Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

dags för lyxträningen

Kategori: Träning

Lite sargad av minibenstyrkan igår men taggad för träning på silverfat är jag. Backterrängorienteringsintervaller. Oh Yes!

Hur blir man nervös?

Kategori: Träning

Jag måste tagga till. Jag måste bli lite mer nervös. Jag kanske måste sätta lite mer press på mig själv? Nu är jag ute på djupt vatten men kanske är jag lite för nöjd. Kanske är jag lite för feg. Det känns så. Söndagen kändes lam. Min inställning var fel eller den blev fel. Jag måste vilja mer och jag behöver kanske ha högre krav på mig själv? Senast jag minns att jag var riktigt nervös var på SAIK:s vårtävling för cirka ett år sen....

Jag vet att jag kan mer men hur får jag ut det?

Veckans planering
MÅN Ben+ core
TIS Backitervaller med OL-inslag! (Springa upp- orientera ner. PT:S önskan var backe eller terräng och gärna orientering, snacka om träning serverad på silverfat)
ONS Spinning (FM) och sprintstafett (tejträning)
TORS maxpulstest (FM)  + banintervaller + löpskolning (Sällskap sökes)
FRE vila??
LÖR Medeltävling
SÖN Långdistanstävling

Många små krokar och en genomklappning

Kategori: Träning

OK. Vi börjar med det positiva. Benen är hyfsat pigga. Det känns bra i skogen. Jag har ganska bra tryck och jag är lugn i orienteringen. Jag reder upp mina krokar på ett bra sätt.

Men, och nu kommer det. Det går inget bra i spikfrekvenstävlingen. Idag har jag 3 bommar på ca 30 sekunder inne i ringen. 2 kontroller där jag fegade i onödan. Detta var fram till varvningen, fram till cirka 50-55 minuters löpning. Det var väl OK och fram hit höll jag hysad fart. De sista 7 kontrollerna blev- i kronologisk ordning. 1 minut bom pga stillastående tröttbom, tveksamt långsamt- tveksamt långsamt, både ute i sanddynerna- 3 minuter bom där jag drog snett med kompassen. 2 minuters bom där jag drog ännu mer snett meninte bommade kontrollen. 1:30 minuters bom pga av trötthetspassitivitet och osäkerhet. Nu är de uppskattade tider då resultaten inte kommit än men ni förstår mönstret.

Bara att inse att jag inte orkade hela vägen hem. Men om man tänker på det är det längesen jag sprang över en timma. (typ en månad) så det kommer kanske, Det ska bli kul att se sträcktiderna och min placering vid varvningen.

Nu får jag skaka av mig besvikelsen med vetskapen om att morgondagens bana går imål vid varvning......

PS. I spikfrekvenstävlingen känns det som jag får storstryk i första omgången. Men än finns hopp. Två tävlingar kvar att jobba upp procenten på.DS

Långsamt

Kategori: Träning

Det kändes långsamt igår. Jag var fortfarande tung i huvudet och kroppen, men tiderna var OK. Och för första gången lyckades jag med en negativ split. 5 st 200-metersntervaller och den sista snabbast på 1 sekund över pers. Bra! Löpskolningen flyter på, det känns som jag har ganska bra tryck i övningarna nu.

Idag väntar vila inför tävlingspremiären. Det ska bli så roligt. Det ska gå så bra. SSSS!

maxpulstest?

Kategori: Träning

Jaghar precis varit iväg på Mölndals sjukhus för att göra ett maxpulstest. Trodde jag i alla fall men jag är lite skeptiskt. (Jag är med som testperson i en students examensarbete.) Det skall göras två tester. Ett på cykel och ett löpandes. Idag cyklade jag. Man började med 5 minuter extremt lätt, sen 5 minuter lätt och sen höjdes belastningen varje minut. Kadensen skulle vara över 55. Klarade man 2 minuter var man normal. Jag minns inte riktigt vad jag klarade men några minuter mer var det i alla fall. Problemet var bara att höjningarna var ganska tuffa och jag drog på mig sjukt mycket mjölksyra  sista minuten och pulsen ville inte riktigt komma upp. När jag inte klarade hålla farten längre hade jag 157 i maxpuls. Enligt min egna skattade maxpuls (165) är detta 95 % av maxpuls. Jag tror nog att med mindre sura muskler skall pulsen kunna komma upp lite till. Det syndes också tydligt på kurvorna att musklerna blev rejält sura.

Jag hoppas att löptestet är lite "bättre" och att det inte blir för tokbrant så man inte drar på sig för mycket syra. Men kanske är min maxpuls inte ens 165??

Hur enkelt är det att komma upp i maxpuls egentligen. I vinter tror jag att min toppnotering är just 157. Hur mycket högre än det är då min maxpuls? Någon som har åsikter? Det vore onekligen intressant att få veta sin maxpuls. Ska också bli kul att få ta del av kurvorna!

Nästa torsdag ska jag ladda för löptestet. Idag ska jag ladda för sprintintervaller!

BLÄÄÄÄÄÄ

Kategori: Träning

Vi drar ett streck över gårdagen. Veckans viktigaste träning blev ett totalt misslyckande. Och det var delvis mitt eget fel.

Redan på uppvärmningen kände jag att huvudet bultade. Jag har mycket huvudvärk och oftast blir det bättre när man kommer ut men igår kände jag igen den där dåliga huvudvärken som ibland leder till migrän. Jag föträngde, startade men insåg direkt att det var en dålig dag. Om det är den dåliga huvudvärken brukar kroppen bråka. Så istället för ett bra kvitto på form och en bra träning blev det lunka hem och sen en dålig natts sömn där jag vaknade två gånger av huvudvärk. Men jag slapp ritig migrän och idag känns det bättre.

Tyvär tror jag att det var mitt eget fel. Som vanligt glömde jag att dricka rejält efter spinningen. Det brukar ge huvudvärk.
Men, trots lite dåliga vibbar sista tiden är jag inte så orolig. (Fast lite...) Det här är bara en period då det känns tungt och sådana kommer alltid. Det är nu jag får plocka fram vinterns alla bra pass.De senaste veckorna har varit struliga men om man ser till hela vintern har träningen gått otroligt bra! Och trots några veckors strul har jag fått med mig några grymma pass sista tiden.

 Idag kom dessutom startlistan till på lördag och jag fick en bra startid. Han där hemma och jag startar samtidigt! Och lagom sent. 11:40 är en vinnartid. 11:40 kommer en tokladdad, fokuserad, Stark, Snabb och Säker Sofia bege sig av på vårens första tävling. Det ska bli så roligt och jag ska njuta. Av varenda sekund!

SSSS! SSSS! SSSS! SSSS! SSSS!

Att tjuvlyssna

Kategori: Träning

Jag var måttligt road att leda spinnning idag. Jag ville vila och vara fräsch tills ikväll men fick ingen vikarie. Kom dit, var halvtaggad och fick två deltagare som aldrig varit på spinning. Det var det som behövdes för att få mig att tagga till. Det är ganska roligt att leda pass ändå....

Efteråt åt jag frukost på gymmet och hamnade bakom några deltagare som diskuterade passet. Intressant. Jag kan i alla fall konstatera att de gillade hårda pass och att de har förstått skillnaden mellan mina olika pass.

Ikväll väntar 10-milaträning. Heja, heja mig!

Det här är också intressant

Kategori: Träning

Det blir alltid var man gör det till

Kategori: Träning

Igår körde jag coreboll. Jag var lite nervös för ryggen och kände efter hela tiden. Vilket innebar att jag blev loj. Jag genomförde passet, jag var där i 60 minuter men det var inte mycket till träning....

Träning handlar väldigt lite om tid i träningsdagboken utan om kvalitativ tid i träningsdagboken. Jag tränar absolut inte mer timmar nu än tidigare men det är otroligt mycket mer kvalitativ träningstid. Den träning jag genomför har ett syfte och är intensiv. Det är få "samlatimmarpass".

Antal timmar säger så lite. Corebollpasset t.ex pågår ju i 60 minuter men om man skall vara ärlig mot sig själv är det kanske 40-45 minuters träning. Inte 60. Det gör skillnad i total träningsmängd när man börjar summera.

Nu skall jag och han där hemma snart träffas för en lyxfrukost. Vardagslyx. Det är inte ofta det blir av, men det är kvalitativ tid.

Jag gillar smärtan!

Kategori: Träning

Det är jag, en löparbana och en kommande smärta i hela kroppen. Det är banintervaller på schemat. Jag vet att det kommer att göra ont, jag vet att det kommer ta emot. Det som jag tidigare hatade har kommit att bli mina favoritpass.

Vinterträningen finns kvar i kroppen. Det blev två prydliga personliga rekord. På de två sträckor jag sprang. Det blev 3,7*400 meter. (ja, jag vet, jag vek ner mig på sista och det var klent, men det gick bara inte.) och 4*200 meter. Nu börjar tiderna bli presentabla. Nu börjar det kännas att det går fort.

Idag pressade jag upp pulsen i 95% av maxpuls. Det var sekunderna efter det som jag bröt sista 400-ingen. Jag var för nöjd med personligt rekord och det gjorde för ont i kroppen. Tanken bara kom att det går att stanna och innan jag visste vad jag gjorde hade jag stannat. En plump i protokollet men ärligt talat hade jag ingen koll på vad jag gjorde.

Det finns dock en sak att jobba med.... Hushållning av krafter. Jag springer fortfarande aldeles för fort första 200 meterna. Sneglade på klockan på sista intervallen när jag passerade 200 och hade jag orkat hela vägen in hade jag persat med ytterligare 3 sekunder. Kanske kan jag springa ytterligare lite fortare om jag lyckas fördela orken.

Nu är veckans träning över och den har gått långt över förväntan  och blivit den upptrappning jag hoppades på! Jag har kunnat träna nästan precis som jag ville och från och med idag tar PT över rodret igen. Det gäller bara att vara försiktigt med löpning och ting benstyrka får kanske vänta lite till.

Nu ska jag stretcha, äta och kolla på sport. En söndag helt enkelt.

Äntligen

Kategori: Träning

Det känns i höften och rumpan på vaje pass men det känns mindre och mindre och igår hade jag ÄNTLIGEN en riktigt bra träningsdag. Det är 3 veckor sedan sist. (Fast OK, Vasaloppet var kanske en bra träninsdag...) Igår körde jag helt enligt plan. Jag behövde inte korta av löppasset och på kvällens cykelintervaller behövde jag inte ta det lugnt utan körde i princip det jag hade och toppade med 92% av maxpuls. Underbart.

Idag skall förnuftet få råda och det blir en lugn dag. Imorgon väntar en medeldistans (kanske cykling) och troligtvis kan jag vara tillbaka på riktigt på söndag med löpskolning och banintervaller.

På måndag får PT bestämma igen. Det känns som jag kan träna ganska normalt nu. Kanske att jag får hålla nere längden på löppassen något ett tag framöver.

8 dagar till tävlingspremiär. Jag längtar!

Både bra och dåligt

Kategori: Träning

Morgonträning - Ol-teknik.  Jag inledde med en timma på jobbet innan det var dags för OL-teknik i Kungälv. Kom dit i god tid och fick en fin uppvärmningsrunda med Lina. Bra att jag kom iväg på uppvärmning så jag kunde känna efter hur det kändes innan start. Och det kändes OK.

Började med enkla kontroller. Jag försökte springa fort men kroppen ville inte riktigt dra på så det blev sådär. Lyckades göra 5-15 selunder på några av kontrollerna. Inte bra. Jag måste vara mer alert sista biten in. Exakt var sitter skärmen. Inte bara ungefär där sitter skärmen. Sen kom några kluriga kontroller. Första var jag rätt från början men fick inte skärmen och gjorden en lite krok. Sen fick jag inte riktigt ihop kartan men läste in mig bra och tvekade inte när jag väl tog skärmen. Nästa kontroll bra men långsamt och så blev det lättare igen och nu tänkte jag rätt med hög blick och bra fart in i skärmen. Noggrant men inte tveksamt. Det gick kanske inte så fort då de valt att gallra hela skogen men glömt att städa upp efter sig.

Totalt sett är jag halvnöjd. Det var 3 svåra kontroller. De gick inte bra. Jag var tveksam och fick inte skärmarna bra men jag hade i alla fall en bra plan men jag genomförde den lite dåligt. Det såg inte riktigt ut som jag trodde. Slutet av banan var bra tänkt.

Fysiskt är jag stark men på något konstigt sätt får jag inte ur mig fysiken. Det känns inte så jobbigt, pulsen är inte så hög men jag kan liksom inte öka. Ovana i skog? Ovana att springa fort i skog? Jag tror det. Jag har inte gjort många maxpass i skogen.

Ikväll väntar cykelintervaller. Höften/rumpan känns men är under kontroll. Jag får hålla nere längden på löppassen ett tag till.

Den fullständiga versionen

Kategori: Träning

Jag var nervös. Inte för löpningen utan för höften. Jag värmde upp  och det kändes bara lite så jag bestämde mig för att prova intervallerna- en i taget.
Första gick fint som snus. Jag var lätt i steget. Löpningen var kontrollerad och jag persade med 45 sekunder. Jag minns i och för sig löpningen i december, då var det stumma, trötta ben. Nu var det pigga, glada ben. Det kändes OK i höften så en till fick det bli. Fortfarande kontrollerat och lätt men 10 sekunder långsammare. Blev lite irriterad på att det alltid blir sådär. Jag ska ju öppna kontrollerat. Nu kändes det lite grann men fortfarande OK så det fick bli en tredje. Jag bet i, jagade ikapp H16-grabbarna som startat 10 sekunder före och hade allt under kontroll, då märkte jag  att rumpmusklen drog lite, jag funderade snabbt, ville ju visa att jag kunde hålla tempo, men den smarta Sofia vann och jag bröt typ 300 meter innan mål. Men jag sneglade och kollade klockan när H16-grabbarna passerade mållinjen och konstaterade att jag var tillbaka på tiderna från den första intervallen igen. Bra!

Det jag är mest nöjd med är känslan under löpningen. Det var ingen maxinsats. Det var avslappnat och lugnt. Det var kontroll. Från första till sista steg.

Morgonen spenderades på spinningcykel. Ok pass, jag hade svårt att jobba upp pulsen.

Status just nu är en trött, stel höft men ingen smärta. Efter kiropraktorbesöket igår har jag dock bestämt mig för en revidering. Och jag känner att den är vettig. Ikväll blir det endast core/rehabträning och kanske lite cykel för stretchens skull. Benstyrka och löpskolning får vänta några dagar till. Om jag tränar benen kommer höften bli trött och då kanj ag springa mindre. Jag prioriterar löpningen nu. Men oj vad jag längtar efter benstyrka och snabhetspass. Jag hoppas benet vill var med mig i samma fina tempo så jag kan nöta banintervaller på söndag.

Och Sara- Jag har jobbat.

Om det här är en fingervisning...........

Kategori: Träning

............kommer alla gamla rekord att ryka all världens väg! Nu kanske vi inte skall dra för stora växlar då jag bara sprungit slingan två gånger, men 45 sekunder bättre på 1,5 km sen i december, det är inte lite det. Jag återkommer med utförligare rapport, Nu skall jag sova inför morgonspinningen,

(Och ja, höften ville vara med i nästan 3 intervaller. Sista bröt jag på slutet då det kändes lite konstigt, men nu känns den OK. )

Resesällskap sökes till sommaren

Kategori: Träning



Någon som ska med. Jag är sjukt sugen. Uppladdningen börjar ikväll med 1500 metersintervaller!

Planering?

Kategori: Träning

När ryggen är som den är får jag planera själv. Jag måste känna efter men grundplanen får ändå bli såhär om den positiva utvecklingen håller i sig.

MÅNDAG 25 min coreträning, känna in ryggen. Avklarat. Ryggen kändes OK
TISDAG Löpning från klubstugan. Ev. någon intervall i kontrollerat tempo. Ev. intervaller på motionscykeln beroende på hur löpningen går. Borde klara 40-45 minuters löpning i alla fall.
ONSDAG FM Spinning ( Hårt eller lugnt beroende på hur löpningen gick)
ONSDAG EM Ev. lite löpskolning + benstyrka utan vikter med syfte att underhålla benstyrkan under tiden som tunga vikter får vänta. Lite coreträning/Rehab för rygg
TORSDAG FM OL-teknik (medeldistans)
TORSDAG EM Cykelintervaller
FREDAG Vila (ev. återhämtningspass för att kunna sträcka ut muskler i benen)
LÖRDAG FM OL-teknik Bertillsons
((LÖRDAG EM - Mycket osäker cykeltur om fint väder, om bra ben och om pigg kropp) )
SÖNDAG förhoppningsvis löpskolning och några banintervaller men då får det kännas bra i benet!

Försiktig optimism

Kategori: Träning

Det blev faktiskt bättre än förväntat. På lördagens förmiddag joggade jag 2*10 minuter och det kändes men gjorde inte ont. I övrigt gick jag omkring i skogen i 2 h (delat på två pass) och försökte förstå, försköte tänka, försökte hitta tekniken. Jag tyckte jag lyckades väldigt bra på morgonpasset. Tyvär stressade jag lite när jag sedan skulle springa och det blev inte klockrent men jag lärde mig vad jag gjorde fel och omgång 2 av löpningen gick bra.

Eftermiddagens karta hade mycket övrigt att önska! Detta blev väldigt uppenbart när man bara gick. Kartan var otroligt dålig. Så tillslut försvann väl motivationen lite med 70 minuter i skog med karta är ändå ett bra pass.

På söndagen gick jag till ettan. Jag repeterade vad jag lärt mig, jag fick tips av  vännen som var med mig och vid tvåan tog jag en stund för att samla mig. Jag fokuserade. Laddade, glömde ryggen och sprang. Jag sprang rätt, fort och tekniskt enlligt plan. Jag planerade mina sträckor, lyfte blicken och hade hela tiden framförhållning. Det är så lätt då. 18 minuter sprang jag i hög fart och utan några misstag, Sen promenerade jag en bit och konstaterade att det kändes bra. Sen gjorde jag omstart utan att ladda om och något ivrig efter min tidigare framgång. Det blev helt OK löpning i 15 minuter men jag fick påminna mig själv om att planera, att inte lockas med av andra....Lite hetsigare löpning men det var bra att känna på vilken stor skillnad det är i flyt och känsla bara man hittar rätt mentalt.


Det som gladde mest var nog ändå känslan i benen. Herrejösses vilket krut det finns i dem! Nu är jag i och för sig utvilad men ändå. Känslan är stark och snabb.

Denna vecka kan förhoppningsvis bli en upptrappningsvecka så att jag kan gå tillbaka till normal träning nästa vecka.

Idag är det ner.

Kategori: Träning

Det går upp och ner. Idag är det ner. Mest beroende på att jag ska iväg på 10-milaläger och inte kommer att kunna träna som jag vill. Det blir långa promenander. SUCK.

Benet går väl långsamt åt rätt håll, men jag är otålig. NUNUNUNUNU ska det vara bra. Jag vill springa banintervaller, testlopp, orientera och styrketräna. Inte promenera. Och dessutom känns det som jag förlorar värdefull tid. Det känns som all vinterträning rinner ut ur benen.

Suck. Idag är det bara ner.

Det här ska gå!

Kategori: Träning

Igår på eftermiddagen promenerade jag i 70 minuter varav 45 med karta i skogen. Jag följde en linje. Jag läste, försökte förstå, försökte ha framförhållning. Jag funderade på kompassen, jag höjde blicken, jag försökte förenkla. Jag hade helt enkelt teoriträning med mig själv. Och det kändes OK. Det var nyttigt!

Benet är bättre, mycket bättre! Med lite tur kan jag jogga lite i helgen. Kanske springa några kontroller. Allt är tillåtet så länge det inte smärtar. Det är ju inget som är trasigt i benet det är ju bara den där dumma nerven som spökar! Dessutom upplevde jag att lugn löpning på mjukt underlag inte kändes mer än cykling? Fast det borde det göra? Eller?

Idag velar jag mellan cykelintervaller eller promenad. Ska jag låta benet vila, blir det bättre då? Vem vet? Ingen! Och det är jag som måste bestämma. Nu balanserar jag på den där tunna linjen mellan att vara smart och inte överanstränga men samtidigt inte känna efter FÖR mycket. Just nu tjatar alla på mig att vara lugn och jag börjar tro att den gamla Sofia packat ihop och den nya Sofia kanske känner efter för mycket. Men det är bättre med en extra vilodag än skadad hela våren. Jag får lura en stund till på hur jag skal träna de närmaste dagarna.

Inte tjura, inte tjura, inte tjura

Kategori: Träning

Jag har bestämt mig för att inte tjura på 2 veckor. Jag har bestämt mig för att det här ska bli bra på 2 veckor. Men det är inte lätt när det gjorde ont båda att cykla och att springa vatten. Fast kiropraktorn gav grönt ljus ändå. Det är Ok att det gör lite ont, men det får inte bli värre och jag får avvakta några dagar till innan maxpuls.

Inte tjura, inte tjura, inte tjura.

Hoppfull

Kategori: Träning

Träffade en kiropraktor igår och det borde inte vara så farligt eftersom jag kunde träna en del innan jag fick ont. Det borde gå tillbaka ganska fort och jag borde kunna börja springa igen om 3 veckor, och det borde kunna gå lite fortare.....

Borde är ett farligt ord. Och hur mycket kan jag springa om 2-3 veckor?

Men nu gör vi bästa möjliga av det här. Alternativ träning är bra. Jag ska ägna de kommande två veckorna åt teoretisk orienteringsträning. Jag skall studera kartor, jag ska jobba med tekniken. På träningslägret i helgen får jag 3 långa härliga pass att riktigt nöta in tänkande och kolla på detaljer och studera hur skogen ser ut i lugnt tempo. Det är inte fel. Dessutom har jag en grymt bra vinter att luta mig tillbaka mot. 2-3 veckor är ingen katastrof.

Dags status är lite pirr i benet, värk i ryggen men mycket bättre. Idag ska jag prova vattenlöpning. Hoppas det går bra. Imorgon väntar spinning. Alla reservplatser är bokade. 40 bokningar på 30 platser. Det är rekord.

Det var ju inte såhär det skulle bli

Kategori: Träning

Här sitter jag och kan inte träna. Ryggen värker och jag misstänker diskbråck eller något åt det hållet.Det gör ont i ryggen och strålar ner i vänster ben. Idag blir det att jaga akuttid till kiropraktor. Det är inte alltid bra med pannben. Jag borde förstått att det var något fel under Vasaloppet. Det är OK att det gör ont, men någonstans går gränsen för vad som är normalt.

Nu håller vi alla tummar vi kan. Det här löser sig. Det här går över. Fort.

Jag har utmanat han där hemma

Kategori: Träning

Och han har tackat ja....

Regler:
Varje rond innehåller 10 gemensamma träning/tävlingstillfällen.
Efter varje tillfälle skall spikfrekvens räknas ut.
Den som har högst sprikfrekvens efter 10 tilfällen vinner en rond.


Först till 5 ronder FÅR EN HELKVÄLL SERVERAD HEMMA! Minst 3 rätter, minst 3 olika viner/öl/chanpange. Vinnaren gör ingenting på hela kvällen.

Vem håller ni på?
Vem är favorit?

Flytet, var är du?

Kategori: Träning

Ibland går det bra, oftast går det OK men varje pass så kommer de där nedriga misstagen som man helst inte vill ha. De ganska stora, de där jag helt tappar fokus.  Problemet är fortfarande att jag inte litar på kompassen. Det börjar gå bättre men jag springer lite snett och lyckas inte få förtronede. Just när jag känner att jo, nu funkar det så sviker den mig, eller mer troligt så sviker jag min plan....

Ibland längtar jag efter plankan men jag har bestämt att tumkompassen skall få följa med en bit in på vårsäsongen i alla fall. Just nu känns det som att det är självfötroendet som sviktar. Ett dåligt självförtroende ger ingen distinkt orientering. Men ännu är det många pass kvar innan säsongen drar igång och en väldans massa orientering innan höstens SM.

Benen- tja. Pigga på platten och helt borta i backarna.

Idag joggar jag hem från jobbet och sedan kör jag coreboll med klubben.

Imorgon startar utmaningen - orientera bättre. Vinn fint pris. Det kräver ett helt eget inlägg. Det kommer- så snart jag hinner.

Omstart

Kategori: Träning

Idag lämnar jag skidsäsongen bakom mig och flyttar fokus mot orienteringssäsongen. Och jag är SÅ laddad. Kanske för laddad. Men det ska bli roligt, ovanligt roligt.

Igår joggade jag hem från jobbet för att känna på löpformen och det var positiva besked. Det var lite stelt men jag kände mig ändå återhämtad. Rumpan bråkade lite men det känns inte som en skada utan mer som en trött muskel men jag måste ändå vara försiktig så det inte blir något av det. Jag har lovat mig själv en avstämning efter varje pass för att kolla status. Och hoppa över löppass vid minsta tendens till smärta!!!! Det kändes lite mer på asfalt än stig så det känns bra att all veckans löpning är i skog.

Nu blir det rörigt,  men ikväll väntar morgonpass. Torsdagsmorgonens Ol-teknik skall springas i eftermiddag eftersom det är ljust ute till 17:30. Det passade bättre med jobbet och då jag "bara" ska träna ett pass idag fanns det ingen anledning att stressa på morgonen. Han där hemma är ute och springer nu och skall gömma en karta till mig på samlingsplatsen. Hoppas jag hittar den.

Eftersom det kändes stabilt igår så kommer nog planen att kunna hållas. Det blir mycket orientering!
Torsdag - Ol-teknik, ca 1 h, 5 intervaller. (Fokus på teknik, känna in fysiken)
Fredag - Coreboll (intensitet styrs av ryggen) + 20 minuter jogg och stretch!
Lördag - Ol-teknik momentbana, totalt ca 1,30 (Delvis högt tempo, men fokus på OL)
Söndag- Ol-teknik, medelbana Utby.

Jag har också hittat på en utmaning till mig själv gällande min Ol-teknik för att motivera mig att alltid orientera bra! Återkommer om det......Måste hitta på ett belöningssystem också.


Nu har jag hittat hem!

Kategori: Träning

Igår var en oväntat produktiv kväll. Inte på träningsfronten men igår var jag mixmeister (ja, programmet heter så!) och mixade spinningmusik i 5 timmar. Producerade ett helt nytt pass som jag är grymt nöjd med. Körde det imorse och nu känns det som jag hittat hem igen. Det är rått, det är enkelt, det är träningseffekt.

3-2-2-1-1-1-2-2-3 minuters intervaller och så en final med 45-45-30-30-30 sekunder. 14 intervaller. Det är rå cykling. Sitt och trampa. Var lite orolig för att det kanske skulle bli tråkigt men jag tror inte de upplevde det så. Det händer inte så mycket men partierna är korta och fokus är jobba, jobba , jobba. Precis som jag vill ha det!

Och deltagarna slet. Och log. Jag tog det lugnt. Hade dessutom packat racerskorna och det ar svårt att ta i när man inte sitter fast med fötterna. Dessutom är de ganska svåra att gå i. Jag var nära några fina vurpor.

Fullsatt, en taggad Sofia, duktiga deltagare och en kropp som vill träna igen. Vilken start på en onsdag.

Jaha, då är det över då

Kategori: Träning

Då har man gjort det och redan idag börjar man glömma hur ont det gjorde. Visst finns det spår av tröttheten kvar i kroppen men smärtan är borta. Jag är grymt nöjd med prestationen att åka 9 mil. Men jag är lite bitter över tiden. Jag trodde verkligen att strax över 7 h var möjligt. Det var inte möjligt i söndags. Jag hade för ont i ryggen och för lite go. En medelpus på 65% av maxpuls visar just det som jag upplevde. Det var tokigt jobbigt, men det var fel sak som begränsade mig. Ryggen sa ifrån innan kroppen blev trött och jag hade inte tillräckligt med motivation för att kämpa när det började göra ont. Dessutom hade jag aldeles för få mil i kroppen. Jag gissar att det var cirka 25 mil och iår har jag inte åkt tillräckligt med skidor för att få in bra teknik. Det hade krävts några mil till.

Det som känns skönt är att Vasaloppet inte var något huvudmål utan ett genomförandemål. Det har jag gjort nu. Nu skall kroppen få läka och sen har jag 3,5 vecka på mig till vårens första check. Spring Cup. Men redan nästa tisdag är det dags för grus6:an med klubben. Jag hoppas stå på startlinjen, jag hoppas kroppen har återhämtat sig och jag kommer garanterat att slita för ett nytt personligt rekord. Det kanske uteblir men jag skulle gärna vilja få med mig ett positivt besked in i vårsäsongen. Det hade varit bra för självförtroendet. Jag är snabbare på korta distanser, det vet jag. Dte har jag mängder av bevis på men har det gett resultat även på 6 km grusväg? Den som läser får veta.

Vasaloppet- den osminkade sanningen

Kategori: Träning

Vasaloppet är roligt. I cirka 5 km. Det är mäktigt i 1 km. Det är frusterande i 2 km. För övrigt är det ett enda långt lidande.

Men vi tar det väl från början. Uppladdningen var strålande. Jag åt, sov, vilade och åt lite till. Kroppen var väldigt trött inledningsvis men det gick åt rätt håll. Ända missen i uppladdningen var att jag hade tänkt åka en lugn sväng på lördagen. Vad jag inte hade med i planeringen var att mina skidors SPA-behandling skulle ta ett dygn att genomföra. Jag lämnade in dem på hemmaSPA på fredagkväll och packade ner dem igen i mörkret stax innan läggdags på lördag. Jag hade inte tänkt på att ta med några andra skidor så det blev soffan en hel dag till. Det gjorde ingenting.

Vasaloppsdagen började med köande. 45 minuters kö in i fållan för att lägga ut skidorna. 15 minuters kö för att gå på toa. Sen sprang jag i blindo och letade efter han där hemma. Avslutade med 30 minuter framför en stor brasa.

Så gick starten. Mejstetiskt slingrade sig ormen fram. Det var skidåkare överallt. Det var mäktigt. Sen var det frustration. Bara att hålla sig lugn och trampa på. 3 km på typ 30-40 minuter. Över krönet gick det i alla fall att börja åka och jag var vid ganska gott mod fram till 20 km. Då började ryggen göra sig påmind.

I nässjö för två veckor sedan överanstrände jag ryggen. Jag hade ont i 4-5 dagar efter och mistänkte att jag kanske skulle få problem igen. Vid 30 km var jag helt övertygad om att jag skulle bryta. Jag kunde omöjligen åka 70 km med sån ryggvärk. Smart som jag är hade jag packat en värktablett. Jag pillade i mig den och i Evertsberg plockade jag av mig skidorna och bestämde mig för att bryta. Men ryggen hade blivit aningen bättre och jag tänkte att det här vill jag inte göra om. Det är bättre att lida nu och sen är det gjort. Och i backarna ner från Evertsberg släppte det lite mer i ryggen och med i moderat tempo och utan kämparglöd sled jag fram.

När jag passerade sista kontrollen, 10 km innan mål belv jag arg. Arg på mig själv för att jag inte kämpade. Jag plockade fram pannbenet, sket i ryggvärken och började åka. Fort. Sista 10 km låg jag konstant i vänsterspår och matade om folk. Sista 10 km var ganska roliga bitvis.

På en station någonstans mitt i loppet (det är lite dimmigt där....) blev jag uppmärksammad av speakern för min tjejvasa. Som jag åkte för 15 år sen, men nu var jag tillbaka i Vasaloppsspåren. Hallå. Vad är det för preskribtionstid för sånt där. Jag hade faktiskt glömt bort att jag hade åkt tjejvasan.

Idag pillerknarkar jag och undrar när jag ska få tillbaka min rygg. Men annars mår jag ganska bra. Trött men samlad. Fulltankad. Jag hade bra med energi hela vägen.

Ska jag göra det igen? Nja, det finns två tänkbara scenario. Det ena är att jag är bra skidtränad och kan göra en bra tid. Jag tror att jag kan åka på medaljtid. Det hade varit kul, men det kräver en skidsatsning. Det andra är att jag får en utmaning jag inte kan tacka nej till..... Och det är ju upp till er.