lissabon är en trevlig stad. Inte så speciell, men trevlig. Många fina hus och många fina backar att spatsera i. Hittade en väldans fin park att springa i men området jag var tvungen att passera klockan 7:30 på morgonen kändes lite ruffigt och jag valde därför att hoppa över parken och ägna mig åt sighseeinglöpning. Sprang omkring nere i stan och tittade på en basilika, på slottet (lyckades helt ovetande pricka in vaktbytet klockan 08:00) samt morgonlivet i bostadskvarteren.

Min kropp strejkar nu. Den vill ha vatten och havregrynsgröt, den vill ha träning. Ännu har jag inte orkat börja planera veckan, men vad jag vet så väntar intervaller med klubben ikväll, morgonspinning på onsdag. Rosa bandet på lördag och Smålands på söndag. Får planera lite under dagen för resterande träning. Nu ska jag försöka väcka kroppen. På riktigt.

Vad äter ni?

Kategori: Träning

Igår fick vi rabatterbjudande hem i brevlådan. Rabatterna var baserade på vad vi brukar handla. Ganska roligt. Vi fck 2 erbjudande på juice (hm...), rågflingor, toapapper(!), leverpastej och några varor tlll. Vore kul att veta hur de väljer varor.

Om ni vill läsa en rolig historia har ni en här: Hade aldrig kunnat hända mig. (Eller vad säger du Sara)

Hoppas kunna uppdatera i Lissabon men om inte syns vi på tisdag.

Ont ska med ont fördrivas

Kategori: Träning

24 timmar har gått. Kroppen har fått vara med om grymma bacckintervalller och tuffa korta spinningintervaller. Benen värker, rumpan är trött. Det är då man bekänner färg och gör det första stavgångspasset på typ 10 år. När jag tränade skidor gjorde vi sånt här varje vecka. Det har jag glömt nu.

Han där hemma var chef (för dagen). Uppvärmning och sen letade vi reda på en av Kortedalas värsta backar. Instruktionerna var Älghufs (norsk variant av skidgång) i de flacka partierna av backen och stavgång i de branta. Backen tog mellan 5:20-5:50, Första gången hufsade jag väl aning mer än de andra. Det är jobbigt att hufsa.(Tänk långa löpsteg med stavisättningar, inte sprättande skidgång, mer löpning)  3 gånger upp för hela. Sen var det dags för stavgång i kort brant backe. Konceptet var- vi håller på tills jag blir varvad. 6 gånger 1:20-1:25 blev det. Sjukt roligt och jobbigt pass. Armarna är lite möra idag.

Kvällen avslutades sedan på bästa möjliga sätt med en hemlagad pizza med Souvas (lättrökt renkött!), svamp och västerbottenost samt en riktigt bra vinflaska. Lite äppelpaj slank också ner. Kan en dag bli bättre? 2 bra träningspass och på det god mat och vin i väldigt trevligt sällskap!

Ikväll väntar distans på rullskidor och löpning (kombipass) samt lite coreträning. Sedan väntar 4 dagar i Lissabon! Och semester här på bloggen. Jag ska dit med jobbet och träningen lär inte blr så mycket mer än något joggingpass.

Det gör ont att bli bra. Riktigt ont.

Kategori: Träning

Men fy vad skönt det är! Backintervallerna var grymma. Det riktigt sprängde i kroppen av smärta. Mjölksyran pumpade i benen och oj vad jobbigt det kan vara att springa så få intervaller.

Jag satsade stenhårt på första, som planerat. Väggade en bit upp och fick raggla över mållinjen. Skön backe på cirka 500 meter var det och tiderna blev 2:20, 2:34, 2:37, 2:37, 2:32. Helt OK känsla i kroppen. Något tung i andningen men det är helt klart på bättringsvägen! Sen körde vi korta intervaller 30, 33, 32, 31sekuinder. 30 sekunder  kan vara rysligt länge. Totalt 1:15, det tar tid att springa intervaller!

Imorse var benen sega och det tog ett tag på spinningcykeln att väcka kroppen men när jag väl kom igång blev det rysligt tufft. Körde korta intervaller idag och det är ett pass som jag gillar mer och mer. Dessutom brukar deltagarna gilla det! Skön stämning med många som körde hårt och ganska fullsatt. Kul.

Nu sitter jag och laddar för ett tufft stavgångspass och då menar jag ingen pensionärsgång med stavarna slängades vid sidan utan löpning till lämplig backe och sedan riktig skidstavgång upp. Vasaloppet - här kommer jag!

Många tuffa pass på kort tid här nu men snart blir det vila!

Här sitter jag...

Kategori: Träning

....och blir mer och mer sugen på backintervaller.

Utmaningen ikväll lyder 1:45 min 2:30 vila 4-6 st + backryck 0:30 4 st

Det låter helt klart överkomligt, inte så många, inte så långa. Ikväll skall jag krossa. Idag skall de andra brudarna få kämpa. Idag skall jag springa aggresivt, och se hur länge det håller. Mumma. 2 timmar kvar. Ska lada med en kopp te tror jag allt.

Inte som vanligt

Kategori: Träning

Jag är grymt sugen på att orientera. Normalt brukar jag bli lite less såhär på hösten men nu vill jag springa mer. Det är bra inför vintern. Jag måste nog försöka få in ett teknikpass i veckan bara för att det är så roligt. 

Igår blev ett oväntat bra styrkepass. Bra fokus på rätt muskler. Balansen blir allt bättre den ckså, jag börjar närma mig att kunna stå på bollen. Det går långsamt framåt men nu klarar jag att släppa en av händerna utan problem. Om jag hade en boll hemma skulle jag nog kunna fixa det till jul.

Ikväll väntar backintervaller. Kan inte bestämma mig för vad jag tycker om det? Backintervaller är roligt om benen är pigga men kan vara en plåga om kroppen bråkar. Backintervaller innebär med säkerhet onda ben imorgon i alla fall.


På rätt spår

Kategori: Träning

Att springa stafett är speciellt. Att springa en hängsträckan är ännu mer speciellt. Jag hanterade det inte speciellt bra. För det första var jag på tok för onervös. Inte tillräckligt laddad och koncentrerad. För det andra ska det ska pirra i magen när man värmer upp. Jag pratade mest med massa trevligt folk i startfållan. Så när jag väl sprang ut (dock bra uppvärmd) var jag lite för loj. Lite för okoncentrerad och vips så försvann kartkontakten och jag gjorde ett paralellfel. Gled snett och bommade grovt. Över 4 minuter. Det får inte hända. Speciellt inte i sån här terräng. Efter det så taggade jag till och tänkte på övriga 24 kamrater i laget och sprang diciplinerat och bra. Summerat ett skitlopp men om jag tar bort mitt stora misstag ett väldigt bra lopp. Godkänt? Tveksamt?

Till söndagen hade jag tänkt över vad jag gjort för fel. Värmde upp ordentligt och koncentrerade mig på det jag skulle göra. Det var ett bra lopp. Jag var konsekvent, genomförde den taktik jag på förhand bestämt och det pirrade rejält i magen. En gång bröt jag mönstret och då kom misstaget. En gång släppte jag på planen, tappade kartkontakten, chansade och ja, då rann det iväg en minut. Men som helhet var det ett av årets bästa lopp och det känns skönt att avsluta den individuella säsongen med ett bra lopp. Jag har börjat hitta tillbaka till vårens trygghet och löpform.

Idag väntar en vanlig måndag med coreboll och överkroppsstyrka.

Sista uppladdningen

Kategori: Träning

Att orientera i Stocksholmstrakten är en fröjd. Det är platt, det är fint på backen och mossarna går att löpa i. I Göteborg är det kuperat, bräskigt och sjukt jobbiga, tuviga, blöta mossar. Jag längtar efter en helg i Stockholm. (Fast Göteborgsterräng har sn charm den med men man längtar ju alltid efter det man inte får...)

Igår hade det dock strängats en finfin orienteringsbana i, med göteborgsmått mätt, lättlöpt terräng. Så jag passade på att öva mer på min positiva inställning. Jag njöt.

Orienteringsmässigt gick det bra men jag fick några tankeställare som jag ska jobba med i vinter.

- Våga orientera distinkt och offensivt hela vägen fram till ringen när tekniken tillåter så. Bättre självförtroende.
Åtgärd: Prova och se vad som händer om jag vågar springa hela vägen in i skärmen.

- Orientera mer på långsträckor. Idag har jag en tendens att "flyta iväg" på sträckan och lösa problemet längre fram. Bästa möjliga väg hela vägen. Hitta en teknik där jag grovorienterar. Måste släppa "plankatekniken" (Köra på kompassen) och läsa mer- utan att fastna i punkt 3.
Åtgärd: Under vintern skall jag byta ut min älskade planka mot en tumkompass. Inte för att jag inte gillar den utan för att jag känner att jag behöver en ny utmaning när det gäller teknikträning och jag behöver bryta ett dåligt mönster. När jag byter hjälpmedel måste jag ändra min teknik. Sen kan det hända att plankan är med mig när säsongen väl börjar igen men då har jag i alla fall provat.

- Inte överanalysera på sträckorna. Ibland fastnar jag i att välja för optimerade vägval och det slutar med en himla massa kartstopp och för lång löpsträcka. Det är en svår balansgång det där.
Åtgärd: En kombination av de båda ovanstående.

Jobbigt, ja! Men det är kul att utvecklas. Nu ska jag ladda benen som sjutton. Längtar efter tävling.

Styrka

Kategori: Träning

Jajamän! Idag ömmar det i överkroppen. Musklerna fick sig en rejäl omgång igår. Jag har slarvat lite med överkropsstyrka men nu är det banne mig dags att köra hårt igen.

Hade möjlighet att knäcka en man till igår. En späd liten kille stod framför mig och körde axelpress med 7,5 kg vikter.Jag brukar köra med 7 eller 8 kg. Men han såg så liten och ledsen ut att jag inte kunde med utan väntade tills han var klar.

Kvällen tillbringades sedan i källarförrådet och trots säkert 3 m3 skräp är det fortfarande lika fullt där nere. Vi har sjukt mycket prylar. Många vet jag inte vad jag ska ha till men har svårt att slänga. Igår blev det en dust med skolböcker. Slänga eller spara? Jag kommer förmodligen alrig mer titta i dem men många är fina böcker. Tentorna åkte ner i lådan igen. Något att visa för barnbarnen?

Ikväll väntar sista finslipningen mot 25-manna. En orienteringsbana. Jag skall ju springa 24:e sträckan och han där hemma 25:e. För någon dag sen gjorde jag en skiss över hur växlingen kommer att se ut.

Alla kan inte vara bäst på allt

Kategori: Träning

Igår stod 1km-intervaller på schemat. 4 st. Kroppen käns fortfarande inte OK och lätt nedstämd gav jag mig av på första. Blev snabbt avhakad och sprang solo längst bak. Massor av negativa tankar kom över mig och jag avslutade första intervallen med tungt sinne. Men så bestämde jag mig för att jag ska ju ha roligt när jag tränar så även om det inte gick fort igår tänkte jag snabb löpning. Tänkte positivt. Blev mer och mer nöjd när den ena tjejen efter den andra hoppade av. Jag är inte bäst på att springa fort men jag är banne mig bra på att orka alla intervaller, på att kämpa, på att inte ge upp. Och jag vet ju att det kommer att släppa.

Var betydligt gladare på nerjoggen och helt plötsligt kändes kroppen lättare. Steget fräscht. Och idag känns kroppen faktsikt bättre än igår. Den här skumma muskelvärken börjar ge med sig. Kanske släpper det nu?

Imorse stod trappintervaller på schemat. En halvfull sal. Det är inget jättedrag på spinningen men det rullar på. Hade en bra morgon idag och jag börjar att gilla passet mer och mer.

Gårdagen innebar också ett inköp av rullskidstavar så nu börjar väl satsningen mot Vasaloppet 2009. Eller nåt. Ikväll väntar core och överkroppsträning och kanske, kanske ett streetpass.

Fartlek och en förmodad knäckt man

Kategori: Träning

Gjorde om förr veckans löprunda men denna gången blev det rätt! Har dock fortfarande inte hittat tillbaka till form och pigga ben så för att muntra upp bestämde jag mig för fartlek med lite extra tryck i alla uppförsbackar. En man och jag kom ihop när det var ca 3 km kvar.  (han kom ut från en annan stig ut på min "bana"). Han valde att springa ifrån mig lite men vi höll ganska jämt tempo. När vi kom till en backe tryckte jag på lite och gled lätt om den frustande mannen. Kom över krönet och saktade ner. Mannen slet som ett djur. Ja, det lät i alla fall så på andhämtningen och var ifatt mig lagom till nästa backe. Så där höll det på i 4 backar (jag drog ifrån uppför och hn jagade ifatt nerför) innan vi närmade oss backen upp mot badplatsen. Då hängde han på min fartökning och så vitt jag kan bedömma var han nu nära sitt max. Vid krönet saktade jag planenligt ner men mannen bakom sig kastde sig om och drog på en spurt upp mot badplatsen. När jag sen kom upp satt han lutad mot en vägg och försökte se oberörd ut med en andhämtning allt annat än lugn. Undra hur han mår idag?

58 minuters fartlek och 60 minuters styrketräning blev gårdagens dos. Idag väntar 1km-intervaller.

Något helt annat

Kategori: Träning

Efter att ha inlett helgen med seriös morgonlöpning skulle man kunna tro att den skulle fortsätta med blodsmakande intervaller, tunga långpass, hårda styrkepass och lyriska medeldistanser. Istället har jag frottert mig i god mat, utsökta viner och smaskiga desserter. Och i kombination med det- soffläge.

Det är konsigt men ju mer man vilar ju segare blir kroppen och ju segare är det att komma igång. Jag har nämt det förrut, motivationen är lite låg just nu men inne i mig brinner det för en lång hård vinterträning. Inga tävlingar att ta hänsyn till utan bara att köra ner kroppen i beståndsdelar. Träning som gör ont i varje muskelfiber. Att åka på träningsläger och träna flera pass varje dag. Känns skönt att skriva om det i alla fall. Men än är det 4 veckor kvar av denna säsongen och 6 veckor tills nästa startar. Idag börjar operation "hitta glädje och form till helgen".

Veckan blir
Måndag löpning 45-60 minuter moderat + coreboll och ök
Tisdag Stigintervaller eller träningstävling 5 km
Onsdag Spinning + core +? (street?Löpning? Rullskidor?)
Torsdag Ol-teknik
Fredag vila
Lördag 25-manna
Söndag Elitserien

Nattsudd

Kategori: Träning

Lullade ut mitt inatten (05:50) och tog mig på något sätt mer eller mindre joggande till jobbet. Kroppen är stel och öm men eftersom jag börjar med 4 km nerför gick det ändå OK. 47 minuter senare var jag på jobbet. Betydligt mer vaken. En dusch och en frukost senare mår jag till och med bra och känner mig pigg.

Annars är motivationen just nu låg. Gårdagen träning blev en lite genomklappning. 4*10 minuter Ol-intervaller blev 40 minuter löpning i lagom tempo. Hela jag protesterade och ville inte träna. Säsongen är ju snart över men det finns 3 höjdpunkter kvar och jag ska därför försöka hålla i träningen bra fram tills dess.

25-manna nästa helg
Smålandskaveln 25-26 Oktober
Rhodennatt 1 November

Sen väntar två veckors kraftsamlande inför satsning 2009 som startar den 17/11. Har lite nya ideér om träning som jag ska utveckla någon gång.

Just nu är motivationen sjukt låg men samtidigt sjukt hög. Jag vill tillbaka till känslan jag hade i maj/juni i år. Jag vill känna mig lätt och snabb, jag vill springa fortare än någonsin. Men först vill jag dega ihop, slöa och komma fram till att det är underbart att träna. Att det är värt allt slit. En vecka eller två på dekis brukar vara mumma för träningsmotivationen.

Street

Kategori: Träning

Avrundade träningsdagen med ett streetpass. Hade lite svårt att hitta rätt attityd då jag hade fullt upp med att hänga med på stegen, men det är helt klart ett pass som har potential att vara kul. Men träning. Nja. Med en medelpuls på 82 och en maxpuls på 110 kan inte ens jag räkna det som träning. Men det är klart att om någon vecka kommer pulsen att stiga några slag när man kan stegen. Alla typer av dansklasser är dock mer nöje än träning. Är lite sugen att gå en hiphopkurs. Någon som vill med?

Träningen idag blev en välbesökt morgoncykling. Det var en bra klass idag förutom sista låten när jag helt kollrade bort mig och det var ju lite synd att sluta så.....

Nu har jag kommit upp med presentation på Rosa Bandet 24h-spinning. Massor av matnyttigt som ni inte visste om mig! Så gör nu en god gärning och anmäl dig till klass 2 (inte tre som det står på hemsidan) och skänk 100 kronor till cancerfonden. Idag har jag filat på klassen. Den kommer bli grym! Vi syns där.