Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Lilla julafton

Kategori: Träning

Snart dags för intervaller och löpskolning. Det blir kul det!  Det enda störmomenten är avsaknaden av snygga träningskläder. Ett sådant pass kräver en proffsig outfit. Eftersom vi lever kartongliv i några dagar till har jag bara en illgul jacka och halvtrasiga byxor. Hur ska det gå?

Det här är helt sjukt.

Kategori: Träning

Musse har tävlat i Etiopien och en sån här kommentar får en att läsa igen. Läste jag rätt?

"Idag sprang jag loppet Great Ethiopian Run i Addis Abeba på 2400 meters höjd. Det var väldigt tufft med höjden, speciellt i uppforsbackarna. Loppet mätte 10km och jag sprang in på 58:e plats på tiden 30.45min. "

58:e plats....

(Och det ännu sjukare är att det är en dålig tid av Musse)

Sköna torsdag

Kategori: Träning

Igår funderade jag på hur jag ens kunde springa. Idag ska jag vila.

Igår var det tjejträning. Det bjöds på 35 kontroller per lag. Vid varje kontroll skulle en fråga besvaras av typen: Vem jobbar i detta huset? I vilken stad är mannen i gatans namn född? Vad är denna gata känd för i Sthlm osv. Grymt roligt. Tyvär fick jag alla tre frågorna som handlade om träd. Jag kan tall, gran och björk. Lyckades identifiera en hängbjörk, de andra var lurigare. Men jag löste det genom att palla lite träd och rådfråga mina lagkamrater....Smart! Det vat tur att jag hade något att fundera på för det ar ingen rolig upplevelse i övrigt. Uppför var OK men nerför bråkade benen.

I övrigt gjorde vi nog alla bort oss lite.... En fråga var vad som finns i bottenvåningen i detta hus. Jag kom fram. Stora skyltfönster, halvt nerdragen persienn. Jag kryper fram i rabatten och kikar upp under persiennen. Detta var en kuggfråga. Det var lokaler som var ombyggda till lägenheter. Där låg en stackars kille i soffan och tittade på TV under kvällen och han hade nog ett flertal fönstertittare.

Känner att jag måste utmana er lite... Två frågor från gårdagen kommer här. Meddela era svar i kommentaren. Rätt svar belönas.

1. I vilken stad är Anders Zorn född?
2. En stolpe har två ben. Hur många ben har två stolpar?  2, 8 eller 16

Det är tufft ibland.

Kategori: Träning

Som när man gör den sämsta tiden på flera år på testbanan..... ca 2 minuter över pers.

Men ändå- det var kul att springa och jag kan hitta många förklaringar (bortförklaringar). Det var många minus ute=jobbigt att andas. Det var lite halt= man spänner sig lite. Jag hade grym träningsvärk i benen.

Men som sagt, jag är nöjd. Gjorde min långsammaste öppning någonsin. Sprang avslappnat i 5,5 av 6 km. Fick lite panik mitt på när jag tyckte att det gick för långsamt och försökte jobba mig framåt, det gick inget bra. Men så kom jag på mig själv, slappnade av, det blev mindre jobbigt och gick lika fort. Trots de ömmande benen och den uppenbarligen lite låga farten så var känslan flyt i löpningen och lugn. Och det var ju det som var syftet. Farten kommer med pigga ben och mer löppass. Försök själva att springa fort med nystyrketränade ben!

Morgonen gick helt enligt plan. Målsättningen var pulsen under 135 men OK med enstaka stunder upp till 140. (När jag instrerar tuffa, snabba partier.) Det höll. Hela vägen. Skönt. Däremot var morgonens pass en stor menal svacka. Jag saknade motivation och glädje. Jag är grymt less på mina pass. Jag måste göra ett nytt pass men hur ska det se ut? Fartlek, intervaller (långa- korta- trappa...), tempo, eller? Idag kände jag mig som en riktigt dålig instruktör. Hoppas det vänder.

Om bara en liten stund är det återigen dags för månadens höjdpunkt. TJEJTRÄNING! Yes! Sen väntar en vilodag innan fredagens höjdarpass.

Friidrottsbana sökes

Kategori: Träning

Nu har jag snart ringt runt till alla friidrottsbanor i Göteborg för att kolla om man får springa där. Förberedelserna pågår inför fredagens höjdarpass. Denna vecka väntar 2*400, 2*200, 2*100 meter.  Med instruktionen " knäpp mellantider, jag vill att andra halvan ska gå lika fort som första, gå ut sakta". Hm. Läskigt vad väl man kan känna en människa utan att träffas. Jag har en liten (minimal, märks nästan inte alls) tendens(ja, alltså inte solklar) att öppna mina intervallpass för fort. Nu måste jag bevisa att jag inte gör det.

Som jag längtar efter detta tokjobbiga pass. Jag gillar att köra löpskolning och sprintintervaller. Det får mig att känna mig proffsig. Jag menar, det är ju inga motionärer som gör avancerade övningar på löparbanan! Men jag fick också förhållningsorder om att inte sätta rekord utan koncentrera mig på avslappnad, bra löpteknik. Men å andra sidan så kommer jag att slå rekord, för jag har ju inga resultat från förrut!

Snart dags för testlopp, och jag har laddat bra med vardagslyx. Idag åt jag och han där hemma en lyxig andra frukost på Café Ättestupa. En paus vardagen. Det borde man ta oftare.

Kvällens mål: Spring avslappnat. Första kilometern skall INTE vara den snabbaste. Hitta löparglädje, positiva tankar.

Inte så farligt?

Kategori: Träning

Än så länge är benen OK. Var väldigt försiktig igår och körde övningarna med lätta vikter. Nu handlar det mer om att vänja musklerna vid arbete. Till nästa vecka kan jag nog lassa på typ dubbelt så stora vikter.

Ikväll väntar ett nytt försök på testrundan. Och idag ska jag väl i alla fall lyckas ta mig runt hela hoppas jag. Jag förväntar mig ingen topptid. Jag tror att jag har lite för mycket träningsvärk för det även om det änn inte är så farligt som befarat. Men jag hoppas knna göra ett stabilt lopp.

Igår funderade jag på vad som var förra årets  träningshöjdpunkter och jag skulle nog vilja ranka dem såhär:

Bohusleden
Som jag då beskrev  såhär "Sjukt bra är vi. 84 km löping på två dagar. 84 km. fattar ni hur lång det är. "
Att göra en sådan grej i strålande svenskt sommarväder med sina bästa vänner, kan det toppas?

Världens bästa lördag (maj)
" I
 lördags gjorde jag precis allt jag tycker är roligt. Dagen började med sovmorgon och omelett till frukost, som åts i lagom takt. Sen sprang jag, några av mina aldra bästa vänner och min favorithund långpass i grym terräng och med härligt sommarväder. Benen kändes bättre än på länge och jag tyckte att jag för det mesta hade bra koll på karta och kompass. 1:55 stannade klockan på.

Efter det så blev det en skön lunch på balkongen och lite solande innan vi inledde kvällen med en drink på balkongen hos en vän. Trevligt, trevligt. Sen träffade vi fler vänner och satt i solen vid stranden och pratade och drack innan vi begav oss till kvällens höjdpunkt. Festen. Den blev precis så trevlig jag hade hoppats! Fint väder, god mat, mycket dans och socialisering. Sent på morgonen cyklade vi hem, väldigt glada och nöjda. Kan man ha en bättre lördag? "


Hela vårens löpkänsla
Som får symboliseras av följande citat: "Den fysiska biten har verkligen lossnat och jag känner mig ursinning stark i skogen. Det är roligt att springa nu för tiden"

Den mentala vändningen på medel-SM
"Jag åkte på SM fast besluten att vända en negativ trend. Förutsättningarna var usla för goda resultat men goda för att prestera över förväntan!" Vilket jag också gjorde!

Undra vad 2009 skall bjuda på?

Nu är vi på väg

Kategori: Träning

Första veckan avklarad!

Lördagens långpass var långt och skönt i underbart vinterväder. En avslappnad löpning på 2 h utan att egentligen bli trött. Stumma muskler efter fredagens löpskolning men det kändes skönt att mjuka upp kroppen.

Söndag och teknikträning. OK, här har jag lite att jobba på. Första passet utan planka och det enda jag gör är att fösöka använda tumkompassen som en planka.....Det är inte helt lätt att lära in ett nytt beteende. Men vintern är lång.

Helgens träning har känts lätt. Kroppen ha varit sugen på att träna och motivationen är hög. Jag hade lätt kunnat träna ytterligare något pass i ren glädje! Därimot har jag haft ont i hela koppen efter löpskolningen men det är väl bara ett tecken på att träningen ger resultat? Jag gissa att jag komme få leva med ömmande muskler ett tag. Ikväll väntar benstyka och den träningsvärken lär nå sin kulmen på onsdag. Det är många nya pass som innebär ny belastning på koppen och därmed träningvärk. Något som ja dessutom har väldigt lätt för att få.....

Ikväll väntar som sagt styrketräning- för hela kroppen!

Sjukt sjukt roligt

Kategori: Träning

På spårvagnen betvivlade jag att det skulle bli ett bra pass. Jag var trött och hungrig. Det var kallt, mörkt och lite halt.

När jag passerade sista mållinjen knöt jag näven och log. Det här var ta mig sjutton ett av mina bästa tr'äningspass på länge. Och bara så ni vet. 30 sekunder är mycket länge än man tror, och det hjälper inte med dubbla vilan, man är fortfarande trött när man ska springa nästa intervall. Och det räcker att springa intervaller i 10 minuter.

Det finns mycket att förbättra, både på löpskolning och intervaller, men om jag ska ha den här känslan i kroppen längtar jag redan till nästa fredag! Då är det dags för nästa sprintutmaning!

Imorgon väntar en annorlunda utmaning. 16 km löpning och pulsen får inte klättra över 135 (80%).

Utmaning 1

Kategori: Träning

Idag kommer första nya passet. Första utmaningen. Löpskolningen har jag oregelbundet kört tidigare så det ska jag nog klara av. Det nya blir de få, korta, explosvia sprintintervallerna med lång vila som också kommmer att få mitt fokus. Idag blir målet att hitta en bra känla, en bra avspänd löpning. Att hitta rätt fart och rätt anspänning. Hu fort springer man om intervallen är 30, 20 eller 10 sekunder? (300, 200 och 100 meter? Jag menar, jag ska ju ändå vila mellan....)

Klockan tre i natt var jag orolig för passet. Jag noterade att det fortfarande låg snö ute. Min första tanke var då hur intervallerna skall kunna genomföras på ett bra sätt. Imorse låg snön kvar men när jag gick av spårvagnen visade termometern +5. Det löser sig nog.

Förresten. Gattis Sara på födelsedagen!

Det gör ont, både här och där

Kategori: Träning

Styrketräning efter två veckors stillestånd innebär lite sargade muskler. Jag var svag igår, det märktes skillnad, men jag räknar med att snabt vara tillbaka i gammal fin styrkeform!

Mitt problem är inte viljan att träna, den finns nästan alltid där per automatik. Mitt problem är oftast att ta en extra vilodag när jag behöver. Jag får alltid dåligt samvete då och vill träna. Därför känns det skönt att någon annan talar om att det vore bra för dig. Jag behöver sova. Ikväll åker jag raka vägen hem och laddar inför veckans avslutning. Fredagens nya annorlunda korta intervaller, lödagens långpass i form av stugloppet, och söndagens OL-teknikpass med fokus på riktningsförändringar. Det blir mumma för träningssjälen det!

New York- bilder

Kategori: Träning

Titta och njut!

Det blev sådär bra

Kategori: Träning

Första nyckelpasset, första vitktiga träningen. Kroppen kändes OK på uppvärmningen, tyckte jag hade fräscha ben men tung i kroppen. Det skulle visa sig stämma riktigt bra. Första kilometern gick på 4:20. Lätt i steget och bra flyt, sen kom jag på att jag kanske öppnat lite för hårt och lugnade ner mig lite. Kilometer 3 med en riktig backe blev en pina. Hela kroppen skrek, jag blev illamåande och ja kilometer 4 var inte bättre, Jag var tvungen att gå några steg i backen och det har aldrig hänt förrut. Kilometer 5 kom illamåendet tillbaka och det var så pass illa att jag fick bryta där. Så var det med det! Inte roligt.

Jag brukar genomföra mina pass oavsett känsla i kroppen men igår var det ingen lek. Han där hemma hade samma onda känsla i kroppen. Jag gissar att den dåliga sömnen spökar lite fortfarande. Och inatt sov jag också dåligt. Jag fattar ingenting. Nu måste det väl ändå vända snart.

Känns aningen snopet idag och jag var riktigt sugen på en testrunda, men jag får helt enkelt göra ett nytt försök. Får se om det går att få in i veckans träning.

Morgonens spinning var välbesökt och rolig! Jag försökte verkligen hålla igen och det gick ganska bra. Pulsklockan är ur funktion just nu men det kändes ganska lungt.

Ikväll väntat välbehövlig core och överkroppsstyrka.

Första dagen på nya träningsåret

Kategori: Träning

Igår blev det platt fall hem i soffan. Att sova dåligt tre nätter i rad tär på kroppen och det var inte läge att träna igår. Inatt lyckades jag sova ganska så bra och idag är jag bara lite trött. Inte helt slut, så idag börjar träningen inför säsongen 2009. Och jag går ut hårt. Idag ska jag springa mitt testlopp. Det är dags att sätta utgångsvärdet inför träningsåret.

Det känns som det kan gå hur som helst. Jag borde vara pigg efter massor av vila men samtidigt kanske lite seg eftersom det blir första riktiga träningspasset på 2 veckor och jag fortfarande känner mig lite vilsen över vad klockan är. Men vi får se, det blir i alla fall roligt att starta upp träningsåret ikväll.

Veckan innehåller tre nyckelpass- testlopp, löpskolning och korta intervaller, samt ett distanspass i skog. Resten får jag känna efter själv, men inte massa hårda pass.

Bjuder på en bild från rosabandetspinningen också. Det var sjukt roligt och ett av förra årets träningshöjdpunkter.

New York

Kategori: Träning

Hemma igen. Mer trött och sliten än efter ett träningsläger. Det blev bara en löprunda i central park men ett antal kilometer promenerade. Idag är kroppen sjukt trött och verkar inte alls förstå när den skall sova och vara vaken. Det får bli en mjukstart på nya träningsåret med bara styketäning idag. Kanske en liten stund på cykeln för att känna efter hur det känns att röra på sig.

New York går inte att beskriva med ord, men det är grymt coolt! Att se New York Knicks spela basket sittande på courtside typ nästan granne med McEnroe är en upplevelse. Det finns många andra men det är kanske den mest träningsrelaterade.

Central Pak är större än man tror- och coolare. Om jag orkar kanske jag åtekommer med en längre rapport om resan men jag hoppas snarare återkomma med träningsrapporter inom kort.

10 pass på 70 minuter

Kategori: Träning

Var på audition. Det var blandad kompott. Jag har hunnit med 10 "pass" idag.

1 bodypump
2 bodycombat
1 afrodance
1 spinning
2 box
2 aerobic

och så mitt coreboll. Hoppas jag går vidare!

Pratade också lite med min chef på Sportlife. Det händer lite kul saker i vår,men jag känner mig lite splittrad! Hur mycket tid har jag till instruerandet? Men samtidigt gillar jag verkligen det. Tänka, tänka, tänka.

Det här är en träningsblogg!

Kategori: Träning

Just nu tränar jag inte. Idag ska jag på audition för corebollutbildning men det får nog inte räknas. Jag återkommer med svettiga, blodsmakande inlägg såsnart vilan är över. 10 more days.....

Ha en bra dag, och träna lite för mig också.

Lågsäsong

Kategori: Träning

Det mäks att det är lågsäsong på träningen! Var tveksam till intevaller igår då jag inte hade nån motivation och koppen var seg. Problemet löste sig själv då vi var 8 tjejer som var mer sugna på en socialiserande löprunda i mörkret än intervaller. Det är fler än jag som försöker ladda batterierna för en lång träningsvinter. Det känns skönt att hoppa över långa tffa intervaller en vecka och bara glida runt i trevligt sällskap. Det känns skönt att göra det med gott samvete!

Imorse var träningsmotivationen också låg och jag tänkte att det nog blir dett glassarpass till. Men med ett 20-tal träningsivriga deltagare taggade jag igång och gick för fullt. Nu känns det skönt att ha kört ur kroppen. Det var förmodligen sista riktiga träningspasset innan vinterträningen drar igång. Imorgon ska jag på audition för corebollutbildningen och på fredag ska jag jobba borta hela dagen och är inte tillbaka i stan förren vid sjtiden. Sen åker vi!

Sänkt

Kategori: Träning

Känner mig som en sänkt U-båt. Ont i huvudet och trött. Gårdagens löpskolning blev kort och lite stapplig. Det tar ett tag att komma in i det igen, men ingen farlig träningsvärk idag. Det känns skönt. Corebollen var precis som vanligt.

Idag väntar 1,5 km intervaller. Får se om jag vaknat tills dess eller om det blir en lugn löptur i krispigt höstväder med trevligt sällskap. Det gäller att passa på att ta det lugnt nu!

Självförtroende inför vinterträningen

Kategori: Träning

Min partner blev sjuk. Jag parades ihop med en 19-åring jag aldrig tidigare träffat. Vårt samarbete i nattmörkret hade mycket övrigt att önska. Jag kom ihåg hur kass jag är på nattorientering MEN fy sjutton var lätt jag var i steget! På den 3 km långa vägsträckan var jag stark, snabb och uthållig. Kände mig knappt trött. Det är skönt att plocka med sig in i vinterträningen.

Det är intressant att få veta hur någon annan ser på ens träning.Det var många mitt i prick och många av de förändringar som kommer att ske var inte så oväntade. När jag läste kommentarerna om min träning och kommande förändringar kände jag spontant att om jag lyckas träna så som tränaren vill i vinter kommer jag att bli sjukt bra till nästa säsong. Jag kommer inte att kunna smita från syftet med träningen, jag kommer att tvingas ta ansvar för vad jag gör. Varje pass kommer att vara viktigt - och framförallt. Det här kommer bli intressant och roligt. Det här tror jag på!