Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Tack!

Kategori: Träning

Tack kroppen för att du låter mig träna två pass om dagen. Tack för att du orkar med alla mina tokiga infall. Bara ett glidarpass imorgon så ska du få vila sen.

Idag:
7*4 minuter tröskel på löparband (-22 grader ute)
Lite styrka
Långpass skidor. (-17 grader)

Tack igen för 3 väl spenderade fantastiska timmar.

Bra men inte lysande

Kategori: Träning

Träningen flyter på bra men inte lysande. Jag tränar på och samlar timmar men i lite mindre omfattning än planerat. Dagarna har en tendens att gå så fort, och det är så mycket man skall hinna med. Och i stugan går det inte att åka skidor utan det blir att pulsa i snö. Speciellt nu när det vita guldet har vräkt ner. Då blir det tufft att pulsa två pass. Men jag har ändå tränat på smart och vilat massor.

Idag har vi bakat bröd i en bagarstuga hela förmiddagen. Eftermiddagen spenderades på löpband....
Imorgon planeras för en tuff dag med två distanspass. Det ska bli roligt.

Vi snöar in

Kategori: Träning

Snön vräker ner och det är kallt. Efter några dagar i stugan har jag blivit kung på snöpulsning. Skall man ta sig från stugan är det bara att ge sig ut i 20-30 cm snö och pulsa, vilket resulterade i att byborna som såg våra spår trodde att älgarna varit på Lavholmen. Det var ju i alla fall inte mänskligt att gå ut över isen i all lössnö....

Det är OK att träna men när det är minus 18 grader blir det fyra lager kläder, dubbla hanskar, buff och mössa. Och andningsmasken. Folk som man möter brukar titta konstigt. Förmodligen inte bara för att man ser ut som en rånare. Förmodligen undrar de även om man är frisk.

Har hunnit med 2 skidpass och kan bara konstatera att förra årets armmuskler helt har försvunnit. Sjukt svag är jag. Idag var det bara minus 12 men det var inte så roligt eftersom spåren var så lösa. Dessutom blåste det lite.

Jaja. Nu skall jag vila lite.

bragdguld?

Kategori: Träning

Tack PT. För att jag ens genomförde gårdagens skitträning. Jag var trött. Totalt osugen på träning. Det snöade ute. Var kallt. Och slirigt. Och mörkt. Och jag borde packa. Och kanske städa lite. Men PT ville annat.

Tänkte att det blir bättre när jag kommer ut. Jag borde ju vara pigg efter en lätt träningsvecka. Bytte om till modell 3-lagers. Joggade iväg och konstaterade att det här var ju inte så roligt. Hittade en bra plats för löpskolning. Tänkte att nu släpper det. 15 minuter senare tänkte jag att jaja, det var ju bra genomfört i alla fall. Joggade lite och brände iväg på min 3-minutare. Slirigt som attan. Kämpade, kollade på klockan. Svor, tvärstannade och grinade lite. J-la stoppknapp. Äsch. Nytt försök, det var en sån dag igår. Joggade bort till kallebäcksbacken (cykelbanan längs med RV40)  och körde 10 stegringslopp i backe. Äntligen en bra känsla. Kul, förutom all snö som piskade i ansiktet så man inte såg något.

På väg bort till teststarten började jag fundera på om jag skulle fejka en vurpa på första varvet. Skylla på att det var halt så jag avbröt. Oops, vad kom den tanken ifrån? Fy sjutton för sliriga vägbanor och fy sjutton för den där dagen i månaden när kroppen blir flodhäst. Löpning? Tveksamt. Kämpade med löpsteget så gott (gått!) det gick. Resultatet var nedslående hur man än ser på det. Tur att det finns snö att gräva ner sig i.

Och hur sjutton ska jag hitta något positvt att skriva om det här passet på funbeat?

Timmar till semester. Tack och lov för det.

Tack

Kategori: Träning

Förmodligen ingen som läser här- men tack ändå. Tack för höstens vitamininjektion på måndagar. Tack för värmen, träningsglädjen och deltagandet. Det är grymt att se så många människor- med olika fysiska status- köra så hårt.

Idag blir det löptest hemma för min del. Jag hoppas de har skottat vägen fint. Får nog ta med mig en fusklapp ut idag då passet lyder.

Uppvärmning
Löpskolning
3 minuter tröskelintervall
mellan jogg
10 fartdrag
mellanjogg
test
Nerjogg.

På torsdag börjar proffslivet igen. Det ska bli SÅ skönt att bara kunna äta, träna och sova.

Världens bästa träningspass

Kategori: Träning

Som klar segrare

Långpass -
Inget slår ett långpass. Inget slår känslan av fysisk utmaning - under kontroll. På långpassen har man också möjlighet att stanna till- reflektera. Lägga sig i mossan och titta rakt upp på den klarblå sommarhimmeln (Sälen 09). Äta Gulerotskage på fiken i Nordmarka eller nu på senare tid i Budor (Både med cykel och skidor flera gånger!!!) Stanna på en alpäng för en ostsmörgås (Livingo 05?) Köpa en glass på 2500 meter (Zermatt 07) eller helt enkelt bara låta tanken vandra. Det är långpassen som ger den största naturupplevelsen och det behöver inte alltid vara fjäll även om det är de passen som etsat sig fast mest. Ibland blir man helt enkelt lycklig av en soluppgång vid en liten sjö, en älg över ett hygge eller den lilla stigen som slingrar sig fram över mossan. Det är också långpassen som är mest sociala. Tänk Bohusleden. 20 timmars löpning på två dagar med de aldra bästa vännerna. Strålande svensk sommar. Sånt glömmar man inte. Sånt kapslar man in och plockar fram när det känns som tyngst med träningen. Det är underbart att kunna springa i två timmar "utan att bli trött!". Kroppen är bra fantastisk!

kallt långpass

Kategori: Träning

Det blev ett kallt pass i lördags. Tanken var att gå hårt direkt från början och att få lite tävlingstempo i kroppen men vädret ställde till det lite. Det är svårt att gå för fullt när det är 10 minusgrader, lite småhalt, man är tokrädd för att trampa igenom något kärr och bli för blöt om fötterna, händerna är isbitar, tumgreppet aningen klumpigt i tjocka hanskar och löpsteget något instängt i alla lager kläder. Räcker de ursäkterna?

Jag försökte ändå springa på i lagom hårt tempo för att kunna orientera bra. Missade ett bra vägval till ettan då jag blev stressad av allt folk vid startpunkten. Annars tog jag bra vägval och orienterade hyfsat. Tycker också att orken var väldigt bra hela passet. På slutet kände jag mig pigg i kroppen och drog på en liten spurt för att träna på att öka tempot i slutet av loppet. För tempo får man inte upp i den här terrängen annars. 75 minuter på ca 6 km....

test

Kategori: Träning

Rekord? Tja, på sätt och vis. på grund av halka, vind och kyla flyttade jag in löptestet på band. Det fungerade utmärkt på 1000, 800 och 600 meter. Lite klurigare på 400 och 200. En fördel var att jag tvingades hålla jämn fart under intervallen. Det behöver jag öva på.

Känslan var sådär. Jag var ganska pigg men trött ändå och inte alls sugen på att träna. Det är svårt att springa maxpass när man inte känner för att träna. Tycker ändå att jag gjorde det bra.

På silverplats

Stafetträning -
Nästan som tävling! Hög puls redan innan start och sen den där härliga kampen man mot man. Att avgöra med ett bra vägval, smyga förbi på en innegaffel. Att hålla sig kall när klungan delar sig. Att jämföra sina krafter sida vid sida med konkurrenterna. Att tävla på träning. Kan det bli bättre?

Så rätt

Kategori: Träning

Man kan tycka mycket om nomineringar till olika priser. Oftast tycker man att de valt fel. Den här gången har de bara så rätt. Som hon förtjänar det här!

På pallen

Kategori: Träning

Nummer 3 - backintervaller. Få gånger kan man känna sig så stark och genomtränad som under ett backpass. Benen och hjärtat får bekänna färg. Man får bråka och kämpa mot mjölksyra. Man får bita i. Och målet är så tydligt. På toppen är jag klar. På toppen är känslan underbar. En gång till! Njutning.

Bästa backpasset i år. Mata upp för backen på stig. Komma upp på toppen, vända kartan och orientera ner 2 kontroller. Om och om igen. Kanske världens bästa backträning!

Tokigt kallt

Kategori: Träning

det är lite mycket just nu, men jag lever och tränar. Igår hade jag dock vilodag och lyckades fixa undan de flesta julklapparna. Skönt. Idag väntar testlopp på bana, men med tanke på vädret och lite bråkande luftrör kanske jag får flytta in på löpband. Får fundera ut något.

FYRA

Kategori: Träning

FYRA
OL-intervaller.
Springa överfort, hitta flytet, känna att kontrollera sitter där, trots farten. Aldra helst keps-OL. Stresen över att hänga rätt, men ändå springa fort fort. Avvägningen när den dras till sin yttersta ända. Vad klarar jag idag? Underbart är så enkelt.

Regler Keps-OL. 2 deltagare, en keps. Du får en karta med 2 kontroller. Vid den första kontrollen hämtar du in kepsen som din kompis placerat ut. Du tar kepsen, flyttar den till kontroll två, springe till mål. Växlar. Din kompis hämtar kepsen du lagt ut, flyttar den till nästa kontroll, springer till mål.... osv.

Pressa

Kategori: Träning

Igår pressade jag dem lite extra. De fick köra ett nygammalt pass med lite mer fartlekskänsla.
6 minuter på 80-85 %
3*90-30 på 90 %
5 minuter på 80-85%
4*60-20 på 90%
3,5 minuter på 80-85% eller på 70-75%, beroende på status.
5*45-15 på 90%

Kul att utmana dem lite och jag tror att de gillade konceptet. Det blir ett spännande pass att köra när vi får igång pulsklockorna efter jul. Fatta bara vilken utmaning att få alla att hitta sin egen maxpuls.

Coreboll blev det också. Kvällen avslutades med "fika" (majskolvar och whiskey) hos han där uppe.

Ikväll lätt löpning, 6*8 sekunders backryck,  löpskolning och blandande småhopp!

5

Kategori: Träning

5:a

Banintervaller -
Det är sällan man kan känna sig riktigt snabb. Den känslan man kan få på en löparbana är sjukt rolig. Att trycka på allt man har, känna hur benen svarar. Känna att man kommer upp med höften, upp på tårna och känna att frekvensen är hög. Aldra roligast är att köra 400 och 200 -metsersintervaller. Korta och rappa.

Skink- och testlopp

Kategori: Träning

Lördagen bjöd på strålande väder och någon minusgrad. Skinkloppet var utmanande. Mina dryga 8 km hann jag inte ens runt på planerade 90 minuter. Med uppvärmning och nerjogg stannade klockan på 1:45 och då hade jag hoppat över 2 kontroller längst bort.....Göteborg kan vara så tufft. På platten kändes det bra men i backarna kändes det segt. Kanske naturligt i och för sig. Lyckades också med konstycket att fastna i en brant. Men det blev ett perfekt långpass. Grymt skönt med genomtänkt bana, utsatta kontroller och folk runt omkring.

Söndagen skulle bjuda på testlopp hemmavid. Värmde upp, körde 6 fartdrag a 30 sekunder och kände mig lite seg och började oroa mig för testet. Efter lite löpskolning bet jag ihop och gick ner till starten. Tänkte- öppna inte för fort nu Sofia. Gled uppför första backen, svängde runt och kände att benen faktiskt svarade. Var fortfarande lite avvaktande men försökte trycka på i nedförsbacken och på upploppsrakan. Sådärja, ett varv till då. Tryckte på lite mer uppför första branten. Kämpade i motlutet och satsade vilt nerför. Svängde ut på SM-upploppet och spurtade vilt. Trycke på allt jag hade och passerade mållinjen. Negativ split. BRA! 7 sekunder snabbade på varv två. Och ett rejält pers! Härligt.

Nu stundar vilovecka. Det är blandade känslor inför det. 3 hela vilodagar. Jag är inte alls sugen på vilovecka. Jag vill träna mer. Jag vill köra dubbla pass. Jag vill ha tvåsiffriga veckor. Men av de 3 senaste åren har jag varit sjuk 2 jular. Så jag har själv aviserat att veckan innan jul måste bli lugn. (Vilket jag såklart ångrar att jag sa nu.) men det blir en vecka att bygga upp kroppen. Att tillgodogöra sig den träning jag har gjort. Och ladda batterierna för grym julträning!

SEX

Kategori: Träning

På 6:e plats

Klassisk orienteringsbana (långpass)
Att bita tag i en långdistansbana en lördagsförmiddag är inte helt fel. En intressant bana med omväxling. Med fin terräng och lagom fysisk utmaning (läs- aldrig Göteborg). Gärna i sällskap med några vänner. Socialt men fortfarande fokuserat på uppgiften. Det är en skön känsla att lösa problematiken i maklig fart och hela tiden känna att man kan mer. Att tillåta tanken att vandra iväg lite grann under en långsträcka. Känna att kroppen bara går på mellanväxel och att det finns mycket kvar att ge.

Känslan efteråt är skönt trött men inte så sliten.

SJU

Kategori: Träning

På plats 7

Tröskelintervaller -
Denna träning har seglat upp som en favorit sista månadena. Om jag ska sätta ord på känslan så är det bekvämt obekvämt. Jag får springa på, jag får fightas, jag får känna trötthet men jag slipper syra, illamående och flera dagars återhämtning. Nu när jag väl lärt mig springa tröskelintervaller så är det kul. Jag gillar de där långa intervallerna 5-15 minuter när man glider fram i bra fart med bra tryck i steget- utan att det gör allt för ont.

Att jobba halvtid

Kategori: Träning

Sova länge (07:10). Byta om. Åka rätt ut i skogen. Invänta morgonljuset. Springa en lyxig orienteringsträning. Byta om. Hem och duscha. Äta frukost i lugn och ro och läsa tidnigen......Nej just det, där sprack det. Jag jobbar ju heltid så duscha Gundefort. Äta en macka i bilen. Springa uppför trapporna, snabbt slå på datorn. Jobba, jobba, jobba. (Tjuvstretcha framför datorn).

Men, jag ska verkligen inte klaga. Morgonen var underbart fin. Fin skog, bra träning. Och bra genomfört. Jag var magiskt seg i början men allt eftersom kändes det bättre och klockan slogs av efter 75 minuter. Med lite avdrag för stillastående innan start och efter mål så kan jag nog räkna in 70 minuters finfin morgonträning.

Gårdagens vilodag var skön men som vanligt speedad. Det är så mycket man skall hinna med en ledig kväll. IKEA (Ja, vi har matsalsbord!!!) Baka lussebullar och saffransskorpor, steka strömmningar och göra potatismos (gott!) Och göra pepparkaksdeg.

Nummer 7 på listan kommer. Om någon timma.

8.

Kategori: Träning

På 8:e plats

Löpartävling eller testlopp
Det här är delat. Samtidigt som man älskar det, hatar man det. Det pirrar i hela kroppen inför starten. Pirrar av förväntan och pirrar av prestationsångest. Man vill- men inte. Känslan av glädje vinner dock. Det är kul att presssa allt man har. Det är kul att känna att man gav allt det man hade just idag- även om det inte blev rekord.

Och om någon undrar. Det här är en löparlista. Roligaste löppassen.

2*2,5

Kategori: Träning

Redan på uppvärmningen insåg jag att det här kommer att bli tufft. För första gången på länge kände jag mig rejält sliten i kroppen och jag försökte intala mig själv att släppa prestationen och bara springa på känsla. Det gick sådär. Startade några sekunder efter de andra och jobbade på i eget tempo. Kändes OK men jobbigt att se de andra flyta ifrån.

Första varvet var jag mer noga med pulsklockan men på andra varvet blev jag mer sugen på att springa på känsla. Jag sprang på fort men var noga med att inte stumna. Fast pulsen blev kanske lite väl hög här. Jag hade det nog på känn men det var roligt att springa och just då kändes ansträngnigen lagom. Så jag sket i siffrorna och sprang på känsla. Andra varvet gick något snabbare men då också med något högre puls.

Ryggen? Kände ingenting alls- därimot kände jag av höften igen som var helt bra när jag hade ont i ryggen.
Pest eller Kolera?

Idag ska det bli underbar vilodag. Kändes skönt att veta det igår när jag sprang.

Plats nio

Kategori: Träning

han där hemma sitter fast i en bilkö och det här var aldeles för roligt så här kommer en till....

På nionde plats:
70-20.
Den bortglömda intervallen. I mina unga år körde jag massor av 70-20. Och jag tror faktiskt att 70-20 fick mig att gilla intervallträning. Det är den fösta intervallen som jag minns att jag gillade springa och som jag sprang själv utan att vara på någon träning. Jag kan ha varit typ 17 år. Och jag körde 10 st i skogen hemma på en fin liten skogsstig. Jag minns bara att det var lagom jobbigt och kul. Detta var långt innan pulsklockor, målsättningar och träningsplanering. Det här var bara jag, en casioklocka och ren träningsglädje

Ingen core

Kategori: Träning

Cyklingen fungerade fint men det kändes inte läge för att köra planka och andra mindre snälla övningar för ryggen så igår fick jag prova på att leda vid sidan av planen. Inte min grej.

Jag hoppas att det kommer att kännas bra att springa idag. Om inte annat har jag en reservplan. (Stort). Funkar det inte att springa så tar jag mig ner till elipsmaskingerna på gymmet. Men det är plan L Typ. För idag vankas 2'*2,5 km tröskel. Ett favvopass.

På tal om favvopass. Efter att ha läst om det här extremt inspirerande träningspasset

"lördag em världsrekodförsök på 10000m i form av 3mannastafett à sträckor på 200m. (3 st/lag där man springer var 3:e 200-ing, löpare 1 17st, löpare 2 17st och löpare 3 16st totalt 10000m.)"

hos Lina började jag fundera på mina favoitträningspass. Och eftersom det är så inne med topplistor nu (Han där hemmas topplista kan ni ju läsa här.) började jag spåna på en topplista över de roligaste träningspassen. Utan att ha genomfört ovanstående pass går det rakt in på bubblarlistan. Men här kommer saninngen. De 10 roligaste träningspassen.

På plats 10.

Skogsintervaller ca 3-6 minuter långa. I tung men inte bökig terräng. Tänk dig en stilla vårkväll, lätta ben. Du blir ett med underlaget och flyter fram i skogen. Du ökar- och kroppen svarar. Du är grymt stark. LYCKA.

Bästa veckan- så långt

Kategori: Träning

Det här har varit en bra vecka. Varje pass har genomförts enligt planen (eller bättre...)

På lördagen gav jag mig iväg på ett trökelpass runt Stora Delsjön. Inledde väldigt lugnt då ryggen bråkat lite i helgen. Kom upp för backen och drog iväg. Jobba, kämpa, flyta fram. Löpteknik. Kolla klockan, va? 20 minuter men jag startade ju på 20? Arg, irriterad. Det borde vara förbjudet att placera stoppknappen till höger. Högerknappen är mellantid. Stoppknappen är till vänster. År med Casioklockan har satt sina spår. Fick igång klockan men hur länge hade jag sprungit? Uppskattade det till 4 och jobbade vidare.

Efter 3 intervaller var jag egentligen klar men kroppen och knoppen ville mer. Jag var pigg, jag var långt hemifrån och jag var sugen på en till. Nerför. Intervallen började förvisso brutalt uppför och efter 2 minuter stod snitthastigheten på 7 min/km. Sen jobbade jag ner den kraftigt kommande 5 minutrar och hade det inte vänt uppåt igen hade jag klarat att pressa ner den under 5. Nu landade jag strax över.

Extremt nöjd, extremt glad landade jag i soffan. Kollade på tjejfilm (SexAndTheCity) medan jag inväntade min vinst från spikfrekvenstävlingen. Så från soffan (via ett klädbyte och lite piff) landande jag vid dukat bord och avnjöt inte mindre än 3 rätter. En ganska perekt lördag.

Söndag sov jag länge, kollade skidskytte och gav mig iväg på långpass. Stark och sugen. Landade hemma efter 1:40 och kunde konstatera att jag fortfarande var ganska pigg. Och att jag lyckades springa min egen bana från höstkorten utan att bomma. Intressant att springa en bana som man själv lagt med omsorg. Sen speedade jag upp tempot och bakade knäckebröd och surdegsbröd, glaserade temuggar, pratade med PT, åt hämtpizza, drack glögg, fikade, gjorde matlådor, tog hand om allt bröd och somnade gott.

Idag coreboll och spinning.

Stilla natt

Kategori: Träning

Mörkt, kallt och vackert. En kropp som gnällde lite inledningsvis men som efter ett tag insåg det sköna i att glida fram genom skogen i behagligt tempo.


En fin runda med lampa. Och det finns många varianter på den. Ska nog springa mer hem från jobbet, det är ju sjukt effektivt. Sprang med vår lilla löparryggsäck med nycklar, mobil och plånbok. Resten lämnade jag på jobbet. Och den lilla vikten känner jaginte av alls.

Idag kör vi Coreboll med klubben. På lördag väntar tröskelträning och på söndag ett långpass.

Frostfyllt rekord.

Kategori: Träning

På en KALL, frostbelagd bana blev resultatet YES, yes, yes, ok, no.

Första tusingen blev PB. Men ok, jag hade provat 3 ggr, varav 2 nu i höst så det kanke inte var så mycket att hurra för men PB är PB. 800 och 600 innebar nytt PB i stegen. 400 tangerade jag stegrekordet och 200 gick inte så fort på mjölksyraben (+2).

Känslan var kallt, kallt, kantigt men OK driv. Inget flyt i löpningen men en bra insats. Denna gången försökte ag trycka på lite mer och det resulterade i mjölksyra på framförallt 600 och 400 meter. (Och 200 då- men det var nog mest gammal syra....).

Nåja- det var i vilket fall som helst en grym kväll. Jag går verkligen igång på att köra hårda pass i tuffa förhållanden.  Vädret var i och för sig fint men det var snorkallt och frostigt.

Jag har en bit kvar ner till mina personliga rekord på alla distanser utan 1000 meter då men det beror förmodligen på att jag bara sprang tusingar under ett pass förra året. Så utvecklingspotentialen borde vara ganska stor. Jag borde snart få vila längre!

Idag har jag packat väskan för ett distanspass. Tidigt på jobbet för att kunna sticka i dagsljus och hinna hem till Ferry och grabbarna.

Snart dax

Kategori: Träning

Löparbanan väntar där ute. Kall och mörk. Snart är det dags.

Springa är guld.

Kategori: Träning

Jag vill springa. Spinning är kul men helgens löppass gav mersmak. Det är springa jag vill bli bra på! Och i vinter skall jag äntligen ta det där steget i utvecklingen som jag drömmer om. Det har jag bestämt.

Idag väntar utbildning med gymmet. Pulsbaserad träning. Gymmet har köpt in pulsklockor till alla spinningdeltagare så efter jul kan man köra med pulsklocka på passen. Roligt, och mycket bra för mig eftersom mitt upplägg är väldigt pulsinriktat.

Så- dagens träning blir spinning. Jag får vänta tills imorgon med löparglädjen.

Dagens o-nördtips. Titta in här. Så kan vi snacka sen.