Sofia Lundberg, GMOK

Min träningsvardag i uppförsbacke, i nerförsbacke och på platten

Löpteknik

Kategori: Träning

Jag harvar med min läxbok. Running Formula. Har passerat mitten och i måndags läste jag om stegfrekvens. 90 steg i minuten bör man hålla. Självklart fick jag testa. I tisdags räknade jag steg under uppvärmning, i början av intervallen och i slutet. Och resultatet blev som väntat.

Under början av en intervall ligger jag runt 85 steg. På slutet låg jag aningen lägre. Men då sprang jag på sunkig gräsmatta och när jag räknade upplevde jag att när jag fick fast underlag kom jag upp i mina 90 steg när jag springer på. Men, men, men. Om jag bara joggar iväg utan tanke hamnar jag på typ 75-80 steg per minut. Efter sista årets löpskolningsdrillnig har jag ju upplevt att jag har blivit rappare och själv reagerat på att jag släpar mig fram är jag springer sakta. I boken rekomenderas att hålla 90 steg och sänka steglängden om man springer sakta.

Jag har funderat mycket på hur jag skall komma ifrå mitt sittande löpsteg som framförallt kommer när jag är trött eller springer sakta. Jag fattar ju att det handlar om att vara rapp i fotisättingen men nu känns det som jag har hittat ett verktyg. En måttstock. Något att fokusera på och ett tydligt mål. Här skall räknas steg.

Träningsmässigt blir det wetwest idag. Inte mycket att längta till och inte så meningsfullt att räkna steg men men...På lördag skall jag äntligen få träna på riktigt.

Kommentarer

  • Britta säger:

    Min lösning (som nog inte funkar så bra för dig som springer så mycket) var att byta skor! Till förfots-löpskor. Då känner jag direkt när jag sätter mig ner, för då blir det hällöpning och det är oskönt med skor med lite dämpning. Mina favoriter är Mach 11 , men de är ganska extrema.

    2009-11-05 | 20:44:23
  • Sofia säger:

    Jag är på jakt efter ett par racerskor men vågar inte springa i några ännu eftersom jag är så känslig för hårt underlag men när det är dags skall jag kolla i Mach 11. Som förövrigt även är en K-pist (typ) visade det sig är jag sökte på nätet....

    2009-11-06 | 07:06:57
  • Britta säger:

    Jag har ett par Reebok (velocity waffle eller något liknande) också som jag springer mest med, Mach blir lite "lefsete" när det är vått. Och så har jag knallorange löparjacka och då gör det sig inte med rosa skor ;-) . Reebok'ana sprang jag med i filmen du recenserade för ett tag sen...

    2009-11-08 | 18:10:54

Kommentera inlägget här: