Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Vinterpass

Kategori: Träning

  • Kallt och grinigt ute. Många intervaller beställda. Känns som vinterträningen är här. 10st 3-minutare med 1 min vila. Första blir en lång backintervall och jag öppnar kontrollerat. Inte förivra mig. Sen flyter det på bra och jag hamnar lite mellan två grupper och tänker  att jag ska gena ikapp gruppen framför. Dagens sämsta beslut och här tappar jag definitivt kontakten. Efter 6 intervaller bryter de flesta längst bak i klungan men efter en snyggare gening är vi nu tre igen.Glädjen blir kortvarig när de ger upp efter 8. Kämpar med genomförandet av de sista. Hyfsat i alla fall. Det är mentalt jobbigt att kämpa de sista när man tidigare sprungit i grupp. 
  • Tempot varierade ganska kraftigt i och med att vi sprang på kuperade 5:an. Som sämst 6 min/km, som bäst strax under 4. Bra att träna på att springa fort nedför. 
  • Idag blir det jogg sedan vila fram till Finalloppet 19 km!
 
 

3-minutare

Kategori: Träning

Sista kvalitetspasset inför finalloppet.Ikväll väntar 3-minutare med klubben. Blir att snurra runt på 5:an.

Nästa vecka startar träningen inför 2013.

Värsta sämsta hösten

Kategori: Träning

  • Inget SM
  • Inget Lidingö
  • Bra form men urkass orientering på DM
  • Mer sjuk än frisk
  • Nu var det dags att avsluta orienteringssäsongen på topp. Uppladdningen var väl sådär. Vaknade grymt tidigt och möttes av - 9 grader. Liggandes aptrött i en varm skön säng. 90 minuters bilväg från tävlingen. Tog mig upp, åt frukost och kom iväg. Tänkte att temperaturen stiger. Den visade envist - 9 grader. Kom fram till TC 40 minuter innan start. Tog på mig blöta orienteringsskor (Skönt i minusgrader) och började värma upp. I dunjacka. Kändes klumpigt. Efter en stund kändes det faktiskt som värmen började komma och när jag väl fått skala av mig några lager kläder kändes kroppen både lättare och piggare. 
  • Drar kartan och springer iväg på hyfsat bra ben. Bestämer mig för runtvägval till ettan. Slarvar och missar stigen. Får ett dåligt vägval och dessutom ingen bra sista säkra. När jag väl stämplar ettan har jag tappat drygt 2 minuter. Lagen bakom är ikapp. Dålig inledning som tyvär fortsätter med vinglig kontrolltagning. Får in lite bättre flyt allt eftersom och har ett bra parti mitt på banan. Vid tredje sista är jag ifatt en klunga som missat. Nästan ikapp. Eftersom nästa kontroll sitter 20 meter från ett hyggeshörn stämplar jag snabbt och tar rygg. Kolllar snabbt kompassen. Som visar snett. Grinar till. Viker av och tar kontrollen tilsammans med klungan men något irriterad. Här hade jag kunnat tjäna 20 sekunder och ta den först. 
  • Spurtar inte. Benen ökar inte. Springer så fort jag kan och lämnar över kartan. Ganska missnöjd. Ingen katastrof. Känns mer som ett typiskt hösten 2012-lopp. 
  • På lördag väntar 18 km Finallopp. Ska det vända? 

Kläder efter väder

Kategori: Träning

-2 grader och orientering. I mossar. Mentalt var jag inte där än. Höll på att börja grina för det var så kallt och hemskt. Dessutom var jag rädd för jägare. Inget bra pass. Imorgon blir det Smålands. Revansch var ordet.

12 km snabbdistans

Kategori: Träning

  • Idag var det dags för ett nytt spännande pass. 12 km snabbdistans fördelat på 4 km i 5:30, 4 km i 5:15 och avslutningsvis 4 km i 5:00. Kände mig osäker på om jag skulle fixa det. Grustolvan var platsen och det finns en del backar att ha med i beräkningen. Första 3 km var platta och snälla. Rullade på och klockan vidade runt 5:20. Ville dock ha lite marginal till sista km då det skulle komma två ganska tuffa backar och jag vet att jag tappar tid där. Sprang relativt avslappnat upp och klockan tickade iväg till aldeles lagoma 5:28. Första delen avklarad och ännu känns det OK i kroppen. (Om än fortfarande kallt i snöovädret....)
 
  • Del två börjar med lätt nedför ochjag blir lite stressad av att klockan "bara" visar 5:12. Borde jag inte tjäna in lite tid här? Följande 3 km blir mentalt ganska tuffa då jag tycker att jag får slita en del för att hålla 5:15 trotts att det är ganska platt och grusväg. Passerar 4 km med snittfarten 5:14 och känner mig väldigt osäker på hur jag skall kunna öka farten sista 4. 
 
  • Inledningen blir grym. Plockar alla backar mellan sjöarna och när jag svänger ut på grusåttan igen efter dryga km visar klockan 5:26. Ajajaj. Biter i och bråkar. Känner att jag sliter mig fram. Försöker byta fokus och springa avslappnat. Sneglar aldeles för ofta på klockan. Som tickar neråt men inte nog fort. Passerat dasset på 5:09 och  nu vänder det uppåt igen. Suck. Hittar flow och flyter upp. Passerar krönet på 5:12. Mycket bra. Dryga km hem och lättlöpt.Det här kan gå med en vild forcering. Fokus på avslappnad löpning och låta benen rulla. Känsan blir positiv och när jag passerar parkeringen 500 m innan mål visar klockan 5:05. Det ska gå. Sista nedförsbacken och jag satsar vilt. Lilla knixen upp, sneglar 5:00. Yes! Spurtar. Slår av klockan. 4:59. 
 
  • Kanske blev sista delen väl tuff men det var det värt och ett väldigt bra pass. Jag fick träna på att springa fort när jag är trött utan att passet blev allt för långt med hög belastning. Fler pass kommer det att bli. Heja mig! 

Backe

Kategori: Träning

  • Backe är oftast lösningen när kroppen säger ifrån och inte vill åka på tisdagsträningen. Inte för att jag inte ska träna utan för att tiden runt om känns så mycket viktigare. Senaste dagarna har bestått av aldeles för tidig uppgång och därmed för lite sömn. Beslutet blev därför träning hemma och isäng 21:00 (lyckades med 21:20). 
  • Så träningen. Känner mig väldigt trött och slö. Lite seg efter mina tre löppass på mindre än ett dygn. Börjar kontrollerat med 3:20 och känner att det är OK. (Rekord 3:08). Min vana trogen försöker jag fokusera på olika delar i backen på olika intervalller. För att liksom lura mig själv att orka med 6 gånger. Andra känns stabil. 3:17. Nästa känns snabbare 3:17. På fjärde tappar jag fokus och springer och tänker på allt möjligt. 3:21. Tuffar på för dagsbästa. Sliter och trycker och får lite syra. 3:17. Sista blir en lång kamp och är extremt nöjd med 3:21. Ett bra disponerat pass. Och under 3 kommer jag att klara snart. Ge mig en lite mer  utvilad kropp så fixar jag det. 
  • Idag står en ny utmaning för dörren som jag tror är väldigt bra för mig men samtidigt känns det tufft och lite läskigt. Planen är 12 km snabbdistans. 4 km i 5:30, 4 km i 5:15 och 4 km i 5:00 tempo. Kommer att få slita, kommer att få ont. Hej grustolvan! 

Många pass.

Kategori: Träning

  • Insåg när jag sprang hem igår att det var tredje passet senaste dygnet. Att jag höll på att springa långpass. Får man räkna så? 45 minuter fartlek på söndagskvällen. 31 minuter segmorgonjogg på måndagen och 27- lite piggare minutrar hem vid tretiden. Ett väldigt långt långpass! 
  • Det gick snabbare hem i alla fall. Nästan 4 minutrar. Piggare ben och lättare ryggsäck. Och lite snällare väg. 
  • Idag är det fullt fokus på klubbintervaller. Ska bli grymt roligt att pressa sida vid sida. Förra tisdagen fick jag ju riktigt fina besked så jag hoppas på mer av den varan. 
  • Annars ligger fokus faktiskt nästa helg och på finalloppet. Det blev inget SM, inget Lidingö och nu i helgen inget 10 km-lopp. Nu har jag bestämt mig för att det blir 18 km finallopp. Så dess så. 

Fel fokus

Kategori: Träning

Hade lite planer på Sävedalsloppet i lördags men en morgonjogg senare var de planerna ändrade. Inte tävla med konstig kropp. Helgen blev istället fullt fokus på markan. Under lördagen blev det planerig och packning och på söndagen blev det en lång dag på TC. Tur att det gick så bra! 
 
Var egentligen för trött för träning när jag kom hem men behövde rensa skallen och när jag väl kom ut var kroppen behagligt pigg och det blev sköna 45 minuter som delvis gick snabbt. 
 
Imorse när mistluren startade 05:15 var jag inte alls pigg och när jag till slut kom ut 06:05 var väskan lite för tung och kroppen inte alls vaken och sugen på löpning så det blev tunga 30 minuter. Tar nog exakt samma runda hem i em så får vi se om det går fortare! 

Styrka

Kategori: Träning

Luftrören behövde vila. Hostar fortfarande en del och med några långdragna luftrörshistorier i bagaget var jag inte så sugen på att öka på hostandet. Men sugen på träning. Fortsatte min mjukstart med coreträning. 20 minuter med boll. Lugnt och fint utan att bli allt för trött. Fokus på riktigt bra teknik. Inte det roligaste men säkert nyttigt. Idag blir det löpning igen. Har ingen riktig träningsplan ännu men det lutar åt en klassiskt tröskelstege ala 7-6-5-4-3-2-1. Behöver få lite längd på intervallerna men är inte riktigt mentalt mogen för 5*6 min eller något annat riktigt tufft pass.

Jodå. Bra tack!

Kategori: Träning

Kanske inte riktigt samma flow men pigg kropp och jag bråkade definitivt längre upp i klungan idag. Härlig känsla. Imorgon får det nog bli belöningsvila. Känns att jag sprungit tre dagar i rad. Längesen sist. 

Oväntat men välkommet.

Kategori: Träning

  • Bestämde mig för att det verkade enklast att springa hem från jobbet igår. Var dock helt osugen på trappor och backar så jag bestämde mig för att springa ner mot stan och köra asfalt hem. Något oväntat beslut som skulle visa sig vara strålande. Rullade iväg. Hann tänka att gårdagens långpass och sjukdomen nog skulle ge ett slitpass. Eller? Vad var det för konstig känsla i benen? Rullar av sig själv. Och lätt känns det. Första km på 5:10. Vad hände nu? Kanske lite väl optimistiskt med tanke på intervallerna imorgon och att det var tänkt att vara ett ganska lätt pass. Saktade ner lite och fortsatte rulla på. Både kilometer 2 och 3 rullade på i 5:25 tempo. Utan ansträngning. Märkligt. Kilometer 4 uppför. Hela tiden. Nu måste väl något hända? Fortsatt pigga ben och 5:45. Frågetecken??Här börjar GPS:en strula men kroppen fortsätter samarbeta hela vägen hem och för att inte förlora känslan och för att spara kroppen till tisdagens intervaller vänder jag hem. 38 minuter ren glädje. 
  • Oväntat men väldigt välkommet. 

Enkelt- om man gör rätt.

Kategori: Träning

  • Lördag em. Bestämmer mig för att jag är tillräckligt frisk för att få starta på Fräknefejdens långdistans.
  • Söndag 06:00. Går upp. Långt innan klockan ringer. Leker med traktorn och försöker sova i soffan.Samtidigt.
  • 07:30 Frukost. Gröt på golvet, på stolen, i soffan, på kläderna och lite i magen. '
  • 08:15 Dammsuger. Lika bra när man är uppe.
  • 09:30. +5 grader och ösregn i bilen på väg norrut. Var det här verkligen smart?
  • 10:15 Oj vad det regner. Oj vad kall jag blir.
  • 10:40 Försöker springa på för att bli varm på väg till start. Misslyckas. Men kroppen känns i alla fall frisk. Snorar och hostar lite.
  • 11:05 Känns oväntat piggt. Kontrollerna sitter där de ska inledningsvis även om jag ibland kanske inte riktigt håller stråken.
  • 11:40 Hm. Jag fryser sjukt mycket. Kanske borde bryta? Det är här det börjar. Koncentrationen och kroppen tar sig ur tävlingstillståndet och jag börjar fokusera på inte bli sjuk och ta inte ut dig i onödan. Bommar i princip allt. (Vilket inte är så konstigt med tanke på att jag inte tittar på kartan.) Tänker att jag hoppar av vid varvningen. Väl där träder "intefåranvälgeuppbaraförmanharvaritförkyldhaftryggskottvaritförkyld" in. Dåligt beslut. Bommar ännu mer och blir ännu kallare.
  • 12:50 I duschen men inser att tårna måste få tina långsamt så ut igen och på med alla kläder jag har. Full värme i bilen. Hem till en kopp te.
  • Idag är jag fortfarande frisk. Snorar och hostar men inte värre och känslan är frisk.

Snorigt

Kategori: Träning

Äsch. När jag bestämde mig för att börja blogga igen var det inte om snor och inställda träningspass som jag tänkt skriva. Utan snarare om träningen mot nya mål. Träning för att bli bättre.

Och jag har kommit en bra bit i min fundering kring 2013 och det kommer att se lite annorlunda ut. Mer om det när jag funderat klart. Tills dess mer snor och inställda träningspass. Fräknefejden känns långt borta.

Sjuk

Kategori: Träning

Tar det aldrig slut. Gårdagens löpning slutade mer eller mindre gående och liggandes i soffan på kvällen så kom det krypande. Vaknade i morse med täppt näsa och svullen hals. Tar det aldrig slut.

Att hålla ut

Kategori: Träning

Ibland går det tungt. Ibland går det oförtjänt bra. Ibland är man inte bättre tränad. Jag har varit bättre tränad. Absolut. Men jag är bättre tränad än vad kroppen vill visa. Och det gör mig galen. Mitt tålamod håller på att ta slut och det är jobbigt att leva på de få pass när kroppen samarbetar. Om det bara ville vara några enstaka fler pass. 25-manna blev en kamp med ett huvud som ville kämpa och en kropp som ville gå. Huvudet vann på lördagen. Kroppen på söndagen. Nu väntar järndoping och mer tålamod. Idag blir det en liten löptur tror jag. Några veckor till med oplanerad träning innan jag skall starta upp vinterträningen och sätta mål för 2013.

Njet

Kategori: Träning

Det blev inte som förväntat. Kroppen fortsätter vara motvillig. Känns lite tungt just nu och jag börjar tappa tålamodet. Jag skulle gärna vilja få ut lite av min kapacitet innan säsongen tar slut. Jag vet att jag kan men just nu avlöser problemen varandra.
Ladda om.

Jobbiga intervaller

Kategori: Träning

Han där hemma kör ofta träningspass med varierande fart. Något som jag länge har tänkt skulle vara bra för mig. Tänkt men inte hanterat. Förren igår. Jag gillar verkligen slingan vid kanotklubben och bestämde mig för att det var en utmärkt plats att hitta formen till helgen på. Slingan är 340 meter och består av lerig (i alla fall just nu) bökig småstig. Först platt sen nedför. Vänder ut på grusväg, kort, brant backe och sedan spurten på platten. Jag bestämde mig för 25 minuter kontinuerlig löpning. Vart annat varv fort och vart annat varv kontrollerat. Kroppen känns egentligen pigg men jag sliter med andningen. Hostar och spottar och det trycker över bröstet. Hoppas det släpper snart. Typ idag. Ryggen känns av men gör inte ont. Börjar i kontrollerat tempo för att kolla status på slingan. 2:05. Ett varv fort. 1:50. Hinner med 13 varv och de långsamma landar mellan 2.04-2:09 och de snabba mellan 1:45-1:50. Nöjd! Höll farten hela passet och kände mig stark. Kan bli en bra helg.