Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

PT har landat!

Kategori: Allmänt

4*30 minuter för Armstong omvandlades tll 3*15 minuter för mig. Men oj vad tufft det var! Jag skulle hålla ett på förhand inställt pulsintervall och eftersom man är orolig att inte klara av det kör man upp pulsen på gränsen till för hög och sen ligger man där. Så funkar jag i alla fall. Det var ganska OK under själva passet. Etersom det var så pass långa intervaller gick jag inte på max utan det var mer jämt jobbigt. Det jobbigaste var kanske att det även fanns en bestämd vilointervall så ingen slövila här inte. Vilan var dock 10 minuter mellan varje intervall så man hann lugna ner sig och bli lite sugen på att köra igen. Totalt 2h.

Fick lite inspiration under nercyklingen eftersom telefonen pep till och jag fick SMS från en träningskamrat som persat på träningen. Fantastiskt tillfälle att få ett sådant meddelande. Det är inte så roligt att ta sig hem (30 minuters cykel) när kroppen är helt slut efter ett tufft täningspass.

Lördagen blev faktiskt en vilodag. 11 h städning och montering av hyllor sliter. Om inte fysiskt så i alla fall mentalt. Vi var klara 17:30 i lördags.

Efter cykelpasset igår var jag helt sänkt. Slappade i soffan hela eftermiddagen och kvällen. Skönt.

IKEA-värsta formtoppningen.

Kategori: Allmänt

Spinningpasset igår var INGENTING jämfört med IKEA-loppet. (Och då räknar jag inte med Bauhausracet)Två varv runt varuhuset eftersom vi var tvungen att gå upp igen eftersom hyllplan till garderober var på plan två och sen glömde vi grejer på plan 1 och jag ni vet....Sen skall allt bäras upp i lägenheten och monteras, (Under svordomar). Sen skall det dammsugas efter allt skräp och så skall allt gammalt skrot tas isär och kartonger skall ner i soprum och...Ja vi vet vad vi skall göra en mysig fredagskväll. Men det kanske i alla fall blir bra?

Träningen igår (utöver IKEA-racet) blev spinning. Riktigt bra pass där jag hade en hög jämn puls hela tiden. Helgen kan nog bli tuff. PT har lusläst Lance Armstrongs träningsmetoder hela veckan och det sista jag hörde var 4*30 minuter......

Taktisk triumf!

Kategori: Allmänt

Igår var det tjejträning och eftersom jag inte kan springa fick jag en lite kortare bana. För att vinna första pris skulle man hamna så nära en hemlig tid som möjligt. Det inleddes med en vanlig bana där jag knatade på i bra tempo och kom in till växling efter ca 30 minuter. Då gav man sig ut på en extremsprint med labyrint-OL. Jag hade stora problem att förstå kartgränserna och bommade nog nästan 5 minuter i en skogsdunge. Labyrinten var klurig och här kom vi ihop en hel klunga. Till sista kontrollen var vi fem löpare och på upploppet sinkade jag mig och såg till att vara sist imål av oss 5 för att ha störst chans till priset!

Taktiken gick hem och jag fick under åskådarnas jubel emottaga priset! Härligt. Taktik skall löna sig.

Träningsmässigt blev det morgonjogg i valhalla och två 10-minuters intervaller på cykel. Idag ser jag mest fram emot IKEA-race del 2.

Inte nån hög puls men jobbigt var det!

Kategori: Allmänt

Försökte verkligen jobba upp pulsen i Valhalla igår men lyckades bara komma upp till cirka 120-125. När jag springer på  mark brukar jag hamna kring 150-160.  Det blev i alla fall ett lyckat träningspass. Körde styrketräning på lunchen.

Kvällens pass på IKEA blev ganska missyckat. Det vi skulle ha var slut. Det har väl aldrig hänt förr:-)

Skall starx gå ner och köra cykel, 2*10 minuter med 10 minuters vila, innan tjejträningen. Eftersom foten fortfarande knorrar blir det att promenera runt. Önskar verkligen att jag skulle kunna springa lite men jag får ont i foten så fort jag belastar den.

8.47

Kategori: Allmänt

Jag hade faktiskt cyklat upp på 8,47 i maj 2005. Men det var också det året jag cyklade enormt mycket p.g.a av skada. Jag minns i och för sig känslan den dagen jag krossade rekordet. Enormt pigga ben och känslan av att aldrig bli trött. Jag vet att jag cyklade ruggigt fort på den första flacka biten. Ja,ja man blir i alla fall sugen på att slå rekord.

Foten är kass. Känner forfarade av löpningen i lördags. Lite, lite irriterat men det vill inte ge med sig. Tror jag blir tokig, på dåligt humör blir jag helt säkert.

Började på keramiken igår också och det gick INTE bra. Ibland undrar man om man inte blir sämre med tidens gång. Slängde tre saker igår som jag inte orkade ta hand om för de var så fula. Har aldrig slängt saker som jag drejat klart. Nåja, får väl hoppas att jag var lite ringrostig och att det går bättre nästa gång!

Idag står styrka och WW-intervaller på schemat. Eventuellt avslutar vi med ett IKEA-pass.

bakslag!

Kategori: Allmänt

Provade att springa i helgen. Ibland känner jag ingenting men så kommer smärtan lite då och då. Kan inte säga om det blir bättre eller sämre på mjukt underlag? Ibland kändes det bättre på stigar och ibland i skogen. Joggade och gick i knappt 20 minuter men tyvär hade jag lite mer ont hela dagen efter och har idag LITE känningar kvar i foten så det får bli några dagar till utan löpning.

Har cyklat en hel del i helgen och igår var det dags för toppbestigning. 3 ggr upp till toppstugan på Taberg. Förstod redan innan jag började att det inte skulle bli rekordtider eftersom benen var väldigt stumma. Skulle tro att jag tappade den mesta av tiden på den inledande lite flacka biten där man normalt kan ligga på ganska bra. Nu fick jag hålla mig under mjölksyratröskeln på ganska lätta växlar. Lyckades i alla fall klara skamgränsen på 10 minuter två av tre gånger. Tror att mitt rekord ligger kring 9 minuter. Vet säkert att jag cyklat på 9.17 men tror faktiskt att jag en gång varit precis under 9. Skall kolla det ikväll.

Är lite sömning idag eftersom vi åkte direkt från Månsarp imorse och klockan ringde 05:00.

Sammanfattning träning i helgen:

Fredag 60 minuter cykel i Ulricehamn lugnt tempo.
Lördag FM: tempo cykel 45 minuter, totalt 2.00 cykel.
              EM: Jogg 20 minuter
Söndag Backträning Tabergs topp 3* 10 minuter, totalt 1:30 cykling
               Styrka MARS 15 minuter

Foten börjar bli stabil

Kategori: Allmänt

Nu har jag bara ont i foten om jag provocerar den. Det känns skönt för nu längtar jag efter att få springa igen. Skall försöka att inte stressa igång men som det känns nu kan det bli en liten löptur i helgen.

I onsdags körde jag cykelintervaller på gym. Jobbade grymt med att försöka få upp pulsen och lyckades ganska bra men efer 16 intervaller (70-20) så dog jag helt och orkade inte riktigt de fyra sista. Körde också bodypump igår vilket straffade sig. Träningsvärk! Så igår blev det bara 30 minuter i Valhalla. Det gäller att vara pigg inför helgen.

Vi åker hem till cykelmarkerna i Månsarp och tänkte försöka köra på ganska hårt. Ikväll blir det cykling i Ulricehamn och imorgon tempo på NGIS spår. Hoppas hinna med några backintervaller upp på Tabergs topp också. Ett roligt men aningen jobbigt pass. Vid riktigt fint väder kan man avsluta med en glass på toppen. Vi får väl se.

Är man lat??

Kategori: Allmänt

Hade en intressant diskussion om WW-löpning igår och jag får nog ta mig en funderare på om jag verkligen tar i när jag springer vatten. Det går enligt utsago att få upp pulsen ganska högt, betydligt högre än  vad jag brukar ha. Lösningen skall visst vara frekvens och ev. mindre flythjälp. Ett tomt vätskebälte skall fungera som lite flythjälp.

Nästa gång skall jag öka frekvensen och verkligen jobba på att få upp pulsen- på bekostnad av löptekniken. Den tappar man om man skall ha upp pulsen. Hm, nästan så man kan känna LITE inspiration att springa vatten. Få se om jag hinner med det i veckan. Idag väntar styrka och cykelintervaller. OCH inte minst fika på stan med skvaller.

Foten mår sådär. Känner fortfarande av den när jag går. Hoppas på ett kort löppass på lördag.

Benstyrka

Kategori: Allmänt

Har börjat köra lite benstyrka nu när jag inte kan springa. Tror att det är bra för min löpning i skog. Upplever att jag inte är så stark i skogen längre. Än så länge har jag sluppit träningsverk så det känns ändå som jag har börjat på en lagom nivå. Har noterat att man blir svagare av att inte träna benen.....

Har också börjat träna armhävningar. Är lite sugen på att bli bra på det igen. Idag är jag kanske god för knappt 10 st om man skall ställa några som helst krav på utförandet. Vore kul att klara 25 innan jul. Får se om jag orkar fullfölja detta projekt. Armhävningar är en bra övning som kräver styrka i hela kroppen.

Idag blir det tråkintervaller i Valhalla. Det är tråkigt att springa intervaller i med puls knappt över 100. Hur mycket kan det ge egentligen?? Jag hoppas verkligen att det kan bli en liten löptur innan helgen.

Cykel och WW....

Kategori: Allmänt

Det blev en riktigt fin cykeltur i lördags i strålande sol och fina stigar. Var uppe och cyklade i Rannebergen och det var oväntat bra cykling. Fina stigar utan rötter uppskattas!

TIllbringade en hel del tid framför datorn med att följa SM. Visst är det lite spännande men man hade ju helldre varit där. Provade att springa 10 steg igår och det var ingen positiv överaskning. Det gör fortfarande ont i foten när jag sätter tryck på den. När jag går känner jag väldigt lite men löpning är värre.  Hoppas att det släpper snart. Nu är det ju en vecka sen jag sprang på den och jaghade hoppats att kunna springa 10 minuter på onsdag men nu känns det tveksamt. Kanske en rejäl promenad?

Ikväll blir det bara styrketräning och lite motionscykel.

Cykel i sommarväder!

Kategori: Allmänt

Hur härligt är det inte att plocka ut cykeln och susa fram i kortärmat och shorts i mitten av september? Det känns sjukt varmt men man vill liksom inte riktigt gnälla även om man längtar lite efter kalla klara höstdagar med gula och röda löv. Det finns ju en viss charm med det också. Regnet kan jag dock klara mig utan.

Inledde morgonen med Sara i Valhalla. Vi plaskade runt en halvtimma och skvallrade oss igenom de senaste månaderna. I efetrmiddag blir det spinning och lite MARS. Gäller att träna på nu när man inte kan tävla för att kunna vara i toppform när jag kommer tillbaka till orienteringen om 2 veckor.

Helgen blir väl cykling antar jag. En lite längre tur blir det nog imorgon.

Längtar till fjällen.... Bild från pappas och min fjällvandring i Sylarna

Kategori: Allmänt

man längtar till fjällen. Bild från pappas och min fjällvandring i Sylarna

Igår blev det WW-intervaller på morgonen och bodypump på kvällen så nu sitter jagoch väntar på den obligatoriska träningsvärken. Tog det i och för sig mycket lugnt med benen och körde helt utan vikter på en låt.

När solen skiner i september inser man att det är i fjällen man ska vara. Är grymt sugen på att åka upp en sväng. Skickar med ett kort från vandringen i augusti.

Inte så farligt!!???

Kategori: Allmänt

Domen var inte så hård. Det är mest troligt en överansträngning i de två senorna som löper bakom fotknölen och fäster vid fotsulan och under fotsulan. Cirka 10 dagar utan löpning och sedan korta pass som ökas på om det fungerar bra. Det lutar åt att jag kan avsluta orienteringssäsongen med några tävlingar.

Den troliga anledningen till att foten helt flippade ut i helgen var att jag hade vilat den i fem dagar för då hade den hunnit stelna till. Mycket alternativ träning för att få bra cirkulation i foten krävs framöver. Inledde därför dagen med ett pass i Valhalla!  Ikväll blir det lite styrketräning!

Helgen får väl tillbringas framför datorn, ivrigt påhejande klubbkamrater.

Har inte riktigt hunnit planera träningen men det blir nog cykel imorgon och Valhalla på fredag. Hör av dig om du vill med!

Tiden läker sår??

Kategori: Allmänt

Det känns väl bättre idag, både i foten och själen. Man inser väl till slut att det bara är en fot man har ont i och förhoppningsvis skall det väl bli bättre snabbt. Ikväll skall jag träffa en ortoped som förhoppningsvis kan ringa in problemet.  Det blir vila idag också men nu börjar jag bli grymt sugen på att träna. Kan till och med längta till WW-pass i bassängen......

Kvällen kommer att tillbringas i klubbstugan. Skall laga mat till alla som tränar. Vill inte avslöja här vad det blir. Är ni nyfikna får ni allt komma upp och kolla.

Riktigt sur och irriterad

Kategori: Allmänt

Det verkar inte som jag ska springa SM. Jag vet inte hur många försök jag har gjort men ett år var jag sjuk ett år hade jag varit sjuk hela veckan innan. Förra året hade jag problem med luftrören. I år såg allt väldigt ljust ut med en stigande form....

För två veckor sen började jag få lite ont i foten. Sprang ju förra helgen och det funkade även om det gjorde lite ont. Vilade sedan för att inte riskera något. Vad händer? Fotskrället blir SÄMRE!!! Fick nästan en chock på uppvärmningen när jag insåg att det gjorde SÅ ont att jag knappt kunde springa. Men under en uppvärmning till SM bitar man ihop. Borde ha lagt ner när jag på grund av smärtan i foten tvingades gå några steg mellan förstart och tidsstart. Tänkte att tävlingsadrenalin och karta skulle göra att jag glömde foten. Det blev en okoncentrerad inledning och efter 20 minuter stannade jag på en väg och undrade vad jag sysslade med. Varje gång jag satte i foten ville jag gråta. Så där bröt jag.

Försökte sedan att inte vara helt odräglig under resten av helgen men tar igen det med råge nu när jag surar dygnet runt. Ska försöka få en tid till IFK-Kliniken idag. Fotjävlen (ja man får skriva så) värker och utan knarkpillrena kan jag inte gå ordentligt. Känns som säsongen är slut. Missar i alla fall nästa SM-helg. Roligare kan man ha. Tror ni såna där plastfötter är bra?

Om någon råkar veta väldigt mycket om fötter och diffus värk i dessa så hör av er....

PS. Kunde inte motstå att göra sidan svart. DS

Tuffa WW-intervaller.

Kategori: Allmänt

Var lite less på att behöva springa formtoppningsintervaller i vatten men bestämde mig för att så här är det och då är det bara att göra bästa möjliga av situationen. Har nog aldrig varit så trött efter ett WW-pass. Körde helt enkelt skiten ut mig. 20 st 60-30 och 10 st 15-15 med blodsmak i munnen. Ett pass som innan kändes meningslös blev ett av årets tuffast och mest positiva intervallpass. Känns skönt!

Foten känns ok. Om jag sätter tryck på den kan jag känna att det gör lite ont men piller är bra.... Har ännu inte bestämt om jag ska springa kontrollplock imorgon. Jag vill  gärna göra det men måste nog ändå känna av hur foten mår.

Idag blir det lätt cykling och styrka för mage occh rygg. Bara 3 dagar kvar.

Ingen vet varför jag har ont i foten:-(

Kategori: Allmänt

Träffade sjukgymnast igår som ägnade 30 minuter åt att vända, vrida, börja, slå med hammare (!) på min fot. Dessvärre kunde hon inte förstå vad som är fel. Som vanligt har jag inga klassiska symptom. Men det verkar inte vara någon stressfraktur utan det lutar mer åt att någon sena är lite överansträngd. Det som är konstigt är att ingen sena är öm och att smärtan flyttar runt lite i foten.

Nu har jag i alla fall fått tag i piller och knapprar ivrigt, så idag har ja inget ont. Måste dock låta foten vila och idag blir det WW. Förhoppningsvis kan jag springa på torsdag.

Tråkigt tråkigt men det bör väl inte påverka min löpform så mycket så det är bara att vara positiv!

Medalj!

Kategori: Allmänt

Det blev dubbla medaljer till GMOK-brudarna på stafetten igår. Silver och brons. Mitt lag tog silver.

Jag gjorde en OK insats men bommade lite för mycket, cirka 4 minuter. Lyckades i alla fall undvika de riktigt stora misstagen om jag ska vara nöjd med någoot.. Jag gick ut som 6.a och växlade 3:a så det var också bra. Helen lyckades sedan föra upp oss till andraplats, 6 minuter efter SAIK som vann. Det var jättebra resultat av både första och andralaget och med "rätt" laguttagning. (De som faktiskt var starkast i söndags) hade vi hotat SAIK. Men det går ju aldrig att  veta. Men snart slår vi dem!!!

Dagens hjälteinsats gjorde i alla fall Bettan. Jag vet att hon har tränat bra och att hon kan orientera stabilt men jag får nog erkänna att så där ruggigt stark trodde jag inte hon var. Hon hade näst bästa sträcktid på sista och säkrade medalj till tvåalaget. Hon blir farlig på SM. Den flickan kommer att springa final. (Det var här ni läste det först....)

Just nu är jag mest orolig för min fot som värker oroväckande mycket och har stört mig i helgen. Ska träffa en sjukgymnast idag och hoppas på ett positivt svar därifrån.