Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Trött på det här

Kategori: Träning

Mitt tålamod är slut och just nu åker motivationen berg- och dalbana. Huvudet vill oftast men kroppen vill inte. Och ibland orkar inte huvudet med längre heller. Jag hade ju hoppats att det här skulle ta max 4 veckor. Men det passerades i fredags och det är fortfaranade trött kropp.

Fokus har hela tiden varit att springa fort och bra på elitserietävlingarna i Luleå och Jukola. Men tiden börjar rinna iväg från mig. Mindre än 3 veckor kvar nu och det lär knappast bli någon storform.

Suck.

Intervaller

Kategori: Träning

I tisdags släpade jag mig runt på uppvärmningen. Backar är inte att leka med. Men jag lät det ta tid och värmde upp länge innan jag körde löpskolning och sen bestämde jag mig för att ge intervallerna en chans. Tack för det beslutet! Det kändes faktiskt helt OK. Och jag tog inte ens någon extra vila utan rev av 5 30sekundare, 5 20-ingar och fem 10:or med dubbel vila i ett sträck. Kanske inte så mycket att hänga i julgranen men det blev i alla fall några minuters intensiv löpning. Det tackar jag för. 52 minuters löpning.

Igår gick all tid åt till att arrangera sprintcup. I väldans trevligt väder. Ikväll hoppas jag kunna riva av ett löppass, men det är bråda dagar nu.

En vanlig måndagskväll på gymmet

Kategori: Träning

17:50 - Anländer, passerar receptionen där det är fullt med folk.
17:50-18:00 Samlar mina tankar, väljer pass, hämtar instruktörsgrejer. Taggar upp.
18:00-18:09 Träffar stammisar, disskuterar träning, småpratar.
18:09-18:10 Samlar tankarna. Fokus på dagens pass.
18:10-18:55 Nu kör vi! Idag fartlek 80-90+ % av maxpuls. Gänget är ganska taggat. Några kör hårt. Försöker nå fram till alla. Försöker hitta dem med blicken. Blir trött på min egen röst. Som vanligt. Måste utöka mitt ordförråd.
18:55-19:02 Hinna med att säga hejdå, berömma någon som utmärkt sig. Städa upp kring cykeln. Prata med deltagarna. Springa ner och byta om och försöka samla tankarna till pass 2.
19:02-19:10 Heja på nya deltagare. Några följer med från spinningen. Hämta boll och matta. Koppla in MP3:n. Samla ihop mina tankar. Hitta rätt energinivå.
19:10-20:10 Ett helt OK pass. Får övningarna i lite dum ordning. Har svårt att hitta rätt energinivå på corebollen ibland. Blir lycklig över att så många kommer tillbaka varje vecka. Känns som corebollen tilltalar en grupp människor som inte har så lätt att hitta rätt på gymmet.
20:10-20:25 Plocka undan, låsa, släcka. In i duschen. Oftast rätt slut. Både fysiskt och mentalt. Det tar på krafterna att förmedla energi i 2 h. Men jag vet att när jag kommer hem kommer energin tillbaka. Då fylls jag på av all den träningsglädje som jag får uppleva. Det är bara just där. Den där stunden direkt efter passet som jag känner mig helt tom.

En vecka till

Kategori: Träning

Äsch. Jag är inte riktigt där än. Det går framåt, snigelsakta framåt, men jag är inte vid ruta ett än.

Lördagen var tung. Knappt att jag orkade ta mig till start och det blev en kort joggingtur hem. Missmodig och uppgiven. Tänkte att det nog inte skulle bli kul på söndagen. Men efter att ha varit sådär överdrivet mogen kom jag fram till att det skulle bli jätteroligt att få springa och att jag inte skulle "slösa" bort detta tillfälle med dålig inställning och bommande. Så jag var nöjd och glad på väg till tävlingen på söndagen. Harmonisk och tänkte lätt kropp. Funderade inte så mycket utan motade bort alla tankar om fysik. Ryckte kartan och sprang iväg. Kände direkt att kroppen inte svarade men att det var en OK känsla. Tuggade på, utan större misstag. Njöt av varje sekund. 54 minuters glädje. Långt efter segraren och långt ner i resultatlistan men en seger att jag tog mig runt, att jag hade kul och att jag orienterade bra.

Det är jobbigt. Det är frusterande. Det känns orättvisst. Men jag kan ju inte göra något åt det. Detär bara att vänta ut kroppen. Men ibland har jag lust att slå huvudet hårt i ett träd. Upprepade gånger. Jag vill få betalt för all tid jag har lagt ner på träning. Jag vill visa resultat!!! Jag tycker (aningen jävig) att jag är värd lite framgång nu. Och jag tycker att det är dags för järnet att vinna kampen om orken.

Ingen träningsplanering denna veckan heller. Lyssna på kroppen. Fnys, löjligt. Men ja jag vet. Jag ska......

RIKTIG träning?

Kategori: Träning

Jag joggade iväg. Nervös. Kände efter. Lyssnade. Benen knorrade, på ett bekant sätt. De knorrade över träning. De bråkade lite efter 2 dagars belastning men de svarade, hyfsat. Sprang iväg grusåttan baklänges, upp för backen i solsken. Undrade hur länge det skulle hålla. Efter 12 minuter och 2 km stannade jag. För att stretcha. 

Och det kändes helt OK. Långt ifrån pigg kropp och toppform men att springa 2 km uppvärmning  på 12 minuter känns som en seger. Firade med löpskolning. Ovant, men oj vad skönt att trycka på med rappa rörelser. Kunde inte låta bli sen utan rev av 10 ruscher på mellan 10-30 sekunder med väl tilltagen vila. Kantigt. Ja! Men grymt skönt med 45 minuters löpning.

Det här var en seger. Järnet och jag är på väg att vinna. Och det aldra bästa är att det känns bra idag. Lite sliten så det blir vilodag idag men som det känns nu kommer jag att ge mig av på ett lugnt pass med kartan på lördag och krossa på söndagen. Och kanske kan det bli en riktig träningsplanering nästa vecka. Och jag skall använda all min list och övertalningsförmåga för att få till ett banlöpningspass nästa vecka. Jag längtar efter 400-ingar och 200-ingar. Och till och med testloppet. Får väl lova att inte ta i för mycket. Det är jag ju bra på.

På g?

Kategori: Träning

En försiktig önskan och en liten känsla om att kroppen vaknar till liv? Jag är sugen på löpning ikväll. Det var ett bra tag sen jag var det. Det måste betyda något?

Tyvär (eller kanske är det bra?) blir det förmodligen ingen träning idag eftersom vi skall laga mat på klubbträningen ikväll. Har ändå packat ner löparstassen och har en önskan om att hinna ut på en kort tur. Vill kontrollera om min känsla har någon sanningshalt.

Sitter just nu och drömmer mig bort till en start på lördag. 10 km tuff, utmanande och inspirerande orientering i Värmland. Kan det bli så??? Och om jag har en bra känsla i kroppen får jag då starta både lördag och söndag med fokus på full fart? Är det dumt? PT och jag har redan bestämt att på söndag skall vi göra en test. Jag skall starta med full fart, fullfölja på bästa sätt och sen utvädera hur kroppen svarar.

AHHHH. Jag blir tokig. Jag har träningsinspiration så att det läcker ut genom öronen. Och allt det här järnet jag har tryckt i mig. Vart tar det vägen? Det måste vara fullt nu??

Gårdagen blev en klassisk måndagskväll med spinning och coreboll. Kände mig pigg på spinningen och stark på corebollen. En bra dag på jobbet.

Tvetydigt??

Kategori: Träning

Jag fick den här igår på spinningen. Hur ska man tolka det???







3:25

Kategori: Träning

3:25 är rekordet i planka. Som skall krossas. 5 minuter är målet. Måste bara hitta motivationen. Efter 3.25 var jag ganska nöjd. En helt OK tid och jag var ganska trött.

Och jag har hittat min nya utmaning för magträning. TRX-band.

Inte att leka med, men bra för min bålstyrka. Och bra för nytt plankarekord.


Annars har jag joggat en orienteringsbana i söndags som gick helt OK. Det går åt rätt håll. På söndag blir det test om full fart håller. Spännande.

Nu- dags att besöka spinningsalen. Är sugen på ett brutalt pass. Får se vad det blir.....

Tjuvträning

Kategori: Träning

Ingen träning var planerad. Jag skulle glida på cykeln och få vardagsmotion. Klockan blev 8. Dags att ta sig hem. Han där hemma ringde och berättade att efterätten stod i kylskåpet. Benen trummade på. Ökade på lite. Svettades lite. Ökade lite till - så att det faktiskt kan räknas som träning. 30 minuter senare låste jag in cykeln i källaren, gick upp och duschade och var sjukt nöjd med 30 minuters lätt cykling! Och ingen konstig känsla.

Fäktningen borde egentligen inte nämnas. Jag kan bara konstatera att mina talanger inte finns här. Jag vann en match. Och kom förmodligen sist. Enda trösten är att jag var expert på att stöta på fötterna.

Lite offtopic men jag överhörde följande konversation igår:

Tjej 1: M skall flytta till Gislaved och det finns inget köpcentrum.
Tjej 2: Men det måste de väl ha?
Tjej 1: Nej, de har bara HM och Kappahl. Helt sjukt.
Tjej 2: Men ett köpcentrum måste ju finnas? Hur gör de?
Tjej 1: Det är helt sjukt, man kan inte flytta dit. De har inget köpcentrum.
Tjej 2: De får väl åka till Anderstorp då? (Blir imponerad av hennes geogafikunskaper men kanske inte så mycket av hennes koll då Anderstorp är en by...typ.)
Tjej 1: De måste åka till Jönköping. Helt sjukt. De har inget köpcentrum. Man kan inte flytta dit.
Tjej 2: Nej, helt sjukt.

Sen hade jag ätit klart och gick. Och kom fram till att om jag flyttar måste jag kolla så att det finns ett köpcentrum. Det verkar viktigt.

Det här ser jag fram mot!

Kategori: Träning

Fick lite peppning av vänner igår och tipset om den här artikeln gjorde mig glad. Det är extremt trevligt med peppande vänner. Tack ska ni ha!

Idag blir fokus på vardagsmotion då jag skall cykla till kvällens aktivitet, som är fäktning.  Det blir kul! Hoppas jag?

Fysiskt kände jag mig pigg både igår och i morse. När jag var ute och cyklade så var jag grymt sugen på att leka med cyklen så det blev lite småryck. Ett gott tecken!

Måste bara rekommendera den fantastiska räven. Det var längesen jag såg en så rolig film. Gå och se den.

Det här kommer ta tid.

Kategori: Träning

Det är min känsla.

Min största talang är mitt pannben. Jag har inga som helst problem med att träna mycket och att träna hårt. Jag biter i om det gör ont, jag till och med gillar att det gör ont. Jag blir lycklig av tuffa pass. Det är oftast en god egenskap. Kanske inte denna gången.

Kroppen känns utbränd. De första tecknet på att något inte var rätt noterade jag i Januari. Då upplevde jag att jag blev ovanligt trött, fick lätt mjölksyra och tyckte att jag aldrig återhämtade mig. Men det var inte så farligt. Jag tuggade på, spottade i nävarna och körde. Blandade bra pass med katastrofpass. Sen kom det krypande mer och mer och jag började förträngde de passen när jag knappt orkade runt. Förklarade dem med att jag var sliten, sovit för lite eller ätit dåligt. I efterhand kan jag faktiskt minnas några pass då jag var lite yr. Men som sagt. Jag gillar att bita ihop. Jag gillar när det gör ont.

Igår provade jag att springa igen och när jag nu har släppt på spärren är kroppen inte alls samarbetsvillig. Jag joggade 12 minuter innan jag var tvungen att gå. Sen fick jag småjogga/gå resten. Det är skit. Det känns som all investerad tid i träning är i onödan. Vilket det såklart inte är. Men det är bara att inse att det här kommer att ta tid och jag måste acceptera det och låta det ta den tid det tar.

Det positiva är ändå att det kändes ANINGEN bättre än förra veckan! 4 minuter blev ju till 12!

Glädje

Kategori: Träning

För ett ögonblick var allt normalt. För ett ögonblick var jag stark och oslagbar!

Det är bra med spinning eftersom det är så svårt att jämföra. Förmodligen körde jag med ganska lite motstånd men jag fick i alla fall svettas ordentligt, känna kroppen jobba och känna mig stark. Det känns lite bättre i kroppen. Jag vill inte känna efter för mycket eftersom jag blir så besviken om det inte är så. Men jag hoppas (och tror) att kroppen är redo för en joggingtur ikväll. Det känns så. Jag vill så. Och det borde kunna vara så! Nog borde kroppen ha tagit upp en hel del järn efter 10 dagars pillerätande? 4 dagar kvar på intensivkuren.

Corebollen var skön. Jag känner mig stark. Egentligen skulle jag behöva lite vassare utmaningar. Jag skulle behöva utmana musklerna lite mer. Jag kan programmet för bra och orkar med det utan större problem.

Inom kort skall jag göra en plankatest. Jag måste kolla hur länge jag kan stå i strikt planka. Jag har ingen aning men en 2-3 minuter borde inte vara något problem tycker jag. Fast det är det här med strikt planka. Förmodligen åker rumpan upp utan att jag tror det och skall jag prova så skall det göras på riktigt med han där hemma som domare. Någon värre domare kan jag inte tänka mig.

Stolpe ut.

Kategori: Träning

Det var inte riktigt vårt år i år. Förra året var ett fantastiskt år för GMOK med tre lag topp hundra och man kan väl säga att vi levererade stolpe in på alla sträckor! Så var det inte riktigt i år. Förstalaget råkade ut för en krasch på startgärdet. Vår startlöpare blev stämplad bakifrån och föll olyckligt och slog i huvudet. Efter en skakig inledning där hon fick sitta still en stund visade det hög klass och förstalaget löpte in på en 28:e plats. Inte dåligt men tänk om!

Andralaget råkade ut för en stukad fot och det kändes väl inte stolpe in med en 176:e plats direkt. Otur.

Tredjelaget fick på grund av massvis med återbud ta på sig tuffa uppgifter och kämpade sig till en klart godkänd 194:e plats.

Vi räknade ut att från fjolårets succéår har vi tappat bort 7 löpare på grund av skador och sjukdomar m.m. Det går upp och ner i idrotten. Till Jukola skall vi komma fulltaggade och slå allt stolpe in. Och då skall jag springa.

Det blev sedan en lång natt för mig som kärlekssupporter då han där hemma återigen fick ta sig an Långa natten. 17 km nattorientering. Mellan 00:30 och 02:40 gick jag runt på ett kallt TC och sände varma tankar ut i skogen. Efter 90 minuter kom han in och varvade och jag skrek mig hes i hejarop. Som han inte ens hörde. Så försvann han ut i mörkret igen. Jag är nog lite sjuk men visst verkar det ganska roligt att springa långa natten? 17 långa kalla kilometrar i totalt mörker.

Tur för han där hemma att han sprang riktigt bra. Det är roligare att heja då.

Idag är jag lite trött. Vet inte riktigt hur det blir med träning men planen är spinning och coreboll idag. Prova på löpning imorgon. Vila onsdag. Korta intervaller på torsdag. Sen skall jag ut på tävlingar lördag och söndag. Om det blir kartpromenad, jogg, löpning eller tävlingsfart återstår att se.