Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Fokus

Kategori: Träning

Fokus är på "fel" grejer ust nu....Lördagen lyckades jag koncentrera mig på orientering men på söndagen var jag bara stressad och ville hem och fixa. Men, men, jag vet vad det beror på och det gör inget för det är kul att stressa ibland! Och nästa vecka är allt som vanligt, nästan.

70%

Kategori: Träning

70% i rabattt på träningkläder känns OK! Speciellt när det gäller 2010 års vårkollektion från Reebook! Jag shopade loss lite igår för att höja träningsmotivationen. Tyvär får jag inte kläderna förren till nyår. Stackars mig.

Imorse körde jag core. Ikväll skall jag vara snällSofia och vicka på en corebollklass. Lite cykel blir det kanske. Springa undviker jag. Jag kör stenhårt på att rehaba min rygg! (Och bocka av saker på världens längsta att-göra-lista).

Var inte oroliga. Träningsmotivation finns. Jag ska bara landa igen först. Räknar med att börja tänka målsättning och träning igen den 12/10. Tjohoo på er! (Och träna lite åt mig)

Vägval

Kategori: Träning

Igår stod vägvalsintervaller på programmet. ca 1 km långa sträckor som man sprang 3 och 3. Rolig träning men tyvär en del väglöpning och det gillar inte min rygg. Nu har jag fått ont på andra sidan(ovanför höften). Inte så farligt och jag ignorerade detta över SM men nu är det dags att ta tag i det innan det blir ett stort problem. Och väglöpning är inte bra. I skogen fungerar det mycket bättre. Så - ingen löpning idag. Jag är anmäld i helgen och kommer att springa de tävlingarna om det inte blir värre men sen får det nog bli rejäl rehab och kanske två veckor utan löpning för att gå in i vinterträningen helt utan skavanker.

Hösten är ju inte riktigt slut och jag har några roliga tävlingar kvar.

Smålands 24/10.
Rhodennatt 31/10
Udevallapatrull 7/11

Dessutom funderar jag på Natt-SM den 23/10. Jag känner fortfarande ett sug efter fler tävlingar! Men det blir ingen riktig satsning med formtoppning, i så fall springer jag för att det är roligt. Självklart kommer jag göra allt för att vara i superform just den dagen, men de kommande 2 veckorna kommer träningen inte att vara nummer 1 på schemat.

Så ikväll ska jag ha en fixarkväll hemma.

Fullsatt

Kategori: Träning

Det är grymt att leda klasser när salarna är fullsatta. Det är grymt att leda klasser när man får leende tillbaka. Igår körde jag 3*8 minuter på spinningen, precis när musiken dog ut efter den andra intevallen utbrister en dam mitt i salen (högt). Det här är inte cykling, det här är tortyr. Då vet man att man har lyckats! Efter klassen kom hon fram och sa att hon hade kommit hit för att hennes doktor hade ordinerat pulshöjande aktiviteter minst en gång per vecka. Normalt styrketränade hon mest. Jag hoppas innerligt att hon hittar tillbaka!

Corebollen var som vanligt överfull, kul med bra tryck! Det är dessutom roligt att se att en hel del folk som verkligen vill träna hårt hittar hit. Det ger så otroligt mycket när man kan köra en klass som bara flyter på och deltagarna kämpar och hänger i! Alla kan inte vara bäst men alla kan göra sitt bästa. Det är min träningsfilosofi!

Ikväll klubbträning. Jag rider med på klubbens framgångsvåg ikväll tror jag!

Så nära

Kategori: Träning

Inte så nära att det hade räckt med en fällning men tillräckligt nära för att framkalla tårar men efter ett tag även stolthet. 90 sekunder kan vara så länge- eller så kort.

Om vi tar det från början. Jag taggade ner, var harmonisk men lite rädd för att springa. När jag lyfte kartan var faktiskt rädsla jag kände. Och jag var så försiktig till ettan. Jag joggade fram, försökte läsa på allt. Hitta punkter. Kanske därför läste jag in mig fel och bommade 90 sekunder. Då blev jag arg. Tryckte på gasen, styrde och satsade. jag har nog aldrig sprungit så offensivt. Jag tänkte i nerförsbackarna att trillar jag så slår jag mig, inget värre. Och jag hade nog lite tur till 2:an men jag fick den fint. Sen kom långsträckan. Tyvär var jag nog lite stressad och lämnade skärmen fort. Tog kanske inte det bästa vägvalet men jag bokstavligen plöjde fram. Matade på stigarna och höll på att glömma bromsa in mot skärmen. Slog av på tempot i sista sekund. Fick den perfekt och tänkte- skärpning!! Tur håller inte. Detta gjorde att jag säkrade kontrollen efter onödigt mycket och la 40 sekunder på dålig kontrolltagning. Kortsträcka nerför. Passerade skärmen med 5 meter och fick vända upp. Ner på väg. Mata, mata, mata. Lätt sträcka. Kortsträcka på skrå. Fick rygg och satsade allt. Slarvade igen med vägval och fick plöja genom ett grönområde, men jag sprang distinkt och offensivt rätt in i skärmen. Näst sista. Upp på berget. Nu kom tröttheten. Kämpa, kämpa, lätt kontroll. Ner till ängen mot sista- och här tappade jag fokus. Sjönk ihop i löpsteget och tappade massor av tid in i mål. Jag borde ha tänkt löpteknik och pannben. Det är jag faktiskt väldigt besviken på.

Så 9 månders satsning är över. Jag var så nära målet. Närmare än någonsin. Så nu lockar det ju onekligen med ett års satsning till. Jag har utvecklat så många sidor hos mig själv. Det är så många saker jag har blivit bättre på. Och jag tror verkligen att jag inte riktigt har kunnat hämta ut all investering än. En del saker tar nog längre tid att sätta än vad jag haft. Jag känner ju vad som finns i mig men som jag inte riktigt har kunnat visa än. Farten för en SM-final finns onekligen.

PT är otroligt proffsig och jag hade aldrig kunnat komma så här långt utan hjälp. Vi har verkligen utvecklat mina svaga sidor och bibehållit eller förbättrat de starka. På ett sätt som jag aldrig kunnat klara av själv.

Just nu har jag fått lite ledigt för att träna vad jag känner för. Innan vi strukturerar igen. Igår kom jag på att jag denna vecka vill köra

Coreboll oh spinning ikväll
Testbana
25-manna-träning
Ol-intervaller
banintervaller

Det kanske inte är så smart med tanke på att jag ska tävla i helgen. Jag får nog känna lite på det. Och inse att jag behöver hjälp....Igår pratade vi vinterträning hemma och jag kom på mig själv att längta till hellweek. Jag återkommer med min personliga utvärdering av träningsåret längre fram.

Sist men inte minst. Världens bästa klubbkompis Lina- SM-silver. Bättre glädjespridare och motivationshöjare finns inte. Grattis!



Är jag så rapp?

Kategori: Träning

Igår sprang jag 2*3 minuter med klubben. Lite sliten i benen efter tävling i söndags och spinning igår. Men benen sprang. Kontrollert och bra. Känslan var flyt och jag var inte sist! Igår insåg jag att även när det känns lite tungt i kroppen (lite sliten sådär) så går det fortare nu. Jag behöver inte vara utvilad och toktaggad för att följa med i klungan. Jag kan glida fram i hyfsat tempo. Hur sjukt skön var inte den känslan. Jag har utvecklats!

Avslutade med 4*20 och 4*10 sek. 45 minuters träning. Jag börjar bli bekväm nu. Korta fina pass med pigga ben! Vem mins hellweek?

Så enkelt

Kategori: Träning

En spinningsal. Musik. Träningssugna deltagare.
En corebollsal. Musik. Träningssugna deltagare.

Och så var det roligt att träna igen!

Ikväll underbara intervaller med underbara människor. Och så tårta på det. Trenden håller i sig. Jag är nu inne på fjärde veckan med tårta!

Varför tårta? Jo för att jag tävlar för världens bästa (eller sveriges fjärde bästa) klubb. En fjärde plats på SM-stafetten. SÅÅÅÅ INSPIRERANDE! Tack för inspirationen tjejer. Ni är grymma.

Jag tappade bort det viktigaste

Kategori: Träning

Normalt gör jag ofta ett av årets bästa lopp på SM. Jag brukar vara avslappnad, glad och förväntansfull. Jag brukar känna noll och ingen press. Jag brukar veta att ingen förväntar sig att jag ska ta mig till final.

I år har jag gjort en extra satsning. Det betydde också att jag (och tro mig, detta är jag bra på) satte press på mig själv att prestera. Jag ville för mycket, jag trodde också att alla andra förväntade sig stordåd. Kanske var det någon som tyckte att det var dags för mig att prestera? Men vet ni vad. Jag glömde bort en viktig sak. det här ska vara roligt. Hela helgen har varit en känslostorm som inte varit rolig. Fredagen slutade i en mental kollaps och sen har jag varit helt slut resten av helgen. Och det går inte att prestera med en sådan tyngd på axlarna.

Man jag har lärt mig en läxa. Det här gör jag för min skull. Jag måste hitta den där sköna avslappnade inställningen till tävlandet igen. Det är fortfarande kaos i huvudet och jag hoppas jag kan hitta rätt till helgen.

På söndagen hade mycket av spänningen i kroppen släppt och min tunga kropp och mina onda ben som jag dragits med sista tiden var som bortblåsta. Kroppen kändes lätt och snabb, fram till misstagen kom för då blev jag stressad igen och så var det inte så roligt. Men det var ändå ett stort fall framåt. Vissa partier av banan var strålande.

Det är svårt det här med harmoni. Och jag är kanske inte den bästa på det. Jag har ibland svårt att prestera när jag sätts under press. Det har väl i och för sig alla men vi är kanske olika bra på det.

Men nu ska jag försöka sätta punkt. Och ladda om. På ett positivt sätt till helgen. Bloggen kommer kanske att uppdateras om jag känner att det är positivt för mig. Annars återkommer jag efter helgen.

Glädje!

Kategori: Träning

Solen skiner.
30 minuter lufs i underbar hemmaterräng som sista finslipningen
En helg med världens bästa vänner
En helg med det jag gillar bäst av allt
Förberedd bättre än någonsin
Starkare
Snabbare
Gladare!

Färdigtränad- dags att njuta!

Kategori: Träning

Igår behövde jag sällskap på träningen och mina 2 st 3-minutare fick bli 3 st 2-minutare eftersom det var det klubben skulle göra. Uppvärmningen var stum och stel. Och förhoppningen låg. Så startade vi. Jag startade väldigt kontrollerat, sist i klungan. Sprang avslappnat, tittade upp och såg att jag inte var sist längre, att jag låg i rygg på de andra tjejerna, att jag kunde passera dem. Det är en märklig känsla. Det känns inte riktigt vasst men jag springer, utan att pressa mig för mycket, fortare än vad jag brukar göra. Märkligt, men bra för självförtroendet.

Avslutade med 4 st 30 sekundare och 4 st 20 sekundare. Och lite beröm för mitt snygga löpsteg från en klubbkompis. det här vad precis vad jag behövde. Ett formkvitto. För fast det inte känns riktigt bra i kroppen så går det fort. Och nu vet jag det! Och det är ännu 51,5 h kvar till start. Idag åker jag till mamma och pappa för optimal uppladdning.

Det här kan gå hur bra som helst.

Jag är bättre, starkare och gladare!

Kategori: Träning

Försöker hitta känslan för stormform. Det är svårt när kroppen inte riktigt vill kännas på topp. Det går ganska bra när jag springer men det känns inte kanon i kroppen. Och det kännns som om jag inte utvecklats. Att jag har fallit tillbaka sista tiden. Jag har de sista dagarna tappade bort tron på en final och med det tappade jag glädjen litegrann. Då bestämde jag mig för att läsa lite inlägg från året som gått. Och

Jag är bättre, starkare och gladare!

Jag kommer att hitta känslan tills på fredag. Jag ska hitta glädjen och harmonin igen. Året som gått har varit matat med utmaningar. Jag har förbättrat rekorden på bana med flera sekunder. Jag har blivit tryggare i min OL-teknik. Jag har förberett mig väl på vad som komma skall. Men framförallt har jag haft riktigt, riktigt roligt iår. Den här ångesten som finns just nu är nog bara lite rädsla för att inte prestera. Och jag är dum nog att känna att andra sätter press på mig fast jag vet att det inte är så. Jag är helt enkelt rädd för att misslyckas. Jag vill ju så gärna visa vad jag kan!

Så nu ska jag sluta oroa mig. Sluta få prestationsångest för jag gör ju det här för min skull. Idag väntar sista träningen, imorgon jobbar jag heldag men på torsdag tar jag sovmorgon och jobbar hemma någon timma innan jag åker österut till SM-staden!

Det ska gå bra det här och det ska bli så roligt! Håll tummarna är ni snälla.

Heja, heja mig!

helt slut- ur form

Kategori: Träning

i armarna..... Får man sjukskriva sig för att man har svårt att lyfta armarna. Och träningsvärk i armhålorna. Kan man ens ha det? Jajamen!

Coreboll igår. Fullt hus och bra drag.

Idag ligger sista riktiga träningspasset! Känslan kryper på....3 dagar.

Det blev en fantastiskt dag- trots allt.

Kategori: Träning

Efter en inledning med riktigt orienteringsflow blev jag stressad av ett mindre misstag, tappade fokus, tappade självförtroende, stressade och gjorde ingenting rätt. En dålig dag på jobbet. Jag tar med mig inledningen, kapslar in den tillsammans med förra helgens teknik och går vidare.

Efter målgång tyckte dock mina vänner att jag borde träna mer och skickade iväg mig på en tur med racercykeln, i kanske inte helt korrekt cykelmundering. I vilket fall som helst verkade övriga cyklister på vägen tycka att det såg lite konstigt ut.

Sen tyckte de att det här var en lagom vägg att bestiga.

Och då kan jag meddela att jag har provat på klättring en gång tidigare. Men nu fixade jag en 5+. Coolt!  och ja, jag är imponerad av mig själv, ibland måste man få vara det!
För övrigt upptäcktes mina talager i bananlastning.

Kvällen avslutades med en middag- med bästa vännerna. Det var en otroligt bra dag! En mental energikick som uppladdning inför SM. Det tackar man för!

Det blåser storm ute

Kategori: Träning

Då skall man inte äntra löparbanan och tro på rekord. På en av intervallerna började jag skratta för det kom en stormby som gjorde att jag sniglade mig fram på upploppsrakan. Så tiderna känns oviktiga. De var ungefär som i våras men svåra att värdera. Formcheck? Omöjligt att veta. Löparkänsla går liksom inte att få i det vädret.

Förövrigt var jag på massage igår. Idag känns det som en traktor kört över rumpan. Men det var nog bra.

jaja. 2 viktiga pass kvar. Planeringen lyder

Lördag- jogg +  stretch
Söndag - stafett-DM
Måndag - Coreboll
Tisdag - Intervall (2*3-4 minuter +5*30+5*20 sek)
Onsdag - jogg, fartdrag + stretch
Torsdag - Vila
Fredag - SM-kval
Lördag SM-FINAL!!
Söndag SM-stafett.

Och vet ni. Skulle jag misslyckas på fredag så har jag min stora chans nästa lördag när långdistansen, som är min favorit) avgörs.

En vecka

Kategori: Träning

Till första chansen att uppnå en dröm!

Alldeles strax ska jag ut och fila på formen på löparbanan.

Nördiga inlägget

Kategori: Träning

Igår var det genrep. Försökte verkligen ladda som en tävling då jag ofta har svårt att hitta fokus efter en dag på jobbet och ofta springer tekniskt dåligt då. Ettan var en svår sluttningskontroll och fast jag fick sista säkra perfekt så gled jag förbi den men hanterade misstaget bra i alla fall. Sen flöt det på bra ett tag. Till 5:an bjöds på en riktig långsträcka.

Och här blottade jag min svaghet. Jag är urkass på vägval. Av någon anledning valde jag bort vänster direkt. Såg det gula högervägvalet och det rosa höger-rakt på. bestämde mig snabbt för något av högeralternativen. Och så blev det sådär Sofiadumt. Jag går runt men inte tillräckligt långt runt. Om man ska gå mer rakt på så skall man gå vänster. Inte dumSofiahöger. (Enga- alltid vänster!) Han där hemma gick gul höger och jag tappade 8 minuter på denna sträcka. En 3-4 känns mer rimligt.

Frågan är om man ska gå ännu mer höger ner till grusvägen? Hur ska man springa? Det är ganska SM-relevant men på SM blir det nog inte riktigt så tungsprunget.

Japp. Här kommer två nya sträckor.


Nedre först. Här var jag och han där hemma samtidigt så vi diskuterade lite och jag insåg att jag på tävling skulle haft svårt att gå vänster. Det känns långt.  Jag valde rätt på (rosa) och han där hemma vänster. Denna sträcka är 750 meter och jag hade 9:22. Utan att bomma. Och jag sprang i varje fall halvfort. Och jag var ganska pigg i benen. När jag kom till kontrollen stod han där hemma och käkade blåbär. Och hade gjort så i flera minutrar.

Sträckan efter hade jag lärt mig av mina misstag och valde vänster. (gul). Han där hemma straffades med rätt på. Båda bommade kontrollen lite. Jag gled med brantraden lite långt ner (inte inritat) och fick klättra upp till kontrollen nerifrån. Han där hemma kom i en lite väl vid högerbåge när jag stod och åt blåbär. men det är uppenbart vad som gäller i den här terrängen. (Note to Enga- Vänster).

Ja. Inget kalaspass direkt. 1.45 blev passet med uppvärmning och nerjogg. Drog på lite på de sträckor jag klippt in. Benen börjar kännas bra. Jag känner mig stark och börjar känna mig snabb. Vila idag och så banlöpning på fredag.

Men nu mina vänner. Bombadera mig med åsikter på väval! Vad hade ni valt? Hur hade ni tänkt? Den här gången vill jag se många kommentarer nu när jag bjuder på sån här analyslyx.

Äsch

Kategori: Träning

Gårdagen var en huvudvärksdag. Den kom krypande på förmiddagen och sen försvann den inte förren i natt. Jag är en huvudvärksmänniska och igår var en sådan dag. Kroppen var trött, jag var trött. Men igår var heller inga hårda intervaller inplanerade så träninen flöt på utan varken bu elller bä.

Idag är det nytt genrep. Nyckelträning. Idag springer jag en SM-förberedande träning. Mestadels i kontrollerat tempo men på de två längsta sträckorna skall jag växla upp och lägga mig strax under tävlingsfart. Idag är mitt mål att fortsätta min fina teknik men våga växla upp kartläsningstempot en aning. Lite mer offensiv i tanken, utan att chansa. Jag är trygg i min teknik nu men jag behöver en formtoppning i hastigheten också. Ibland tar det lite för lång tid. Jag behöver inte både hängslen och livrem. 

Jag har faktiskt bara nyckelpass kvar i veckan. Ol-banan idag. Banintervaller på fredag och Dm-stafett på söndag. Jag fick igår veta att jag springer andra sträckan i andra laget. Inspirerande! Vi har ett rikitigt vasst lag och det blir en utmärkt chans att visa UK vad jag vill med SM-stafetten.

I övrigt känns det som PT har placerat ut spioner i min omgivning. Igår dök två Domnarvettjejer upp på träningen och på kvällen visade det sig att ungraren som bor hos han där uppe också känner PT. Bäst att inte slarva.

9 dagar kvar!

Coreboll rocks

Kategori: Träning

Jag var inte så sugen. Det var evigheter sen jag hade egen fast klass. (Känns det som i alla fall.) Det verkade jobbigt att packa väskan och åka till Frölunda. Nya personer, nytt gym och jag gick mer eller mindre vilse några gånger innan jag hittade salen. Tänkte att "varför tog jag på mig det här". Sen kom jag in och mötte 30 personer som ville träna coreboll och som var fulla av förväntan över ett nytt pass. Det var nämligen premiär för coreboll i Frölunda och fullt med folk. Och så kom vi igång och som vanligt kom jag på varför jag vill det här. Varför jag gillar att "offra" en kväll för att hänga på gymmet. Det är sjukt roligt och inspirerande. Klassen gick bra och jag åkte därifrån fylld av positiva känslor och kom på mig med att längta tills spinningklassen drar igång. Senare i höst, under högsäsong, kommer jag ha en spinningklass innan corebollen. Det blir bra det!

Idag väntar lite löpning i skog i måttlig fart. Kroppen är fortfarande lite trött från helgen men det är bara vanligt sliten, inte ovanligt sliten.

Idag är en bra dag, tror jag ska ta och springa den där SM-finalen på lunchen. Ta fram kartan, hitta känslan och springa loppet. Utan misstag. Jajamen, det gör jag.