Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Märkligt

Kategori: Träning

Jag blir tröttare och tröttare i kroppen men märkligt nog känns det bättre och bättre rent orkesmässigt. Inte så att det går fortare utan mera att kroppen nu börjar svara på ansträngning. Det känns som om det har släppt lite i luftrören också.

Em var planerat till ett lugnt pass med arbetskamrater. En liten extrasväng tänkte jag ta för att sedan åka ifatt dem men extrasvängen blev aningen längre än planerat och jag fick jobba ganska hårt i backen för att komma ifatt. Och ifatt kom jag på sista krönet.

Nu väntar mat och vila innna sista skidpasset imorgon.

Kallt och varmt.

Kategori: Träning

När vi vaknade var det -18 grader så vi bestämde oss för att packa in oss i bilen och köra upp på fjället där det ofta är någon grad varmare. Fullt påpackad steg man ur bilen och konstaterar att det är -3. Hur kan det skilja så mycket på bara en liten backe? Det blev bitvis en väldigt svettig tur i tre lager kläder. Fast å andra sidan en väldigt kall tur hem ner för backen till stugan. Svettig , bara nerför och kallare och kallare. Huva. Skönt att vara inne.

Om kroppen kändes katastrof igår kändes det i alla fall bara mindre bra idag. Jag tror det är luftrören som spökar. I torsdags fick jag stora astmaproblem under löpningen och hade väldigt svårt att få luft på slutet. Sedan dess har jag varit noggrann med medicin och inte anstängt luftrören i onödan. Det får bli så ytterligare några dagar så jag inte drar på mig en sån där långdragen luftrörshistoria igen. Men nästa intensiva pass kommer inte förren på onsdag.

Nu ska jag försöka ladda om batterierna för en eftermiddagstur. Det går nog bra för även om det är jobbigt så är omgivningarna helt fántastiska och inger inspiration. Jag har faktiskt varit bra på att njuta om miljön nu när det är lite jobbigt att åka. Det gäller att hitta det positiva.

Sm-kartorna har jag förövrigt använt ganska flitigt! Bra va!

Trögt

Kategori: Träning

Här är kallt och trögt och backigt. Morgonens pass var trögt. Det var ingen pigg känsla i kroppen. 50 minuters åkning uppför inledde dagen och det var väl i ärlighetens namn en del åkning utanför spåret. Passet blev oväntat långt och det tog mig 45 minuter att hitta hem i stugbyn. Kartan kan knapparst klassas som bra. Aningen schematisk och ungefär 50% av de befintliga spåren var med på kartan. Dessutom var det mörkt när vi anlände igår och jag hade dålig koll på hur det såg ut. Men tillslut, efter att ha blivit lurad av två norrmän, tog jag mig hem och nu försöker jag ladda om till eftermiddagen.

Trots lite problem och en dålig känsla så får man erkänna att det är riktigt, riktigt fint här uppe. Spår i världsklass och inspirerande omgivningar. Snart dags att inspireras igen!

Dags att skörda!

Kategori: Träning

Efter en period med mycket träning och 3 lugna dagar på det borde kroppen var pigg men man kan aldrig veta och med ett spinningpass i benen kan vad som hest hända. Men det kändes bra. Steget var lätt och kroppen fräsch.

Löpskolningen kändes bättre än någonsin. Känns som jag börjar hitta rätt i övningarna nu. Hade varit kul att köra dem tillsammans med någon som kunde titta på mig och se om jag gör rätt.

Så var det dags för intervaller 6*30-6*20 och 6*10. 6 minuters löpning. Kan det vara jobbigt? Sva JA! Under de kommande 18 minutrarna var det blod, svett, tårar och pannben. Jag sprang och tyckte att det gick OK. Tyckte att jag sprang ganska fort. Så kom han där hemma förbi. Ni som känner honom vet att han där hemma är ärlig och berömmer inte om man inte gjort något bra. Igår fick jag höra saker som att jag har bivit snabb. Han undrade var mitt sittande, svängande löpsteg var? Det nämdes bakåtkick som en sprinter, att jag var en ny Duracell. Jag slickade i mig och genomförde passer med beröm godkänt. Kanske blev jag lite ivrig och stumnade lite på de aldra sista intervallerna men det bjuder jag på! Det här passet går in på min peppningslista över pass att minnas när det inte känns lika lätt.

1. Korta intervaller Sävedalen
2. Norska intervaller löpband
3. Stafetträning Skåne

Idag åker jag till snön. Kul! Det blir bara klassisk åkning. Jag valde bort skatingskidorna fast jag var grymt sugen. Lite satsning mot Vasaloppet får det bli.

PS. Hade jag sprungit på bana igår kan jag lova att det hade blivit rekord! DS

Nu är jag miljonär!

Kategori: Träning

Dear Winner,

You are the winner of the UK National Lottery end of year Online Promo Programme that was held on saturday,3rd January 2009 in Leeds.All participants of this online promotion programme were selected randomly from numerous World Wide Web sites through computer draw system and extracted from over 500,000 unions,associations and corporate bodies listed online.

This promotion takes place Quarterly.Your e-mail address attached to ticket number: 56475600545 188 with Serial number 5368/02 drew the lucky

numbers:01 03 06 22 23 39 21[bonus ball] Which subsequently won you one of

the lucky dip prizes.

You have therefore been approved to claim a total sum of Ł629,195.00(SIX HUNDRED AND TWENTY NINE THOUSAND ONE HUNDRED AND NINETY FIVE BRITISH POUNDS).

Alvarligt. Vem går på sånt?

Från 29 till 16 på 12 h.

Kategori: Träning

Igår kväll var det en ledig plats på spinningen. Imorse var det 14.....Fast jag fattar att folk vill sova 06:45.

Idag lånade jag ut min pulsklocka till en deltagare. Det var hennes första pass med pulsklocka. Det var roligt att höra hennes kommentarer eteråt om att hon var tvungen att ta i för att pressa upp pulsen. Hur pulsen sjönk lite för mycket under passagerna om hon inte jobbade aktivt osv. Får nog låna ut den nästa vecka också.

Att inte veta

Kategori: Träning

Jag var sliten i helgen. Inget snack om saken. Det var lite jobbigt att inte veta vad som komma skall. Jag planerar ingenting själv. Skulle vi bara bygga på eller skulle jag få vila?

Jag pendlade mellan en önskan att träna, träna , träna nu när jag har flyt, när jag är inne i det. Och en önskan att landa hårt i soffan. Hade Sofia bestämt hade det bivit mellantinget. Jag är bra på att känna att jag är trött, men inte så bra på att vila. Därför känns det skönt att någon som vet något bestämmer. Jag ska vila. Både idag och på torsdag.

Idag ska jag njuta av vilodagen. Soffläge, en filt och en kopp te. Jag har inte ens ångerst över att missa en tisdagsträning. Jag har gjort mitt. De två senaste veckorna har överträfat förväntningarna. Jag slår inte rekord i antal tränade timmar men jag slår definitivt rekord i antal smart tränade timmar!

Vila idag, två pass onsdag, vila torsdag (resdag) två skidpass fredag och lördag och ett pass söndag. Där har vi träningen denna veckan. Fokus på mängd. Inte fart. Skönt.

Näsan under vattenytan

Kategori: Träning

I lördags hade jag näsan under vattenytan. Jag var trött. Det var massor av snö=spårsnö. Det var kallt. Kroppen var för trött. Pulsen gick inte att få upp. FM var en vägvalsövning som snöade in. Dessutom fick man själv rita in sin bana och då försvinner ju liksom hela grejen. Dessutom fanns det inte mycket till vägval. Däremot bjöds det på underbar terräng! Det är tufft där uppe (så som jag vill ha det) och så inspirerande. Lång-SM kommer bli tokfint.

Eftermiddagen bjöd på en missär. Det hela började bra med orienteringeni blötsnön. Hade bra koll men kroppen var nu ännu tröttare. Stannade til längst upp på banan där jag bestämt mig för att korta av. (Det fanns bara en unisexbana). Passade kartan och sprang iväg. Stämde dåligt? Vad är det där för höjd? Varningsklockor. 150 meter hann jag innan jag insåg att jag var på väg 180 grader fel. Med 50 meter kvar till vägen tog ja mig ut dit och började den långa vägen hem. 3 km grusväg med sliten kropp. Känns som ett straff. När man är trött gör varje steg ont på en grusväg.

Lördagskvällen och söndagen var sedan som healing för kroppen. En lugn, mycket lugn löptur på söndagen med lång stretch och jag känner mig mer eller mindre återställd. Fortfarande lite sliten men idag är vilodag för benen med bara coreboll. 

I efterhand kan jag konstatera att jag var för trött för att få till bra pass i lördags. Kanske hade det gått bättre utan blötsnön som kraftigt sänkte motivationen. Men det spelar mindre roll. Jag är nöjd med veckan som gått. Alla pass har inte varit bra, men jag har genomfört allt och lärt mig ett och annat. (bland annat att inte slarva med mat under tuffa dagar.)

Just nu känns det fysiskt väldigt bra. Jag känner mig stark i kroppen även när jag är sliten! Orienteringsmässigt går det sådär. Jag hoppas att det snart ska lossna med kompasstekniken som fortarande brister. Men jag har i alla fall hittat fel på min kompassteknik som jag har rättat till. Det är inte så att jag kört fast och inte vet vad felet är. Det går bara långsamt att hitta rätt. Men det känns som det går framåt och jag vet att jag brukar ta lång tid på mig att lära mig sådana här saker.


Nu kommer två veckor med lite mer skidåkning och mindre orientering. Jag ska försöka titta på lite kartor och fundera på min teknik. Till Trysil skall jag packa SM-kartorna!

Status

Kategori: Träning

Jag mår finfint. Inte alls så sliten som jag trodde jag skulle vara. Gårdagens pass var kontrollerat och bra genomfört. Inte mer, inte mindre. Idag ska jag leda coreboll för klubben och idag skall jag peta teknik. Inte jobba själv utan se til att alla andra får det jobbigare. Idag ska jag vara PT!!!!!

20 minuters lunk och en lång stretch skall hinnas med. Allt för att vara fit for fight på lördagens två pass.

Jädrans vad bra jag är.

Kategori: Träning

PT hade förvarnat om att jag kanske skulle vara för sliten för att orka pressa upp pulsen över 90%. Efter gårdagens skitpass var jag benägen att hålla med. Eftersom det är halka, regn och blåst ute valde jag löpband. Det var ett smart drag. Det är svårt att smita på löpband. Första intervallen gav mig inga 90%.Slokade med huvudet och undrade om jag verkligen inte skule orka.

MEN då kom det. 3 sjukt bra intervaller. Jag kämpade och jag slet. Första 30 sekunderna var OK sen gjorde det ont. Överallt. Det kändes att jag var över tröskeln. Jag vet att det skulle vara joggvila men det var inte att tänka på första 30 sekundrarna. Då stapplade jag fram i typ 4 km/h. Sen joggade jag, eller nåt, i typ 8-9 km/h.

Eter sista intervallen fick jag jogga fram till papperskorgen en sväng. Det gick bra men illamåendet gjorde att jag inte fixade löpbandet mer. Jag vek ner mig och tog cykeln. Lätt illamående. Som det ska vara efter ett hårt pass.

Nu ska jag jobba en sväng innan jag avslutar del 1 av hellweek med ett benpass.Det har varit mycket på jobbet denna veckan. Det skulle vara en lugn vecka så jag kunde sköta träning på lunchen. Istället blev det en vecka med mycket fältjobb och jag har fått pussla för att hinna med alla pass. MEN

Jag klarade det faktiskt! 10 löppass på 8 dagar. 3 intervallpass 3 dagar i rad. Och snart 13 pass på 8 dagar. Give me more! Ge mig en ny utmaning!

Nära gränsen

Kategori: Träning

Jag är nära gränsen nu. Gränsen för vad kroppen tycker är schysst. Sista veckan har sett ut såhär:

Torsdag Pass 1 - Löpskoning och banintervaller

Fredag Pass 1 - Distansorientering  75 minuter, Pass 2- medeldistans 55 minuter
Lördag pass 1- Lite snabbare distans OL 85 minuter, Pass 2- Kartpromenad 40 minuter- högt tempo 20 minuter.
Söndag Pass 1 - Staettträning, högt tempo 60 minuter
Måndag Pass 1- Jogg 20 minuter, stryrka 50 minuter
Tisdag Pass 1 - Backintervaller, tot 65 minuter
Onsdag pass 1 - Spinning , pass 2- banintervaller och löpskolning.

9 löppass, 11 pass totalt. Idag väntar strax intervaller (!) och ikväll benstyrka. Sen ska jag vila!

Ända till gårdagens banintervaller har jag känt mig stark och fräsch i kroppen. Igår åt jag dåligt och var trött på intervallerna. 10 sekunder(!) över pers på 400 meter. Ben som inte ville röra sig framåt. Jag var nära att ge upp då.

Idag blir det intressant att se om kroppen återhämtat sig på ett dygns vila och bra mat. 4*4 minuter med 3 minuter joggvila. 90-95% av maxpuls. Några timmars vila innan vi avslutar med ett benpass. Sondmatning ikväll?

Fullt drag

Kategori: Träning

Nästan full klass men trasig stereo. Inte roligt alls. Skivan hackade och headsetet sprakade. Det blev improvisation på hög nivå. Tur att man har varit med ett tag så man klarar av stressen.

Idag står min dator i hallen. Tur att jag skall vara ute nästan hela dagen. IQ Fiskmås.

Ikväll banintervaller. Mumma.

Spinningfeber?

Kategori: Träning

Herrejösses vad folk verkar vilja spinna. Fullsatt med 6 personer på kö till spining klockan 06:45 imorgon. Finns det så många galna människor? 

Roliga veckan

Kategori: Träning

Förra veckan var grym med träningsläger i Oskarshamn. Massor av kvalitativ träning i SM-relevant terräng. Kan det bli bättre? Frågan är vad jag säger på torsdag kväll. Idag inleds operation Intervall. Ikväll väntar backintervaller, imorgon bitti spinning, imorgon kväll banintervaller och löpskolning, torsdag morgon Norska 4- minutare och som avslutning på denna lilla session ett benpass. Sen är det förmodligen sondmatning och framstupat sidoläge innan helgens träningsdag i Tanum. Detta kommer bli roliga veckan. Jag ska bara försöka hushålla lite med krafterna. Idag ska varje intervall gå fortare och fortare. Det känns svårt!

Största orosmomentet är att han där hemma blivit lite hängig igen efter helgen. Sova bra, äta bra så ska det nog lösa sig!

Fulltränad kommer jag bli

Kategori: Träning

Jag åkte inte från Oskarshamn med fullt självförtroende men med känslan av att det här kan jag lära mig. Kanske ställde jag lite för höga krav på mig själv för inledningen var oroväckande skakig, men allt eftersom passen gick hittade jag mer och mer flyt och avslutningen blev riktigt bra. Jag orienterade bra och löpformen var ovanligt god. Konstigt nog blev jag piggare och piggare för varje pass som gick och idag känner jag mig fräsch i kroppen. Märkligt! Det kändes i alla fall skönt att få avsluta bra på stafetträningen. Jag gick gå ut i klunga med 3 andra cirka 1 minut bakom täten. En klockren inedning gjorde att jag halvvägs var uppe i ledning. LIte passivitet och en lång gaffel på slutet gore att två smet förbi och jag var3:a i mål. Godkänt med beröm.

Idag börjar Hellweek. Det ska bli underbart. Det här blir den värsta veckan jag någonsin tränat. Om jag orkar genomföra den. Tur att jag är så bra på att hushålla med krafterna.



Inga rekord

Kategori: Träning

Idag gjorde jag inte som PT sa. PT sa 6*30 sekunder och 6*10 sekunder. Jag gjorde 4*200 meter och 5*80 meter eftersom jag var sugen på banintervaller. Idag var jag dock trött och omotiverad fast ändå sugen på att genomföra passet. Det blev väl sådär. Hade tänkt mig 5+5 intervaller men redan på 3:e intervallen fick jag slita sista biten in och på den fjärde tappade jag löpteknik och var seg. (Dock samma tid!!) Då bestämde jag mig för att det räckte  med 4 st 200-ingar och att jag skulle spara krut till kommande 5 löppass på 3 dagar. Hamnade 1-2 sekunder över personbästa på 200 meter. OK med tanke på underlag (lite småhalt) och känsla i kroppen.

Idag åker jag till Oskarshamn på Orienteringsläger inför SM. Detta är ett väldigt viktigt läger för min del. Jag ska verkligen fokusera på teknik. Ni som är med mig där måste påminna mig om att vara seriös med detta. Att ha en plan och genomföra den. Jag ska inte falla tillbaka i gamla mönster. Varje kontroll är viktig denna helgen. Jag vill få med mig positiva bilder och bra teknik. Dessutom skall alla vägval redovisas för PT. Läge för skärpning mao.

Bättre

Kategori: Träning

Kändes inte så himla snabbt men avslappnat.  Och vet i katten om jag inte var lite längre up i klungan än vanligt. De som jag brukar harva med var inte där igår men jag tyckte att jag tappade lite mindre än vad jag brukar? Önsketänkande? Jag sneglade på pulsklockan då och då och jag kanske hade lite för hög puls mot vad jag tänkt men det kändes lätt, ingen mjölksyra, ingen fight utan jag gled igenom dem kontrollerat. Avslutad med 6 backryck. Jag är väldigt nöjd med det passet. Det gav positiva vibbar. Hade varit kul att springa med Garmin och kolla vilken fart jag hade.  

Morgonens premiärspinningkass inledds miserabelt men avslutades på topp. Efter inledande skivstrul flöt allt på bara bra och det bev en riktigt bra klass. Ska bara byta första låten

Ikväll bara vila.

Äntligen

Kategori: Träning

Det är evighetersen jag sprang intervaller. Ikväll är det dags!  Äntligen.

Smarta, smarta Sofia

Kategori: Träning

För första gången efter en förkylning har jag tagit det lungt. Jag har väntat ut kroppen och för första gången har jag inte hostat mig igenom första träningsveckan.

Igår blev inte heller den mördardag jag befarat. Eftersomjag är mitt inne i "nyttspinningpassångest" valde jag bort första styrkepasset för att få inspiration. Gick på ett spinningpass istället. Passet var en fartlek precis som jag tänkt lägga upp mitt nya pass. Vi skulle cykla på tre olika nivåer. Helt Ok pass men som vanligt saknade jag lite tidsangivelser. Hur många, hur långa på högsta nivån? Hur är passet byggt, hur hårt kan jag köra? När jag går på Proffsspinningledarpass brukar det alltid vara bra musik, den brukar vara bra mixad, men den brukar sakna personlig touch. Oftast är det någon eurodisco utan sång. Bra spinningmusik men lite långtråkig i längen och lite opersonlig.

Andra passet var kettlebells. Intressant är min slutsats. Intressant men inte min grej. Helt klart bra träning men ingen kärlek vi första ögonkastet. Inte så jobigt heller eftersom jag inte vågade ta den tunga vikten då min teknik nog kan ha ite brister. Det jag inte gillade var att jag är stark i ben och bål men sjukt svag i överkropp. Nästan alla röresler går från typ benböj upp till typ axelpress. Då bör man vara symmetrisk i kroppen. Det är inte jag.

Tredje passet var en ny gruppträningsklass som heter functional moves. Bra övningar (lite mycket benböj kanske) men som alltid när det ska bli en gruppträningsklass blev det lite för mycket kompromissande. Men bra klass för den stora massan. Den kommer nog slå på gymmen. Jag föredrar nog att göra övningarna själv. lagom många, lagom tunga vikter.

Fjäre klassen visade sig vara en workshop om den svaga länken. Otroligt intressant och jag kastade mig fram för att Glen Bilby (Har jobbat med australiens OS-trupp, har varit fystränare för Liverpool, hjälper Lisa Blommé och jobbar på Bosön med elitidrottare bl.a) skulle hitta min svaga länk. Inte helt oväntat tog det ungefär 1 sekund för han att blotta min svaga rumpa/höft. (vänster sida) Ni vet den jag alltid gnäller på. Jag får inte med mig höften upp i löpning och skidåkning. Detta syntes extremt tydligt. Så nu gäller massor av instabilitetsövningar med extra fokus på att hitta rumpa och höft. Jag kopplar ur rumpan och arbetar med hamstring och rygg istället , därav min höftskada (som nu är bra...) Jag fick lite tips men egentligen borde jag nog få hjälp av någon men nu vet jag i alla fall vad jag ska titta på.

Sen åkte vi hem. Sista klassen hoppades över. De andra i bilen ville åka hem och jag var ganska trött.

Det var en bra dag med lagom mycket träning. Ikväll ska jag leda coreboll och köra en kort återhämtningsträning. Imorgon tränar jag på riktigt igen efter sjukdomen! (för övrigt var Glen stor fan av coreboll, bästa styrketräningen)

Tillbaka i skogen

Kategori: Träning

Idag var det dags att prova löpningsbenen igen. Trots träningsvärk kändes det bra. Ingen pigg kropp men jag lullade på och tog mig runt utan några stora misstag. Bra. Lite ovant att springa. Konstigt att det kan kännas så efter bara en veckas vila.

Kände av gårdagen dubbla corebollpass. Magen är lite sargad. Men det är förmodligen ingenting mot vad morgondagens 5 timmar styrketräning kommer att göra för musklerna. Inledningen på veckan kan bli jobbig.

Aj,aj,aj

Kategori: Träning

Jag trodde det var över nu. Jag trodde benen hade vant sig. Jag trodde inte jag skulle kunna trassla sönder benmusklerna igen? Oj vad fel jag hade! Efter några benpas där jag varit relativt skonad från träningsvärk vet jag inte vad som hände igår. Jag lassade förvisso på lite mera vikter i benböj med hopp(nu är jag nog uppe i maximalt vad jag klarar av) men att det skulle kännas såhär. Ni vet den där känslan när lårmusklerna hest bara vill vara avslappnade. Och när de är det känns de nästan lite febriga.

Beror det på en vecka helt utan träning? Jag hoppas det.

Ikväll väntar 2 corebollpass. Jag ska leda båda. Först ska jag vicka på ett ordinarie pass och direkt efter skall jag hålla ett för klubben. Tillsammans hoppas jag få ihop ett helt eget pass. Ska försöka hinna träna bra själv idag också.

Inom en vecka måste jag lösa mitt i-landsproblem. Jag har haft gymkort på friskis som jag nästan adrig använder eftersom jag tränar mest på Sportlife men sista tiden har jag utnyttjat det lite igen och kört benstyrka på lunchen och duschat där när jag sprungit på dagtid. Probemet är att kortet går ut nu i dagarna och ska jag köpa nytt? Kortet kostar mig 100 kr med bidrag från jobbet men samtidigt skulle jag j kunna ta jobbets friskvårdsbidrag och gå på massage? Men det känns smidigt att ha ett gym i samma hus som man jobbar? Hur gör jag?

Bendarr

Kategori: Träning

Vi var två personer på gymmet som tränade. Två som tränade. Det var en fasligt massa folk där. Killen som tränade har jag sett till och från på gymmet i typ 3-4 år. Han är också en lunchtränare. Idag kommenterade han att det var skönt att det åtminstonde var någon mer än han som tog i.

Benstyrkan gick kanon. Jag börjar få fason på övningarna och börjar hitta rätt med vikterna. Det enda som oroar mig lite är att idag bev jag tokigt trött i högerbenet långt innan vänsterbenet vaknade. Beror det på att högerbenet är starkt eller svagt? Måste vara uppmärksam på om det händer igen och i så fall vilket ben som verkar starkt.

Vardag

Kategori: Träning

Jag hade hoppats kunna summera höga fina träningsstaplar med masor av skidåkning. Istället har det blivit åtskilliga timmar i soffan eller sängen. Det är inte det att jag aldrig få bli sjuk. En förkylning per år får man räkna med men den kom så URBOTA dumt i år. Vad sjutton ska man göra när man är ledig om man inte tränar?

Idag börjar jag om i ekorrhjulet. Träna, äta, sova, jobba. Ikväll ska jag mangla benen med lite styrketräning. Veckan inleds ganska lugnt. Inte stressa efter förkylningen. Det misstaget har jag gjort förr.

Fräsigt.

Kategori: Träning

Nya året började sådär. Sitter mest i TV-soffan och fräser. Utsattes för lite väl mycket bakterier och nu gör jag allt för att bli frisk och hinna ut i skidspåren några vändor till innan jullovet är över.