Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Vilodag

Kategori:

06:50- 07:05 cykel till jobbet
9:05-9:20 cykel hem
9:35-9:50 cykel till jobbet
15:10-15:25 cykel hem

En helt vanlig vilodag.

trött

Kategori: Träning

Hög av gårdagens frånlöpning kom jag fram till att jag var pigg nog för intervaller. Mötte upp han där hemma på lunchen och joggade upp till Slottskogen där dagens pass skulle rivas av. Benen kändes helt ok, trötta men tränade. På pappret sod 10 st 2-minutare med 1 minuts vila. Ett pass där tanken var att jag skulle orka driva på lite eftersom vilan är så pass lång. Redan 30 sekunder in på första intervallen kände jag att det här skulle bli ett kämparpass men bestämde mig snabbt för att genomföra och sen vila. Jag fick verkligen kämpa för varje meter, benen var slitna. Men jag lyckades ändå vända det till ett positivt pass eftersom känslan inte var otränad utan sliten och det var ett skönt besked att få. På den här typen av pass,med sol och relativt platt önskar jag att farten skulle ligga runt 4:30 i flytfart, Idag hamnade jag snarare runt 4:45 och tiderna gled iväg när det blev uppför. Känslan var dock att med pigga ben hade jag kunnat ligga på 4:30 så nu hoppas jag att kroppen fortsätter leverera och att jag kan få till grymma träningsveckor fram till O-ringen.

Top of the world

Kategori:

Idag hände det. Var ute på jogg med han där hemma och A. Han där hemma styrde vagnen i början men gnällde på dålig form. Jag tog över styrandet ett tag och när en backe dök upp tryckte jag till lite. Jag, vagnen och A gled ifrån han där hemma som inte orkade följa. I knappa minuten var jag bäst i världen och dominerade i familjen. Förmodligen mitt livs största merit.

För att plocka ner mig på jorden bråkar hälsenefästet lite. Än så länge inom kontroll men dags att börja känna efter och vara smart.

Bättre och bättre

Kategori:

Sakta men säkert har det känts bättre och bättre för varje vecka som gått. Jag har fått slita ont och blivit väldigt sliten av träningen. I Örebro kändes det som det vände. Kroppen började svara och även om farter och ork inte var på topp hittade jag bra partier under loppen när det stämde. Jag har nu varit frisk i en månad, får sova lite mer på nätterna och äter järn. Dessutom börjar jag komma tillrätta med sockermonstret som bott i mig ett tag. Det ger resultat.

Idag njöt jag. Intervaller ensam på knixig, småkuperad stig. Och med en känsla av att vara stark och genomtränad. Sprang kontrollerat och hade 4:30 (längre slinga), 4:16, 4:14, 4:15, 4:09, 4:10. Bra hushållning av krafterna, bra pass, bra betyg. Heja mig!

Två pass

Kategori:

Morgonjogg till jobbet. Styrka och löpskolning på lunchen. Det går bra nu!

Bra grundträning

Kategori: Träning

En bra helg med 3.5 timmars träning i strålande väder! Kroppen levererar, kanske inte fart men tid, och det är inte det sämsta. Det börjar kännas som jag är på väg tillbaka nu. Tyvärr funkar orienteringen fortfarande riktigt dåligt och jag bommade massvis i lördags. Det är något jag måste lösa till o-ringen. Men just nu väljer jag att fokusera på fysiken och tänker att jag kommer att orientera bättre när jag orkar bättre. Lite farlig tanke men jag vet ju att jag egentligen kan orientera. Det handlar bara om balans, att finna harmoni.

Besviken

Kategori:

Inte vet jag om det är sömnbristen som gör det men idag fick jag kasta in handduken igen. Planerade intervaller blev till kväll i soffan. Benen är sjukt slitna och 30 minuter cykling till jobbet känns som träning. Surt men förhoppningsvis smart.

Saker att älska med löpning

Kategori:

Det är så mycket jag skulle vilja få folk som inte springer att förstå. Jag skulle t.ex vilja få dem att förstå glädjen att springa på outforskad mark. Idag fick jag möjlighet att prova ett helt nytt löpspår. Okänd mark bakom varje krön, nyfikenhet på vad som väntar. En brant backe upp, en lång skön nedförsbacke? Inte kunna planera turen bara anta utmaningen när den är där. Små gula pluppar på träden är min enda vägledning. Glädje över det okända.

Som grädde på moset var det en rolig och varierande femma som möjligtvis var lite lång. Härlig kväll!

Tufft, rått och vackert.

Kategori:

Bokskogsbacken. Tisdagsträning. På väg dit öppnade sig himmeln. Årets första sommarregn och under första intervallen såg man inte ett smack. Det var som att springa i en dusch. Planen var 5 långa och 5 korta. Det blev leriga, grisiga, smutsiga och tuffa intervaller. Det började segt men jag jobbade mig in i passet och hade ungefär samma tider rakt igenom och sista gick lika fort som första. ( Ca 2:40) Kände mig stark på slutet i den korta backen (40 s) och njöt verkligen av att äntligen träna ett tufft långt intervallpass.

Och vad kul det är med klubbintervaller, särskilt när man möts hela tiden. Eller blir omsprungen. Alla hejar och det är kul att se fartfenomenen glida om på lätta steg i leran när man själv sitter fast till midjan i dy. Härligt att kunna träna tillsammans trots helt olika förutsättningar.

Och roligast av allt. Jag kände mig stark på slutet och fick också kommentarer om att jag såg stark ut. Sånt gillas.

Ego

Kategori:

Jag har ingen aning om vilka stackare som tittar in här då och då. Det vore kul att veta så jag tänkte om jag berättar att jag fyller år idag kan ni väl säga grattis? Deal?

Jag fyller år idag. 27.

2+1

Kategori: Träning

Fredag och snabbdistans. Klassiska marker i Månsarp och utmaningen löd Kortgölen runt. Inleda lugnt upp till ängen och sen öka farten för att springa på tröskel resten. Halleluja. Benen och kroppen och delvis knoppen var trött. Det blev mentalt väldigt jobbigt. Jag försökte springa smart och fort utan att pressa. Det gick sådär. Ingen syra men trött blev jag och farten kändes snigel. Landade på 35 minuter på 6,3 km. Det är mitt rekord på den rundan från ungdomsåren. Jag tror att jag har gjort den på 32 nånting lite senare.
 
Lördagen blev tuff. Jag beundrar alla som springer för Hakarpspojkarna. Att de inte har slutat orientera är beundransvärt. Upp- ner- hygge- grönområde - bräsk. Och det på momentbana. Det gick inte så bra. 95 minuters plåga. Tur att jag mitt på banan träffade på han där hemma som bekräftade min mardröm. Det gjorde att jag i alla fall kunde ta mig framåt en stund till. Huva. Aldrig orientera i Huskvarna.
 
På söndagen tog jag mig knappt ur sängen. Inställd träning. Vila. Jag behöver återhämtning. Jag är otränad.
 
helgen blev alltså 2+1. 2 dagars träning, 1 dag vila.

Vad man vill

Kategori: Träning

och vad man borde är inte alltid samma sak. Jag älskar att träna. Nuförtiden är det dåligt med planering av träningen utan jag försöker köra på med lite tanke och samtidigt lyssna på kroppen. Just nu är jag i fasen att träna för att orka träna. Det ska bli bättre planering framöver. Efter helgen har jag varit lycklig och träningssugen. Jag har absolut inte velat ta en vilodag. Igår hadejag planerat intervaller och core på lunchen. Lunchträningen genomfördes utan problem men på eftermiddagen kom den dåliga sömnen under natten ifatt och jag kände mig rysligt trött. Och inte alls så träningssugen. Hängde länge i hallen ombytt för träning utan att ta mig iväg. Hade först tänkt åka på sprintcup men insåg att det fanns det inte energi till. Tänkte mig intervaller men kom inte på något kul. han där hemma är bra på att komma på nya pass. Igår kläckte han en kortare snabbdistans. Ett varv runt långvattnet.2,2 km. Inte långt men inte på något sätt snabblöpt heller. Det är upp och ner, rötter, stenar, klippor och blött. Det är i princip aldrig möjligt att löpa ut utan det handlar om att hitta flytet och parera naturen. Det blir jobbigt bara att ta sig fram. Och jobbigt var det. Lite för jobbigt faktiskt och egentligen borde jag vilat igår. Men så funkar jag oftast. Jag inser att jag borde vila, tränar en dag till och vilar sen.
 
Nåja. Jag satte en måltid. 15:15. Den tiden kommer jag att slå.
 
Idag vilar jag.. Och det ska bli så skönt!

Så bra

Kategori: Träning

Ibland är jag bara så bra. Ingen kan vara så effektiv som jag.
11:10 Ut från kontoret
11:13 In på gymmet
11:15 TRÄNA
11:40 Duscha
11:48 Lunch
11:59 Vid datorn.

49 minuters lunch och jag hann med 25 effektiva coreminutrar. Tänk om jag kunde vara sådär effektiv jämt.

Känsla

Kategori:

Idag fanns den där. Känslan. Lite trötta ben, Lite sliten, men jag sprang och benen svarade. Njöt av varje sekund, 2700 njutbara sekunder. Jag är tillbaka! Fortfarande otränad men med en kropp som vill träna. Med en kropp som trots att den är lite sliten gärna följer med ut och lufsar. Känner mig sjukt laddad för att trycka på imorgon.

Sammanfattning

Kategori: Träning

Helgen blev inte alls som planerat. Tansken var att inte fokusera på fysiken utan låta orienteringen styra och se det som bra träning. Det blev fyra usla insatser. Fyra ej godkänt. Om vi nu skall hitta något positivt, och det ska vi väl, så glimtade den gamla Sofia till ibland. Jag kom upp med blicken, fick framförhållning och tryckte till i steget. Den finns där inne- känslan. Tyvär då så orkade jag inte orientera hela vägen. Och det går allt för långsamt. Inte bara löpmässigt utan orienteringen tar tid och sträckorna löps vingligt. Jag hattar hit och dit och har inte fokus på rakt fram.

Sista tävlingsdagens händelse sammanfattar helgen rätt bra. På väg till tvåan kraschar både jag och kompassen. Och sista motivationen försvann med fallet. Jobbade mig runt drygt halva banan inna jag tappade bort både mig själv och mitt kära norr. Blev sur- dålig inställning- och gick hem.

Jag vet vad jag behöver. Springa mer i skog och framförallt springa mer i skog med karta. Fysiskt kändes det faktiskt bättre och bättre under helgen men kanske inte så konstigt- jag är väl i stadiet där jag faktiskt blir bättre och bättre för varje träningspass.

Tävling 4

Kategori: Träning

Crash bom Bang. Kompassen i flisor. Några minuter senare är jag trött, less och hungrig. Och undrar var min vän norr är. Jag går hem.

Tävling nr 3

Kategori:

Idag var det plattare och det kändes mycket bättre att springa. En ok fysisk insats men orienteringen sitter inte riktigt. Varningsflaggorna ringer och jag ignorerar. Kanske inte helt rätt sätt att hantera loppet. 3 minuter borta. 4 från segern.

Tävling nr 2

Kategori:

Det går åt rätt håll. Lite mindre misstag och bättre krut i benen men fortfarande inte tillräckligt bra orientering. Två chanser kvar att bli lite mer nöjd. Grymt bra träning får jag i alla fall.

Tävling nr 1

Kategori:

+ bitvis bra orientering
+ fysiskt är jag på g. Kroppen känns i alla fall frisk och hel.
+ varmt och skönt TC-häng.
- så var det den lilla detaljen med skärmarna. Totalt katastrof kontroll 4-7. Bommade 5 minuter. Suck

Imorgon är en annan dag. Bättre koll på kartan. Fokus orientering! Så får det bli.

Over and out.

Hela hallen!

Kategori: Träning

Hela hallen är fylld av väskor och prylar. Nej, vi ska inte flytta. Inte för gott, även om man kan tro det, men vi skall tillbringa 4 dagar på hotell i Örebro. Springa fina tävlingar, njuta av solen. (Ja, vi kommer att ha sol. Punkt.) Bara må bra. Som jag längtar. Ändå orosmomentet är väl han där hemma som verkar beta av alla typer av problem den här våren. Är det inte sjukdomar är det löparknän.
Håller tummar och tår för att det kommer gå bra att springa.

Mina förhoppningar är ganska låga men jag hoppas att jag kommer att orka springa fyra dagar på raken och att jag inte skall bomma så mycket. Det kommer att bli jobbigt men just nu är målsättningen mest att hålla mig frisk och få träna flera veckor i rad. Heja mig.

handbroms

Kategori: Träning

Strålande sol. Ljust och varmt. Intervalldags. Äntligen. Jag hoppades verkligen att kroppen skulle ha återhämtat sig. Igår körde jag löpskolning och styrka och kanske spalade det lite roll. Jag hoppas det.

Sprang iväg på lunchen med siktet inställt på Slottskogen och 10 st tvåminutare. Kändes jobbigt. Snorade och hostade lite grann men det är liksom vardag nu så det reflekterade jag inte så mycket över. Planen var att springa kontrollerat. Inte pressa mig för hårt med tanke på kommande 4 (!) tävlingar till helgen. Började lugnt och fint och segt. Suck. Tänkte att känslan nog försvinner men inte. Kanske är jag fortfarande sliten sen lördagens urladdning. Kanske sen gårdagens löpskolning. Men tyvär. Kroppen villi nte riktigt samarbeta än. Det är allt för mycket snorande och harklande och seg känsla för att jag skall vara glad och nöjd. Hatar att vänta ut tiden. Vill träna och springa fort nu.

Nåja.- Vila imorgon och sen 4 underbara tävlingar i fin terräng. Gilla!

Klart

Kategori:

Inte klart godkänt men klart och genomfört. Vaknade på morgonen efter nästan 11 timmars sömn och var så trött. Inte ens en hotellfrukost fick mig på rätt energinivå. Började oroa mig för att jag var på väg att bli sjuk men tiden gjorde sitt och efter någon timma kändes kroppen faktiskt både vaken och utvilad. Då satte nervositeten in. Hur kunde jag gå med på det här? Vems dumma idé var detta? 35 minuter innan start började jag min stirriga ostrukturerade uppvärmning som inte alls blev som jag tänkt. Trängde mig dåligt uppvärmd, sjukt taggad och ganska nervös fram till min karta. Eller fram och fram. Jag stod längst bak. Starten gick. Var inte beredd på att bli tacklad och hade fullt sjå att hålla mig upprätt. Upp med kartan och tänker direkt rakt på. Tittar upp och konstaterar att ingen kör rakt på. Följer med klungan på stigen men här tappar jag helt fokus och 30 sekunder senare får jag panik och vet inte hur länge jag sprungit på stigen, viker av, bara för att inse att jag ska längre fram. Viker ut och känner paniken komma. Folk väller fram. Skärp dig. Viker in. Får skärmen och kastar mig iväg i rätt riktning men blir väldigt stressad av att folk springer åt alla håll. Springer ostrukturerat på ett vägval jag aldrig valt själv men bommar inte. Ser art trean är tv. Passar på att andas och börja om mentalt. Får svåra fyran med lite flyt. Till svåra femman blir jag helt plötsligt själv. Panik igen men vet var jag är. Kollar en extra gång på kartan och 400 meter senare sätter jag stämpeln och ser klungan komma in från vänster. Jag äger stafetten i det ögonblicket. Springer bra fram till långsträckan. Där dras jag med på klungans vägval. Eller jag väljer att gå med. Det går fortare att springa med dem än själv på eget vägval. Släpper orienteringen en stund och känner tröttheten komma. Här dör jag. Hit men inte längre. Svär över dålig träning. Stirrar på ryggarna framför och tänker bit i. Bit i. Helt enligt regelboken stannar jag när vi passerar vägen 300 meter innan skärmen. Jag är väldigt medveten om hur trött jag börjar bli. Snurrar 30 sekunder men får den ändå. Springer på kompass och ryggar till de två nästkommande kontrollerna. Kastar mig ner till tv-kontrollen. En gafflad kontroll kvar. Klungan delar sig på två vägval. Skönt. Känner mig trygg. Får näst sista utan problem. Ner till sista och stämpla. Ler inombords. Jag kan bättre men det är godkänt. Jag har gjort jobbet, jag har hanterat problemet. Jag har antaget utmaningen. Lämnar över med ett leende. Enligt plan.

Nu är jag lite sugen att göra om det. Fullt frisk, bättre tränad och i form.

Fjärilar

Kategori:

Väldigt nervös på väg ut till TC. Hur ska det här sluta?

På bussen

Kategori:

A är hemma med halsfluss ( nr 4). Han där hemma är odefinierbart sjuk. Jag är äntligen på väg mot 10-mila och min utmaning. Börjar bli lite nervös men det ska bli väldigt roligt. Jag är väldigt glad att jag kunde åka även om jag tycker lite synd om de där hemma.

Nu ska jag lämna sjukdomsträsket bakom mig, glömma dålig form och obefintlig träning. Nu är fokus på att ha roligt. Den fysiska insatsen kan jag inte påverka tills imorgon men min inställning och mentala styrka kan jag jobba med. 10-mila 2013 ska bli sjukt roligt. Nu kör vi.

Strax dax

Kategori: Träning

Han där hemma är sjuk. A är kanske sjuk. Det betyder att jag får åka ensam på äventyr. Bilen får stanna hemma och jag får åka bussen tillsammans med alla härliga klubbkamrater. Just det ska bli roligt, det saknar jag ibland när vi numera alltid har egen bil överallt. Men självklart är det tråkigt att de där hemma är sjuka. Och jag börjar bli riktigt less på det här med sjukdomar nu.
 
 
 
 

Tävling

Kategori: Träning

Igår sprang jag tävling med målsättningen att gå ut stenhårt. Springa så fort som bara möjligt i början för att öva inför lördag. laddade upp med miniknat och det kändes sådär innan start eftersom jag drogs med en bultande huvudvärk. När jag joggade iväg till start kändes det dock som om att det kommer fungera. Värmde upp hyfsat bra. laddade lagom- ryckte kartan och försökte tugga på. Dock innebar första sträckan brant nedför och brant uppför så den där slitkänslan infann sig inte riktigt. Var snabb vid kontrollen och dunkade på till andra. Sträckseger. Sprang sedan ett tekniskt OK lopp där farten sjönk lite på slutet. Kroppen känns fortfarande skum och efteråt får jag som träningsvärk i kroppen. Det gör ont i musklerna på ett icks bekant sätt. Men jag blir jui nte sämre efter träning så jag antar att det bara är att tuffa på.

Det är bara inte så roligt. Det känns som om jag springer med handbromsen i på varje pass. Jag får inget gratis. Hoppas det släpper snart. Och ja- jag är otränad efter en extremt kass vinter- men det här är en annan känsla än otränadkänslan.