Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Stabilt men jag såg väggen.....

Kategori: Allmänt

Sprang orienteringstekniskt bra. Strulade lite på någon sträcka men bommade ingen kontroll. Hade OK fart i två av tre slingor. Ut på sista slingan låg jag delad 2:a. Då hade jag i och för sig den långa slingan kvar men det skiljde bara 400 meter och jag borde kanske inte ha tappat 12 minuter utan att bomma. Blev VÄLDIGT trött och var mäkta irriterad på att det bara serverades vatten vid vätskan. Jaghade behövt lite energi i kroppen för att orka sista halvtimman. Jag sprang i nästan två timmar och då vill jag gärna få i mig någon form av energi.

Nu slutade jag 5:a. 12 minuter efter 2:an och 2 minuter efter 3:an. Lite irriterande att jaginte kunde hålla ihop löpningen. Positivt att jag orienterade bra och höll bra tempo i 75 minuter. Åt Camilla var inte mycket att göra. Hon var överlägsen och var 28 minuter före mig och vann med 17 minuter.....

Bara att bita ihop. På lördag är det en ny chans till ett bra lopp. Då ska jag väl inte vägga.

Lungt pass med löpskolning

Kategori: Allmänt

Helen och jag tog ett lungt löppass med lite löpskolningsövningar igår. Är sliten, ett så bra intervallpass tär på kroppen. Kommer nog inte att vara så rapp ikväll men jag satsar på att göra ett nytt stabilt lopp utan större misstag. Det är till helgen jag skall vara pigg.

Har också fått veta att jag springer andrasträckan i förstalaget på söndag. Det ska bli roligt! Vi ställer tre bra lag på startlinjen och det kommer att bli hårt om bästa GMOK-lag.

Intervaller med känsla!

Kategori: Allmänt

Körde backintervaller igår. Skulle köra 10 st långa och några backryck. Hittade en finfin backe som tog cirka 2 minuter. Det var en idealisk backe. Brant i början sen flackade den ut för att nästan bli platt för att sedan branta på lite innan sista helt flacka biten. Det gick väldigt bra att springa och jag hade fint driv i steget i hela backen och kunde höja farten när jag kom ut på sista flacken. i 8 intervaller.....  Den åttonde var en plåga med mjölksyra som kom smygande och när jag joggade ner till den 9:onde började benen kännas stumma. Den 9:onde intervaller var INTE rolig och jag insåg att det nog inte var någon idé att ge sig på en sista intervall. Dessutom var jag väldigt nöjd med passet och hade hållt på i 35 minuter upp och ner. Provade några backryck. Benen var pigga de första metrarna men jag blev snabbt stum och kände mig väldigt nöjd med hur jag redan genomfört passet och joggade hem.

Det är verkligen roligt att springa intervaller när kroppen svarar. Backintervaller kan vara en pina med tunga ben. Men igår kändes det som  jag flög fram! Idag kommer jag nog inte att flyga så mycket.

Ett av årets bästa lopp när det gällde!

Kategori: Allmänt

Det  var inte på något sätt klockrent och jag kan hitta bommar på upp till en minut. Jag gjorde inga stora misstag utan redde ut problemen direkt och tog kontrollerna. Löpformen var helt OK. Tycker att det lossnade lite på slutet och det visade också sträcktiderna. Jag sprang väldigt bra de sista 20 minuterna. Tappade tid på de bägga långsträckorna. Under den första långsträckan "bommade" jag på vägen och tappade tid. Den andra tog jag kanske fel vägval. Det var nog  snabbare att gå väg runt. Men jag vet inte om jag hade tjänat så mycket på det? Jag är inte så bra på att växla tempo.

Jag har även en egen utmaning för att tagga mig lite på spurten. Jag skall vara på övre hälften (sträcktider)på spurten. De klarade jag lätt den här gången. Skönt. Bästa GMOK:are är också skönt. Det stundar ju stafett till helgen.

Resultatmässigt hade jag hoppats på en topp 6-placering. Nu blev jag 9:a och det fattades drygt 2 minuter till en 6:e plats. Det kan jag lätt hitta. Till en medalj fattas 6 minuter. Där saknas det lite fart också men det känns inte omöjligt.

Har ännu inte hundra bestämt var det blir för träning måndag. tisdag. Ska känna hur kroppen känns först.


Det blir bättre.

Kategori: Allmänt

Fötterna värkte fortfarande men den här gången var det uthärdligt och blev bättre och bättre. Inledde med några löpskolningsövningar men kände mig som en flodhäst som försökte se graciös ut. Fortsatte med 6 skogsintervaller omväxlande upp och ner och terräng och stig. Första intervaller började med 90 s nerför. Det är svårt att springa fort nerför men man lär sig gansk fort. Det är inte så ofta man springer intervaller nerför men jag tror det är bra. Avslutade med at vända upp igen så riktigt jobbigt blev det också.

Det var ganska bökiga intervaller med branta slänter, sten och grenar men det kändes ändå som jag fick upp farten och tycker också att jag lyckades växla tempo ganska bra när jag kom ut i lättlöpta områden eller på stig.  Kändes som det lossnade i benen allt eftersom.

Nu blir det två sköna dagar med bara lätt träning om någon alls. På lördag skall jag göra ett långpass på stan.... På söndag skall jag orientera rätt och springa kontrollerat fort.

Ont i fötterna och tillfällig gubbvad

Kategori: Allmänt

Tog mina nya fina Sarvaskor som jag ju faktiskt nästan sprungit ihop som prispengar i Norge! Efter 10 minuters löpning var fötterna bortdomnade och värken nästan outhärdlig. Orientera var inte att tänka på då tankarna var någon helt annan stans än på kartan. Tänkte bryta men trodde nog att det skulle bli bättre. Efter 30 minuter stannade jag och tog av mig skorna för att kolla om något var fel? Det var det ju så klart inte men efter det blev det kanske lite bättre och jag fortsatte springa, om än okoncentrerat. Efter 45 minuter lyckades jag nästan glömma fötterna och sprang lite orientering. Hoppas det änns bättre nästa gång. Undra om jag vågar springa med dem ikväll?

Efter 60 minuters löpning kom nästa problem då det högg det till i vaden ochjag befarade det värsta- gubbvad. Tog det lugnt och stapplade hem. Men väl hemma känns ingenting men jag har två röda prickar på vaden precis där det högg till. Ett bett? Jag vet inte?? Men nu gör det inte ont i alla fall.


Här kommer min träning fram till SM. PT hade missat att jag skulle springa Ultralång-DM så det blir lite reviderad träning nästa måndag och tisdag. Förmodligen intervaller måndag och lugnt på tisdag. Som syns kommer nu en period med mindre träning. Tanken är att vara i hyfsad form de kommade 4 veckorna.

Sofias toppning mot SM

O Löpning distans 60 min med 10 min I3 efter 40 min. (välj några  och kör)

T Löpning OL-intervaller 5x5 min

F vila

L vila

S DM långdistans


M löpning distans 60 min med 10 min I3 efter 40 min

T löpning backintervaller bokskogen 2 min

O Ultralång-DM

T lättare jogg el cykeltur

F vila

L DM medeldistans

S DM stafett


M lättare jogg eller cykeltur

T OL-intervaller

O lättare jogg eller cykeltur

T OL-teknik kontrollplock, kör på några  för att få in tävlingstekniken.

F vila

L SM långdistans kval

S SM långdistans final


M distans lättare 45 min

T löpning skogsintervaller 3 min

O lättare jogg eller cykeltur

T vila

F SM medeldistans kval

L SM medeldistans final

S SM stafett

Pigga men stela ben-kan det vara så?

Kategori: Allmänt

Benen kändes pigga igår på intervallerna men de var ömma och lite stela efter mina 20 utfallssteg. (Ja, det är pinsamt, jag vet.) Tappade mycket mark på Bettan under inledande 70-20 men hon sprang å andra sidan som en gudinna! På avslutande 15-15 kändes det väldigt bra och jag kände mig stark och snabb. benen knorrade lite sista 5 sekunderna men det kändes ändå roligt att ha så pass bra tryck i benen. Till helgen skall väl den här otäcka och pinsamma träningsverkan ha gett med sig.

Ikväll blir det långdistans (75-90 minuter) med karta i Kortedala. På torsdag blir det någon form av intervaller. Just nu lutar det åt OL-intervaller. Fredag och lördag blir det bara lättare träning om någon alls. På söndag hoppas jag att kroppen känns pigg igen.

Lite träningsverk

Kategori: Allmänt

Som vanligt har styrketräningen bivit lite sämre (snällt sagt) under sommaren och igår trodde jag att jag mjukstartade lite men kroppen verkar tycka att det räckte och nog känns det i rygg och mage idag. På kvällen var Jonas och jag i Valhalla och körde vatten. Jag tyckte att jag höll ett ganska behagligt tempo under intervallerna. ((4-3-2-1) *3 med 1 min vila. ) igår kväll var jag helt slut och undrade hur det skulle kännas idag. Men det känns mycket bättre och det ska nog gå att springa ikväll. Satsar på att träna på fram till torsdag och sen ta två lugna dagar innan DM.

Löpformen är god....

Kategori: Allmänt

I lördags var jag lite seg i löpningen men det kändes ändå som jag var på g. Bommade två minuter på en diffus brant i grön skit. Inte roligt och synd på ett annars bra lopp.

Söndagen inleddes strålande med två sträcksegrar och efter halva banan var jag två, 20 sekunder efter Anette Granstedt. Kände mig pigg i kroppen och orienterade metodiskt. Sen kom två småbommar på grönområdeskontroller. Var lite väl offensiv och glömde nog bort att växla tempo. Dock ingen katastrof och jag kände fortfarande att jag hade ett bra lopp på gång. Sen föll allt. På långsträckan tillbaka blev allt fel.

Valde fel vägval
Spang snett ut till vägen genom ett grönområde.
Tappade bort stigen i ett annat grönområde
Drog snett
Läste inte in mig utran fortsatte springa "i rätt riktning".

Sen gick luften ur lite och jag bet inte riktigt ihop på slutet utan tappade konstant lite tid.

Jaha vad lär man sig? Jag är dålig på att se vägval på långsträckor och extremt dålig på att genomföra de jaghar valt. Jag måste växla tempo när terrängen växlar karraktär.

Positivt? Löpformen är på G! Om vi hade slutat vid 9:an hade jag varit jättenöjd! Kan jag dit skall jag väl klara hela vägen nästa gång.

vanlig träning

Kategori: Allmänt

Nu har jag lyckats genomföra ett vanligt träningspass. Eller vanligt och vanligt. Jag satte ut kontroller till KM. Men jag fick i alla fall springa. Skönt att vara igång med träningen igen efter några dagars vandring.

Ikväll ska vi försöka hinna köra löpskolning och spänst inför helgens tävlingar. Ska bli kul att tävla igen i vanlig terräng.

vardag igen!

Kategori: Allmänt

nu har jag kramat ur det sista ur semestern och har kommit hem från fjällvandringen. Vi hade tur med vädret de första två dagarna och kunde vanra i shorts! Skönt. Den tredje dagen drog det in regn och lite dimma så det blev bara en kortare dagstur och sen en eftermiddag på Sylarnas fjällstation. Sista dagen var det omväxlande regn och lite, lite sol.

Det är alltid härligt att komma iväg till fjällen och bara vara. De finns juinte så mycket att göra utan allt bara flyter på och dagarna går. Men nu får jag väl försöka komma tillbaka till vardagen igen. Det blev en chockartad upplevelse på jobbet igår och idag men nu hoppas jag hitta tillbaka till någon vanlig lunk igen.

Till helgen blir det tävlingar i Nässjö och på måndag börjar finslipningen inför DM och framförallt SM.

Snart fjälladdning

Kategori: Allmänt

Ikväll åker jag och pappa till Sylarna för 4 dagars vandring. Det ska bli jätteskönt att komma upp i fjällen och koppla av. Det finns få saker som slår stillheten i fjällen.

Träningen går sådär. Efter en dags vila på Ullevis läktare (Vilken kväll sen, Höjdhoppsfinalen var grym, stämningen på topp.) körde jag 70-20 i terräng igår. De första 45-50 sekunderna känns benen lätta men jag tycker att jag dör lite för mycket på slutet. Har kommit på sista tiden att jag i min iver att bli snabbare har tränat alldeles för lite intervaller i terräng. Jag behöver vara stark i terängen. Jag har denna säsongen tappat lite av detta som tidigare var min styrka. Skall jobba med det fram till SM. Under sommaren har vi kört mycket löpning i skog. Hoppas det ger resultat.

Tung kropp

Kategori: Allmänt

Jag trodde att det skulle kännas lätt i kroppen efter två dagars vila men igår ville den inte alls springa. Fick slita mig runt på intervallerna ävenom det lossnade lite på slutet.

Vet inte varför det går så tungt. Igår sprang jag utan astmaspray för att prova. Det kändes ganska tungt i andningen men jag vet inte om det var det som var orsaken?

Idag blir det vila igen. Prioriterar helt enkelt EM före träning denna veckan. Ska bli kul att se en svensk medalj live för nog skall väl Holm eller Törnblad kunna ta en medlaj. Till och med vinna?

Hemma igen!

Kategori: Allmänt

Semestern är slut och det är jättesynd om mig som måste jobba. Sitta på friidrotts-EM med kunder och se sjukamp på betald arbetstid.......Skall starx tillbaka för kvällspasset.

Nåja. Mycket har hänt under sommaren och jag tror nog fakiskt att det är min bästa semester någonsin. Vädret har varit kanon i fyra veckor och Schweiz var fantastiskt. En upplevelse man sent kommer att glömma.

Det har varit mycket träning och tävling i sommar och det känns som det har flutit på bra ävenom jag just nu är väldigt sliten. Tvingas till två dagars vila efter en ny rispa på hornhinnan i lördags men jag tror nog bara att det kan vara bra för mig och jag räknar med att krossa på 3-minutersintervallerna på tisdag! Se upp.

I går var jag värdens grinigaste flickvän. Hela dagen. det började när jag skulle sova och försökte blunda. då kändes det som någon hällde saltsyra i ögat konstant. Väckte Jonas och gnällde. Lyckades på något obegripligt sätt somna och sova 2 h. Klockan fyra vaknade jag av syraattacken i ögat igen. Klockan fem höll jag på att bli tokig och tog på mig och gick på en promenad. Hamnade i ett hallonsnår och tröståt 05.15. Strax efter sju vaknade Jonas och de var bara tt åka in till sjukhuste och få bedövning och salva för ögat. Det blev kanske lite bättre men bedövningen släpper ganska fort och man fick inte fri användning så jag var nog extremt otrevli efter en natt utan sömn och ett syraöga. Idag är det mycket bättre och mest irriterat. Ont gör det bara i solljus... Skönt att det är molningt.

Oreinteringen i sommar har varit Ok utan toppresultat. Tänkter köra på ytterligare två veckor för att sedan vara i bra löpform över DM/SM.

Längtar annars tills på fredag då pappa och jag åker till Sylarna för att vandra Jämtlandstriangeln. Storulvån, Blåhammaren, sylarna. Det skall bli kanon.



Testbana

Kategori: Allmänt

Idag var det dags för testbanan på Mjölkuddsberget. Verkar somom schweizbackaran gett resultat och jag var 3 minuter snabbare än förra året. Minns inte tiderna från när vi bodde här men jag tror jag har varit 1-2 minuter snabare. Kände mig trött i dag. Det ar varit många hårda pass.....

Blev också 3:a på KM i minigolf idag. Stort. Vann damklassen.