Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

oro

Kategori: Träning

Träningsläger imorgon och det känns inte bra i vaden. Testade springa 10 minuter igår och det var inte kul. Blir två vilodagar till och hoppas på det bästa. Annars får det väl bli pool och sol.

Vadproblem

Kategori: Träning

Ett råd i all välmening. Kör inte maxintervaller på band. Inte jättekorta. Det skapar oväntade vadproblem,. Träningsvärken gör att jag knappt kan gå och vilodagarna får helt enkelt bli två. Svårt att avgöra om det är värre i vänster vad. Lite stelare känns den kanske men förhoppningsvis är det bara en djävulusisk träningsvärk. Vi tror på det!

Vaden

Kategori: Träning

Det där maxpasset slet på vader och baksidor. Både jag och han där hemma har rejäl träningsvärk. Jag hoppas verkligen att vaden bara är otroligt stel och att det inte har hänt något. Det positiva är väl att den andra vaden känns nästan lika illa.

Idag blir det vilodag och förmodligen avstår jag löpning ytterligare några dagar för att vara på den säkra sidan. Skall se om jag kan hitta tid för lite laserbehandling/massage också.

Nej och nej

Kategori: Träning

Ett litet nej för att jag är utan funbeat i 2 veckor. Så blir det när man byter mailadress men inte kommer åt den på ett tag. Så nej, jag har inte slutat träna men jag kan inte logga något. 
 
Ett stort nej för att jag på tredje enminutaren fick gå av bandet då det högg till i vaden. Känns ganska ok nu så jag hoppas att det inte blir något av det. 
 
Passet började med 30 st 20-20. Lite ovant och jag började i 4:40 men fick snabbt sänka tempot till runt 4 och började ana att kanske bandet inte var så bra kalibrerat. Fortsatte öka tempot och landande med de sista intervallerna i 3:20. Hade varit kul om det stämde. Ett helt OK pass där jag verkligen fick springa fort men ändå kontrollerat och även om bandet var väl optimistiskt så var farten hög större delen av passet. 
 
Kändes tyngre att dra igång 1-minutare efter det och jag startade i 4-tempo (eller vad det nu var för tempo). Jobbigt och kändes som evighetslånga intervalller. Under tredje när det var 10 sekunder kvar högg det till i vaden. Jag klev av direkt och gick lite. Kändes inte så farligt men som tur var stod han där hemma på bandet brevid och hindrade mig från att springa vidare. Smart. 
 
Nu blir det att vänta ut och se hur det känns ikväll. Av den planerade löpskolningen blir det intet och det får bli vilodag imorgon. 
 
 

På G

Kategori: Träning

30 st 20-20 följt av 10 st 60-60.

Fortsättning följer

Effektiv inspiration

Kategori: Träning

Först effektstyrka ensam i ett hörn med han där hemmas spellista i öronen. Han där hemma har inte gett upp hoppet om att jag någon gång i livet skall kunna något om musik annat än barnvisor. Kompletterade med lite coreövningar och stannade klockan på 30 minuter och begav mig mot ellipsen för att skona höft och knä från löpningen. 
 
Hade en finfin plan om att köra ellips och samtidigt kolla på damernas skiathlon. Panik när jag inser att maskinerna på detta gymmet (Olskroken) INTE HAR TV. Vad göra???? Tur att telefonen var med och att jag hade 3G. Funkade utmärkt och det var inspirerande att träna framför loppet. Tiden gick för en gångs skull väldigt fort och jag fick med mig 50 minuters distans. 
 
 

Kall träning.

Kategori: Träning

Termometern kryper neråt. Igår visade den -9 grader när jag gav mig iväg för att bråka mig igenom 3*10 minuter tröskel med den reviderade vilan 2 minuter. 10 minuter är en evighet och det är svårt att tänka intervall utan för min del handlar det mer om att tänka flyt, utan att för den skulle bli bekväm. Enligt träningsplanen. (Jack Daniels) var målfarten 4:48. Förstod att det inte skulle vara möjligt i kyla och snöundelag och satte målet till under 5. 
 
Första var i princip helt platt på cykelväg. Hyfsat underlag men lite stelt att komma igång. Kämpade på och fösökte få tiden att gå. Kändes lite snabbare än vad det blev 4:57. 
 
Andra fick jag plocka några höjdmeter men det kändes bra. 5:05. 
 
Sista var jag riktigt taggad. Sugen på att springa fort. Och det kändes fort. Hittade en tjej att jaga, tog in lite grann hela tiden men tyvär vek hon åt fel håll. Fick kämpa själv och gjorde det ganska bra. Mötte en idiot i shorts. Shorts. Kunde inte fokusera på vad han hade på sig i övrigt. Blicken fastnade på de bara benen. -9 grader. Varför? Åter mitt itt fokus. Sista knixen jobba med steget. 4:55. 
 
Betyg Nja. Känslan var ju bra. Bättre än på länge men hade gärna sett några sekunder snabbare tider. Jag vill vill vill springa sub 45 och då behöver den här typen av intervaller gå på i närheten av 4:30. Ska bli spännande och se vad klockan säger nästa vecka när det blir löpning i shorts och linne och utan snö. 

tv-träning

Kategori: Träning

Igår hade jag hemmakväll. Själv. När A äntligen somnat fastnade jag framför en dålig film. Halvsovandes i soffan. Sjönk längre och längre ner. Mådde så bra. Tills jag kom på att jag skulle köra coreträning. Tänkte att jag skiter i det men tanken var redan där och det var liksom verkligen dags. Så förhandlade med mig själv. 20 minuter framför filmen. Bara övningar så att jag kunde kolla på TV:n samtidigt. Blev mycket planka och mage. Lite rygg i reklampausen.

All träning är bra träning.

Idag väntar evighetsintervaller. 3*10 minuter. Med ynka 1 minuts vila. Halleluja.

Tuff helg

Kategori:

Inte tuff som i väldigt mycket träning utan tufft som i träna med betongben. Den där huvudvärken motades bort i fredags men kom tillbaka på lördagen och långpasset med 8 km snabbdistans mitt i blev tufft. Jag kämpade i snömodd och kyla. Det gick liksom inte att få upp farten, luftrören drog ihop sig. Kändes eländigt och sista biten hem väggade jag lite. Eftermiddagen var sedan inte rolig alls.

Söndagen inleddes med morgonjogg i lika krispigt väder och fortsatt seg känsla. På kvällen var tanken att springa och köra CX på gymmet men jag fick ingen plats och i ren frustration körde jag fartlek på vägen hem och äntligen fanns det lite vojma i benen. Äntligen.

Veckan som kommer blir ganska lugn för att ladda upp för playitas.

Avbruten träning

Kategori:

Imorse strejkade kroppen. Fick gå av bandet. Nu dunkande huvudvärk och migränvarning. Skönt att veta varför kroppen strejkade men aj aj aj. Skit också.

Vilodag

Kategori:

Tänk på vilodagen så att du helgar den.

Rådjursfil'e
Potatisgratäng
Rödvin
Choklad

Jag är godkänd va?

ordningen återställd

Kategori: Träning

Uppgång 05:30. 
 
Igår bjöds på backintervalller. Känner mig trött och sliten och insåg att efter det här får det bli vilodag. inledde extremt kontrollerat på 3.30. Tänkte att jag kan springa fortare än såhär. Andra på 3:31, fast det kändes mycket snabbare. Tredje på 3.32. Går dåligt det här med negativ split men med tanke på hur backpass brukar se ut är jag nöjd. Blir själv på fjärde då mina kombatanter är nöjda för dagen. Segt och svårare att kämpa. 3:34. Tänker att sista ska minsann gå snabbare. Halvvägs ner i backen möter jag klubbens stjärnor på väg upp för sin femte. Utan att tänka slänger jag mig in i backen 5 meter före dem och grisar för allt jag är värd, ska hålla undan. Ska. Ska. Ska. Och det gör jag. Kul! Hinner inte med att pilla på klockan men uppskattar den till 90 sekunder. Blir lite mer upprymd och får höra att de skall köra en till. Vänder strax innan vi är nere och låter dem jaga. Shit vad mjölksyra jag har överallt. Varför gav jag mig in i det här. Ska jag kliva av? Fast det verkar ju vekt. Nu har jag ju antagit utmaningen. Hör tung andhämtning bakifrån och försöker öka men det känns som benen bara slirar. Kämpar och sliter. Det ska gå. Bara sista knixen och fortfarande ingen framför mig. Försöker öka men det går inte. Når toppen först. Mjölksyran rinner ur öronen. Lyckan är fullkomlig. Älskar träna. Älskar kampen. 

Plötsligt händer det

Kategori: Träning

Vi ställde inte ens klockan igår. A har vaknat mellan 5-6 i två veckors tid. I morse vaknade vi 07:30, och A sov.

Träningen igår blev effektstyrka, lite core och 30 minuter på ellipsen. Inget mer upphetsande än så. Ikväll väntar mumma i form av backintervaller med klubben. trevligt.

Det flyter på.

Kategori: Träning

Träningen har gått bra ett tag nu. Frånsett en vecka i jul har jag kunnat träna enligt plan och med mycket löpning. Förra veckan sprang jag 6 timmar och körde 1 timma styrketräning. En bra vecka. Visst har jag tränat mer tidigare år men det är ganska mycket högintensiv träning för att jobba på farten och framförallt är det 100% löpning när det gäller konditionsträning.

Det känns dock som jag är en bit från målet att göra milen på 45. Visst gör jag grymma träningspass då och då och visst blir en del träningspass långsammare än normalt på grund av snö och kyla men jag är ändå en bra bit från sub 45. Men, men bara att bita i. Det ska gå.

Tyvär fick jag lite ont på utsidan/baksidan av knät under löpskolningen i lördags. Kände inget under löpningen varken i lördags eller igår men idag har jag molvärk. Får stretcha ordentligt och idag får det faktiskt bli ellips.

Ingen bra helg

Kategori:

Intervaller igår och långpass idag med en svullen trött kropp som inte tyckte det var kul att träna. Fel dag i månaden helt enkelt. Har satsat på att överleva helgen och fokusera på intervallerna till veckan. Det kan bara bli bättre.

Den känslan.

Kategori: Träning

Att ge sig ut på andra löppasset för dagen och känna att kroppen tycker det är OK. Den känslan. Den vill man ha varje dag.

Smart val att "bara" köra 5 set på förmiddagen för att ha lite energi kvar till skvallerlöpning. Tveksamt om den träningen tog energi. Kände mig piggare och gladare efteråt. Härligt med snö i skogen så det blir lite ljusare.

Rätt sida snöret

Kategori: Träning

Målet med dagens träning var 5-7 st (2-1-30) med lika lång joggvila. Målfart 4:25. 
 
Efter morgonens cykeläventyr lockade inte kylan ute utan jag bet ihop och gick in. Värmde upp i 10 minuter och körde första setet (2-1-30) i 4:25 tempo med 1 % lutning. Under vilan hoppade jag av bandet. Sänkte till 6-tempo, joggade tills det var 15 sekunder kvar. Hoppade av och matade upp bandet inför nästa intervall. Funkade hyfsat, På den korta vila (30 sek) hoppade jag av bandet och småjoggade bakom bandet. Körde en till i 4:25 tempo innan jag ökade till 4:22 och 4:20. Sista körde ja 2-minutaren i 4:18, 1- minutaren i 4:17 och sista 30 i 4:15. 
 
Ett OK pass. Lättare att hålla tiderna inne såklart. Är mest nöjd med att jag faktiskt sprang på vilan. När jag kör ute blir jag lätt gåendes. Det är ju så skönt att gå. Gjorde ju 10 km på 51 minuter idag. Inklusive uppvärmning, nerjogg och vila. Inte så illa pinkat. 
 
Ikväll väntar pass 2, (eller 3 beroende på hur man ser på cykeläventyret). Skvaller löpning med Sara. Aldrig fel. 

Motion

Kategori: Träning

Hämtar cykeln och inser att vantarna är på dagis. Tillbaka- hämta vantarna och sen cykla till jobbet. Parkera cykeln. Inse att baklyste är borta. Suck, parkerar, går upp med väskan och ner igen. Cyklar hem och tänker att den kanske bara är en liten bit bort. 15 minuter senare står jag i Kallebäck och hittar ingen lampa. Sur. Cyklar hela vägen tillbaka. Och en omväg. Lika bra att göra ärenden nu. Fryser om fötterna och benen. Svettas i övrigt. Skitmorgon. 
 
Men 50 minuters motion blev det. 

2 pass

Kategori: Träning

Det blev två pass igår. Låter bättre än det var men hann i alla fall med effektstyrka på lunchen. Börjar känna mig säkrare och känner att jag gör övningarna bättre nu. kanske snart dags att höja vikten på någon övning.

På kvällen sprang jag upp till träningen. Blev 45 minuter och trots onda ben, (träningsvärk) så tycker jag att det rullade på ganska bra.

Njet

Kategori: Träning

Hade höga förväntningar efter 2 vilodagar. 5*1500 meter med 2 min vila. Målfart 4:48. (Flack löpning). Sprang hem från jobbet med cykellysen, telefon, nycklar och mobil. Inte så mycket vikt men lite störigt med guppandet i fickorna. Värmde upp och kände av lite träningsvärk i ljumskarna. Lite seg i kroppen som nog beror på sömnbrist. har inte blivit mycket sovande sista dagarna. 
 
Första började snällt nedför och avslutade grymt uppför. Kändes väldigt kontrollerat och lite som en uppvärning. 5:09/km. Lite väl långsamt. 
 
Andra var lite plattare, ut på grusåttan och tugga. Sprang för fort i början och stod nästan still i sista uppförsbacken. 5:07. Det var inte bra. Den borde ha varit under 5. 
 
Tredje blev en lång uppförsbacke och nog faktiskt den intervall som jag sprang bäst på även om 5:21 inte är så mycket att skryta med. 
 
Fjärde var platt och trots att jag började bli trött trodde jag nog att den hade gått fortare. 5:01. 
 
Sista innebar brant nedför i början. Svårt att springa fort då. Orkade inte hålla farten på slutet och landande på 4:57. 
 
Ett tufft pass 7500 meter tröskel. Eller 38 minuter. Jag genomförde det OK och jag vet faktiskt inte riktigt varför tiderna blev så pass långsamma. Backarna suger ju lite tid men nog borde jag varit lite snabbare. Nåja. De flesta passen sista tiden har ju givit tider under målfart så jag hoppas att det vänder snabbt med lite sömn.
 
 

Tillbaka

Kategori: Träning

Julen är över. Det blev inte riktigt som planerat. Några hängigdagar för många och mängdträningen blev sådär. Nu är jag tillbaka i vardagen och firar med 5*1500 meter med målfart 4:48 på väg hem från jobbet. Vi får väl se hur det går.